Wat zijn de nadelen van een pvc vloer?

De pvc vloer is immens populair. Dat is niet zo gek, want hij is duurzaam, makkelijk schoon te houden en beschikbaar in talloze dessins. Maar net zoals elke vloersoort, heeft ook de pvc vloer z’n nadelen. Wij zetten ze voor je op een rij.

koffietafel boek
PVC Vloer Basic Light Grey, 91,4×45,7 cm, dryback per m² € 41,95, click per m² € 54,95. M.m.v. loods5.nl (zwarte salontafel van Loods 5 Goods), basiclabel.nl (bijzettafel Pebble betonlook van vtwonen), sissy-boy.com (zachtgroene vaas, vaas  met meerdere halzen, kristal, gemarmerde kom), letoile.store (presse papier bloem, kandelaar).  Overig privébezit.

Pvc vloer: sterk en comfortabel

Pvc vloeren zijn sterke, duurzame vloeren. Pvc dempt, is zacht onder de voeten en waterbestendig. Door de sterke toplaag kan de vloer maar liefst 25 jaar meegaan. Dat maakt ‘m veel sterker dan laminaat, vinyl of tapijt. En voor vlekken hoef je niet bang te zijn, want het gladde oppervlak maak je in een handomdraai schoon. Als kers op de taart is pvc perfect te combineren met vloerverwarming.

LEES OOK
​​Van parket tot pvc: alle soorten vloeren voor de woonkamerr

Wat is pvc?

Pvc is een afkorting van ‘polyvinylchloride’. Een pvc vloer wordt gemaakt van verschillende lagen kunststof en heeft een beschermende toplaag. Of je nu gaat voor visgraat, recht of vierkant en voor hout-, terrazzo of betonlook: pvc komt in allerlei stijlen en maten. Door de huidige technieken is het bijna niet te onderscheiden van ‘the real deal’.

De nadelen van een pvc vloer

Nu denk je misschien: wat is het addertje onder het gras? Gelukkig valt dat reuze mee. Maar toch zitten er, net als bij elke vloer, een paar nadelen aan pvc.

1. De prijs

Goedkoop is duurkoop. Omdat een pvc vloer een relatief lange levensduur heeft, is de vloer iets duurder dan gemiddeld. Je moet al snel rekening houden met € 40 per vierkante meter. Wanneer je de vloer wil laten leggen en egaliseren, wordt het kostenplaatje nog iets hoger.

2. Krasbestendigheid

Niets in huis wordt zo intensief gebruikt als de vloer. Dat er krassen kunnen ontstaan, is dus logisch. Gelukkig is pvc over het algemeen heel krasbestendig en slijtvast, vooral als je het vergelijkt met andere vloeren. Toch is het slim om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Pvc vloeren zijn vaak maar een paar millimeter dik, waardoor oneffenheden snel te zien zijn. Schoonloopmatten bij de buitendeuren, viltjes onder meubels en speciale pvc reinigers helpen. Pas ook op met rubber. Als je dat langdurig op de vloer legt, kan pvc verkleuren.

LEES OOK
Deze vloeren zijn ideaal voor een huurhuis.

3. Schadelijke stoffen in pvc

Pvc vloeren bevatten vaak giftige stoffen zoals vinylchloride en dioxines. Hier hoef je niet meteen heel erg van te schrikken. Het is wel slim om bij de aanschaf te kijken welke stoffen erin zitten, vooral wanneer je kiest voor een goedkopere vloer of een vloer die buiten Europa wordt gemaakt. Bij de pvc vloeren van vtwonen hoef je hier niet bang voor te zijn.

4. Een pvc vloer is niet makkelijk om zelf te leggen

Een laminaatvloer is zo gelegd, maar een pvc vloer vraagt om iets meer handigheid. Zeker als de vloer gelijmd moet worden, kun je beter een vakman inschakelen. In veel gevallen zal de vloer ook geëgaliseerd worden met een ondervloer, zodat hobbels geen kans maken.

Waar je nog meer rekening mee kunt houden…

Heb je de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en is je keuze gevallen op de pvc vloer? Dan hebben we nog een paar handige tips voor je:

  • Twijfel je over de kleur? Vraag een vloerstaal aan om het alvast in huis te leggen. 
  • Laat je niet leiden door trends. Immers, een vloer ligt er voor een langere tijd. Kies voor een tijdloos design en iets wat jij écht mooi vindt.
  • Wil je flexibiliteit en de vloer op een later moment veranderen? Kies dan voor click-pvc. Verlijmde haal je er niet zo makkelijk uit.
  • Ga je voor plak-pvc? Houd er rekening mee dat de vloer waarschijnlijk moet worden geëgaliseerd. Dat moet even drogen, waardoor je ongeveer een halve dag niet op de vloer kan lopen.

nog meer: vloeren