In de plooi: beddengoed wassen zonder kreukels

Een fris opgemaakt bed met gladgestreken lakens is eerder uitzondering dan regel. Vaak rolt het beddengoed vol kreukels uit de droger en gaat het zo het bed op, lekker makkelijk. Wil je beddengoed wassen zónder kreukels en zónder strijken? Het kan al met een paar kleine veranderingen in je wasroutine!

Groen | vtwonen 10-2020 | beddengoed | slaapkamer
Plaid groen HKliving, 150×125 cm € 64,95, hanglamp Torch van vtwonen, 64×40 cm (hxb) € 91,50, dekbedovertrek Dip Dye van vtwonen, 200×220 cm € 89,95 (vtwonen.nl).

Beddengoed wassen

Zorg dat je de wasmachine niet te vol stopt met was en houd het alleen bij de lakens en kussenslopen. Een volle trommel zorgt voor druk op het textiel en in elkaar gedraaid beddengoed. Kies vervolgens voor een kreukherstellend programma of een programma voor fijne was. Heeft de wasmachine geen speciale opties? Zorg dan in ieder geval voor een laag toerental bij het centrifugeren. Door het draaien op hoge snelheid verliest de was veel vocht en krijg je sneller kreukels.

Kreukvrij ophangen

Onthoud: geduld is een schone zaak. Voor kreukvrije lakens duurt het drogen nou eenmaal langer. Vooral na een kreukherstellend programma is de was nog vrij nat. Haal het beddengoed dus meteen na het wassen uit de trommel en laat het niet op een hoop liggen. Sla het beddengoed met een flinke kracht uit en hang het zo strak mogelijk op aan een lijn of wasrek. Vrijwel alle kreukels zullen tijdens het drogen verdwijnen.

Hotelgevoel in de slaapkamer? Zo krijg je het voor elkaar.

Gespreid bedje

Voor het mooiste resultaat maak je het bed meteen na het drogen op met de fris gewassen lakens. Maar wij snappen dat dit – vooral in de winter – niet altijd haalbaar is. Gaat het beddengoed eerst de kast in? Vouw het strak op en strijk het dekbedovertrek na elke slag glad met de hand. Wanneer je het bed gaat opmaken, kun je de lakens even vochtig maken met een plantenspuit. Wapper licht met het dekbed en de vouwen verdwijnen binnen no time.

Tip: investeer in een dekbedovertrek van katoen-satijn. Het luchtige en zachte materiaal zorgt niet alleen voor een luxe uitstraling, maar door de weving van de stof is de kans op kreukels ook kleiner.

Shop de stijl…

nog meer: Wasruimte