Eerste hulp bij het ontwerp van jouw droomkeuken

Eindelijk is het tijd voor die nieuwe keuken! Je weet al wat je leuk vindt: kookeiland, marmeren blad, leuke wandtegeltjes. Toch tuimel je van het ene obstakel in het andere. De ruimte ontbreekt, het budget reikt niet ver genoeg of je raakt overdonderd door alle mogelijke materialen. Om valkuilen te vermijden, verklappen we waar jij rekening mee moet houden van ontwerp tot installatie.

In samenwerking met èggo

Witte keuken van èggo

Beschikbare ruimte opmeten

Oké, je weet welke stijl je wilt. Het volgende dat je bepaalt, is de ruimte waarop je jouw droomkeuken kunt bouwen. Meet de kamer op en vertaal dat naar een plattegrond, rekening houdend met deuren, ramen, stopcontacten en andere aansluitingen. Volgende stap: puzzelen maar!

Juiste begeleiding kiezen

Boezemt het leggen van die puzzel jou angst in? Da’s logisch. Je bent dan ook geen professional. Het oog van een expert is een onmisbare stap bij de aankoop van een keuken. Daarvoor hoef je geen interieurarchitect in te schakelen. Bij keukenbouwers zijn experts te vinden die je bijstaan zonder extra kosten aan te rekenen. Charlotte en Brecht hadden al enkele ideeën over hoe hun droomkeuken eruit moest zien, maar hadden geen idee van wat er mogelijk was binnen hun ruimte en budget. Ze klopten aan bij èggo, waar ze konden rekenen op persoonlijke service doorheen het hele proces.

“We hadden al een idee over de vorm van onze nieuwe keuken en de materialen die we wilden. Op basis daarvan toonde de èggo-designer ons welke kasten en uitrusting er

mogelijk waren.”

Charlotte opent lade van haar nieuwe keuken van èggo

Ergonomisch denken

“De plaatsing van de vaatwasmachine en keukentoestellen paste de èggo-designer aan aan onze behoeften. We kregen zelfs advies over het

type vuilnisbak!”

Je keuken moet een heel leven meegaan, maar jouw lichaam ook! Denk dus ergonomisch. Een praktische werkdriehoek is een eerste vereiste, wat inhoudt dat je in drie vlotte bewegingen de belangrijkste zones kan bereiken: koelkast, kookplaat en spoelbak. Moderne keukens hebben vaak een L-, U- of I-vorm met eiland waartussen je eenvoudig een werkdriehoek kunt tekenen. Verder is zo weinig mogelijk bukken en reiken de boodschap. Voor opbergruimte onderaan kies je lades. Bovenaan zijn planken mogelijk. Het werkblad stem je af op jouw lengte en toestellen zoals de oven plaats je op armhoogte.

Materialenleer

We zeiden het al. Een keuken moet jarenlang meegaan. Het materiaal van je werkblad, achterwand en frontjes kan daarin het verschil maken. Kies zoveel mogelijk voor onderhoudsvriendelijke en duurzame materialen die idealiter krasvast, niet poreus, hitte- en vlekbestendig zijn. Kunststof, laminaat en composiet zijn goede opties voor een werkblad. Een extra matte afwerking op fronten laat geen vingerafdrukken achter. En des te minder voegen tussen wandtegels, des te makkelijker in onderhoud.

Budgetteren

De kans dat je verliefd raakt op een keuken boven budget is helaas niet onoverkomelijk. Dan is het belangrijk om goedkopere alternatieven te onderzoeken of om elementen te detecteren waarop je kunt besparen. Al kan ook het omgekeerde waar zijn, zoals bij Charlotte en Brecht. Uit het gesprek met hun designer bleek dat hun stoutste dromen gewoon konden uitkomen.

Zwart-matte spoelbak en kraan van èggo

“Er stond heel wat op ons verlanglijstje: greeploze kasten, zwarte kraan, opbergruimte voor boeken, … We dachten dat dat alles niet mogelijk was met ons budget.

Maar toch!”

Oog op de planning houden

Ontwerp en indeling van de keuken bepaald? Geen reden om achterover te leunen, want dan begint de productie van jouw keuken pas. Het is belangrijk om weten wanneer ze precies geleverd wordt en hoe lang installatie in beslag neemt. Moet er voorbereidend werk gebeuren? Hoe overbrug je de periode zonder keuken? Zorg dat je een plan hebt, zodat je niet voor onverwachte problemen komt te staan.

Charlotte en Brecht in hun nieuwe keuken van èggo

Voor Charlotte en Brecht viel die last weg: “Een project manager van èggo nam de opvolging over en bezorgde ons alle info om de installatie tot een goed einde te brengen, tot de reservatie van een parkeerplaats voor de bezorger. Die communicatie verliep erg vlot. En na installatie waren we verzekerd van 10 jaar garantie. Missie geslaagd!”

Op zoek naar meer ontwerptips voor jouw nieuwe keuken? Lees hier hoe je meer persoonlijkheid in je keuken steekt.

nog meer: vraag het vtwonen