Kaarsen langer laten branden? In de vriezer ermee
Leg je kaarsen voordat je ze wilt gebruiken (of tussen de momenten dat je ze gebruikt) in de vriezer. Op die manier zijn ze ijskoud wanneer je ze aansteekt en duurt het dus ook langer voordat het kaarsvet smelt en opbrandt. Wist je dat je kaarsen met dit trucje tot zelfs 100% langer kunt laten branden? Zeker het proberen waard.
Kaarsvet hergebruiken
Het is je vast wel eens overkomen. De waxinelichtjes die je de hele avond aan hebt gehad zijn opgebrand, maar toch is er kaarsvet in blijven zitten. Of een stompkaars die is opgebrand, maar waar nog steeds veel kaarsvet van over is. Breek dit overgebleven kaarsvet in kleine stukjes en bewaar het in een leuk bakje of potje. Vervolgens kun je af en toe een klein stukje kaarsvet in het gesmolten kaarsvet van een brandende kaars gooien, om die zo 'bij te vullen'.
Niet te snel uitblazen
Dat klinkt misschien een beetje gek, maar je kaars heeft een soort geheugen. Je kunt een kaars het best de eerste keer een tijdje laten branden. Door hem niet te snel weer uit te blazen, brandt die mooi recht af en druipt-ie een volgende keer minder snel. Zo gaat de kaars ook nog eens langer mee. Wil je het kaarsgeheugen repareren? Lees hier stap voor stap hoe je dat doet.
Knip de lont korter
Door de lont korter te knippen, zorg je dat de vlam van de kaars kleiner blijft en dus minder snel kaarsvet opneemt. Op die manier brandt de kaars dus ook langzamer op. Je kunt hier een speciale lontknipper voor kopen, of het gewoon met een kleine schaar doen. Merk je dat je lont naar een kant hangt, dan is het tijd om hem kort te knippen. Zo voorkom je namelijk een oneven brandende kaars.
LEES OOK
Zelf geurkaarsen maken is makkelijker dan je denkt
Tocht- en windvrije plek
Plaats de kaars op een plek waar er niet teveel toch of wind staat. Het kleinste briesje kan ervoor zorgen dat er wat kaarsvet naast de kaars valt. De vlam wordt door tocht ook nog iets groter, waardoor het sneller het kaarsvet zal smelten.
Zout strooien om kaarsen langer te laten branden
Een oude, maar gouden tip: strooi een beetje zout over de pit van de kaars die je langer wilt laten branden. Dit kan terwijl de kaars al brand, maar ook voordat je hem aansteekt. Wat je ook kunt doen, is de kaars in zoutwater leggen en ze daarna laten drogen. Je zult zien dat de kaars een stuk langer brandt. Soms zelf dubbel zo lang!