Warme voeten, warm huis: zo werkt vloerverwarming als hoofdverwarming

Geen radiatoren en leidingen, altijd warme voeten en een gelijkmatige temperatuur: vloerverwarming als hoofdverwarming heeft talloze voordelen. Maar kun je met vloerverwarming wel het hele huis verwarmen? En welke vloeren zijn geschikt?

vloer woonkamer
Fotobehang Faces, 3 banen van 280×50 cm, totaal 280×150 cm (hxb) € 99,-, laminaat XL visgraat Rafter naturel, inhoud per pak 1,24 m² € 29,99, verf op de muur en de boog Egg White, 1 liter € 18,95, 2,5 liter € 32,95 (mengmachine) , rolgordijn Typhoon 150×190 cm (bxh) € 97,99 (ook verkrijgbaar in breedtematen 60, 90, 120, 180 en 210 cm). M.m.v. karwei.nl (fauteuil Sarah Rib Honing , tafellamp, glas), mendo.nl (boekenstandaard). Overig privébezit.

Meer dan warme voeten

Niet alleen warme voeten, maar een heel warm huis. Ideaal, toch? Vloerverwarming wordt steeds vaker ingezet als hoofdverwarming. Krijg jij het er al warm van? Lees dan snel verder voor handige tips en informatie. En kende je deze 5 weetjes over vloerverwarming al?

2 soorten vloerverwarming

First things first: grofweg zijn er twee soorten vloerverwarming te onderscheiden: 

 • vloerverwarming op warm water die wordt aangesloten op de cv-installatie
 • elektrische vloerverwarming met bedrading

1. Warmwater vloerverwarming

Bij de eerste (warmwater)variant wordt er warm water door buizen gepompt. Dit wordt aangesloten op een cv-installatie of warmtepomp, waarmee het water wordt opgewarmd. 

2. Elektrische vloerverwarming 

Hierbij wordt folie met verwarmingsbanen, een mattensysteem of elektrische kabels aangelegd. De vloer wordt elektrisch verwarmd en is bijvoorbeeld te combineren met zonnepanelen. Ook een optie is infraroodvloerverwarming. De matten onder de vloer geven infraroodstraling af, wat voor een directe verwarming zorgt.

Voordelen van vloerverwarming als hoofdverwarming

Iedere soort vloerverwarming heeft zijn eigen voordelen, maar over het algemeen kun je altijd uitgaan van: 

 • Geen radiatoren betekent minder stof en een strakker interieur.
 • Het is huis altijd comfy en je hebt constant warme voeten. 
 • Het is onderhoudsvriendelijk. 
 • Vloerverwarming is een duurzame manier om je huis te verwarmen. Al helemaal in combinatie met zonnepanelen en/of een warmtepomp. 
 • Het zorgt voor minder stroming van lucht, dus de verwarming kan een graadje lager.

Nadelen van vloerverwarming als hoofdverwarming

Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Ook aan vloerverwarming als hoofdverwarming kleven een paar nadelen:

 • De installatie is lastig om zelf te doen, vooral bij de warmwater vloerverwarming.
 • Hoewel het duurzamer in gebruik is dan radiatoren, moet je aanlegkosten rekenen. Vooral bij grote oppervlaktes (en dus wanneer je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt) liggen deze kosten hoger.
 • Voor een optimale werking moet het huis goed geïsoleerd zijn.
 • Bij een bestaande woning moet de vloer eruit.
 • Niet élke vloer is geschikt (maar wel bijna allemaal). Van laminaat, parket tot marmoleum en pvc: lees hier welke vloeren geschikt zijn.

Elektrisch of water?

We noemden al even de twee soorten vloerverwarming: de ‘reguliere’ en de elektrische. Bedenk goed welke van de twee de beste optie voor jou is.

1. Warmwater vloerverwarming

Deze variant heeft lagere gebruikskosten en wordt het vaakst gekozen als hoofdverwarming. De warme buizen zorgen voor een geleidelijke verdeling van de warmte in de woonruimte. Kies je voor een cv-ketel met alleen vloerverwarming (en dus geen radiatoren), dan is het aan te raden om de watertemperatuur van de ketel lager in te stellen. De instelling kan naar ongeveer 55 graden. 

2. Elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming

Deze variant is niet energiezuinig. Met name wanneer je de elektrische verwarming als hoofdverwarming inzet, zullen de energiekosten hoog uitvallen. Maar anno 2022 kan het vanwege de hoge gasprijzen júist interessant zijn om je huis elektrisch te verwarmen. Afhankelijk van je contract natuurlijk. Bekijk hier alle opties voor elektrisch verwarmen.


Of elektrische vloerverwarming bij jou past, kijk je eerst goed naar je situatie:

 • Is je huis goed geïsoleerd? 
 • Hoe groot is het te verwarmen oppervlak? In een kleine ruimte zoals de badkamer kan elektrische vloerverwarming ideaal zijn. 
 • Heb je zonnepanelen op het dak? Dan kun je de vloerverwarming daarmee combineren.

De kosten van vloerverwarming als hoofdverwarming

Het infrezen van de vloerverwarming inclusief egaliseren kost ongeveer € 80 per vierkante meter. Het aanleggen van elektrische vloerverwarming is goedkoper en kun je met een beetje handigheid zelf doen. 

Maar wat de uiteindelijke kosten zijn van vloerverwarming als hoofdverwarming (inclusief verbruik) is lastig te zeggen. Het ligt aan het soort vloerverwarming, het aantal vierkante meters en of er extra groepen (bij de elektrische variant) moeten worden aangemaakt. En dan moet je natuurlijk de gas- en elektriciteitsprijzen meenemen in je overweging. Het kan dus geen kwaad om meerdere offertes aan te vragen en een paar deskundigen in te schakelen.

Fijne warmmakers….

nog meer: vloeren