De droogkast schoonmaken, hoe doe je dat?

Als je gezegend bent met een droogkast, dan weet je waarschijnlijk dat je het ding goed proper moet houden om de kwaliteit van de machine maar ook van je kleding te behouden. Wist je dat de droogkast zelfs in brand kan vliegen als je ‘m niet goed proper houdt? Tijd voor wat schoonmaaktips!

De droger schoonmaken doe je met deze tips

De droogkast schoonmaken

De ene droogkast is de ander niet, maar één ding hebben ze allemaal met elkaar gemeen: er zit een stoffilter in. Dit filter zorgt ervoor dat het stof, de vezels uit je kleding, niet in de motor van de droogkast komen en hem daarmee kapot maken. Logisch is dus dat je dit filter regelmatig schoonmaakt. Dit kun je het beste na elke droogbeurt doen, om een kapotte droogkast te voorkomen. Een stofvrije droogkast verbruikt minder energie, dus da’s ook lekker voor je portemonnee.

Zo ga je te werk

  • Neem het filter uit de droogkast en pluk of veeg het stof er met je handen vanaf tot er niets meer op zit.
  • Gebruik de stofzuiger om de laatste restjes goed uit het filter te krijgen die je er met je handen niet uit krijgt. Doe dit minstens een keer per week of om de week, afhankelijk van hoe vaak je de droogkast gebruikt.
  • Als je toch bezig bent met de stofzuiger, zorg dan dat je de ruimte waar het filter inzit ook uitzuigt. Hier blijft vaak overtollig stof zitten, dat, als je niet uitkijkt, toch in de motor gaat zitten.
  • Heb je een condensdroogkast, maak dan de condensor (warmtewisselaar) af en toe goed schoon met de douchekop.
  • Als je een luchtafvoerdroogkast hebt, maak dan regelmatig de luchtafvoerslang schoon. Als de afvoerslang vies is, kan de warme lucht namelijk minder goed afgevoerd worden en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Je kunt de afvoerslang het beste proper maken met de stofzuiger. 
  • Vergeet ook de vochtsensor niet proper te maken. Deze sensor bevindt zich in de trommel en detecteert of de was droog is. Als de sensor vies is, zal de droogkast minder goed kunnen ‘zien’ of je was al droog is. Je kunt de sensor schoonmaken met een vochtige doek. 

Zorg dat je de handleiding van de droogkast altijd bij de hand hebt als je de droogkast voor de eerste keer gaat uitkuisen om te voorkomen dat je aan de verkeerde onderdelen zit. Klaar met de droogkast? Pak dan de wasmachine aan!

Niet gezegend met een droogkast? Een droogrek doet natuurlijk ook fantastisch werk. Shop droogrekken hier.

nog meer: Wasruimte