Warmtepompdroger of condensdroger: welke kies je?
Ben je op zoek naar een nieuwe wasdroger, dan kun je kiezen tussen een warmtepompdroger of een condensdroger. Bij het kiezen van de meest geschikte wasdroger kun je kijken naar vochtuitstoot, het energielabel, de droogtijd, het vulgewicht en de manier waarop je de droger schoonmaakt. Ontdek het verschil tussen deze twee drogers en kies een apparaat dat bij je behoeftes past.
De werking van een warmtepompdroger en condensdroger
Warmtepompdrogers werken met een warmtepomp en een koelmiddel. De pomp zorgt er daarbij voor dat de hete afvoerlucht ook voor het volgende droogproces kan worden gebruikt. Het water dat hierbij vrijkomt, vloeit naar een reservoir dat ook wel een condensbak wordt genoemd.
Een condensdroger gebruikt wel een verwarmingselement om de vochtige lucht uit het wasgoed te halen. Ook hier wordt het vocht opgevangen in een condensbak. Bij beide type drogers moet je deze na een aantal droogbeurten legen of wordt het condenswater afgevoerd door de condenswaterslang op de afvoer aan te sluiten.
De vochtuitstoot van een condens- of warmtepompdroger
Om een lading kleding goed te drogen moet de warmte in een wasdroger ergens heen. Een condensdroger blaast vochtige warme lucht vanuit de wastrommel naar buiten. Een warmtepompdroger hergebruikt de warme lucht door deze telkens opnieuw de trommel in te blazen. In bepaalde ruimtes maakt het niet veel uit hoeveel vocht een wasdroger uitstoot, bijvoorbeeld omdat je de droger dicht bij openslaande deuren of in een balkonkast zet. Stoort het niet dat een droger voor wat vochtafzetting zorgt? Dan is een condensdroger een goede keus. Warmtepompdrogers passen het best in een klein washok en zijn praktischer in ruimtes die je minder goed kunt ventileren. Door bijna alles wat er in huis gebeurt, wordt er trouwens vocht geproduceerd. Lees hier verder over gezond wonen en de ideale luchtvochtigheid in huis.
Aanschafkosten en energieverbruik van een condensdroger of warmtepompdroger
De gemiddelde aanschafprijs van een condensdroger ligt rond de € 500 en die van een warmtepompdroger rond de € 900. Ben je van plan om de wasdroger alleen voor handdoeken en katoen gebruiken en wil je kleding van synthetische en delicate stoffen liever aan de lucht laten drogen? Dan ligt de keuze voor een eenvoudige condensdroger misschien meer voor de hand. Volgens de Consumentenbond Nederland verbruikt een condensdroger gemiddeld namelijk twee keer zoveel elektriciteit als een warmtepompdroger. Een voordeel van condensdrogers is de prijs, maar warmtepompdrogers zijn wat energieverbruik betreft absoluut de winnaar. Wat is beter, een warmtepomp- of condensdroger? Dat hangt af van meerdere factoren, zoals de frequentie van de droogbeurten, of je de droogtrommel helemaal gevuld laat draaien en of het apparaat zijn hele levensduur mee blijft gaan bijvoorbeeld.
Wartmepompdroger vs. condensdroger: welke droger droogt sneller?
Ook wanneer je kijkt naar de droogtijd van een warmtepompdroger tegenover een condensdroger zie je een verschil. Dankzij de hogere droogtemperatuur droogt een condensdroger sneller dan een warmtepompdroger. Acht kilo wasgoed is in een condensdroger gemiddeld een half uur eerder droog. Daar doet een condensdroger zo’n twee uur en een kwartier over en een warmtepompdroger twee uur en drie kwartier. Draai je een programma met een minder volle trommel, dan hoeft het natuurlijk niet zo lang te duren, maar dan kost de wasbeurt je relatief meer geld. Op de meeste warmtepompdrogers is een 40 minuten-programma te vinden. Deze voorgeprogrammeerde droogstand gebruik je niet voor katoenen wasgoed, maar is bijvoorbeeld geschikt voor een kleine hoeveelheid synthetische en dunne stoffen.
Vulgewicht warmtepompdroger en condensdroger
Net als bij wasmachines, zijn kleinere wasdrogers niet per se zuiniger dan grotere. Hoeveel vulgewicht je nodig hebt hangt af van wat je in de droger doet. Droog je regelmatig grote dingen, zoals een dekbed, slaapzakken of een lading handdoeken? Dan is een droger met meer vulgewicht en een grote trommel een slimme keuze. Zowel condens- als warmtepompdrogers zijn verkrijgbaar met trommels waar tot 9 kilo wasgoed in past.
Bedenk dat wanneer de wasdroger een lager vulgewicht heeft dan de wasmachine, je niet al het vochtige wasgoed in één keer in de droger kunt doen. Door moderne sensortechnologie hebben de wat duurdere wasdrogers trouwens iets handigs. Een beladings- en vochtigheidssensor die het programma stopt zodra de was droog is. Hierdoor droog je gerust kleine ladingen was in een apparaat met een hoog vulgewicht, zonder te veel energie te verbruiken.
Regelmatig reinigen verlengt de levensduur
De levensduur van een droger kan oplopen tot zo’n tien jaar. Dan is het wel belangrijk dat je het apparaat goed verzorgt en schoonmaakt. Bij beide drogers bevindt zich links onderin het apparaat een condensor die is afgedekt met een plastic klep. Bij de condensdroger open je die, trek je de condensor uit de droger en spoel je de pluizen los door hem in de wasbak onder de stromende kraan te houden. Doe dit vier keer per jaar. Het verschil met de warmtepompdroger is dat je de condensor niet uit het apparaat kunt halen. Bij een warmtepompdroger kun je het beste de (speciale, meegeleverde) borstel gebruiken om alle pluizen los te vegen. Soms heeft een wasdroger een zelfreinigende condensor, die vocht uit het wasgoed gebruikt om de pluizen al tijdens het drogen weg te spoelen. Je hoeft deze dan helemaal niet meer met de hand te reinigen.
Voor een fris huis…
Bron: Beeld: vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 13 | styling Fietje Bruijn, fotografie Margriet Hoekstra