Laminaat verven, kan dat?

Stel: je hebt een laminaatvloer liggen die nog prima een paar jaar mee kan, maar je bent helemaal klaar met het dessin of de kleur. Kun je laminaat verven of loopt dat uit op een totale mislukking? We zochten het voor je uit.

Wat is laminaat nu eigenlijk?

Eerst even wat ins en outs over laminaat. Een laminaatvloer bestaat uit een houten onderlaag met daarop een toplaag van kunststof. Op die toplaag zit de print. Dit kan van alles zijn: van eikendessin tot bamboe, beuken of een egale kleur. Bovenop die print zit nog een speciale hars en een afwerking die slijtage moet tegengaan. Die kunststof lagen maken laminaat hard en makkelijk in onderhoud, maar is tegelijkertijd de reden dat je ‘m niet eventjes in de verf zet. Want kunststof verven is over het algemeen een lastig verhaal.

Flinke klus

Laminaat verven kan, maar je redt het niet in een middag. Calculeer alle voorbereidingen goed in, want in het schoonmaken, ontvetten, schuren en primeren gaat behoorlijk wat tijd zitten. Maak voor jezelf dus eerst de afweging of je deze tijd en kosten erin wilt steken of dat een nieuwe laminaatvloer misschien toch ook niet zo’n gek idee is. Ga je verven? Gebruik dan in ieder geval goede verf, bij voorkeur speciale laminaatverf.

Laminaatverf

Met een gewone lak kom je er niet bij het verven van laminaat. Dit slijt er al snel af en daar wordt de vloer niet mooier van. Bovendien is al je harde werken voor niks geweest. Gebruik dus speciale laminaatverf die beter hecht op de toplaag. Let wel: vaak zul je wel het dessin wegverven, maar dit is misschien ook juist de bedoeling. Ga voor deze verf naar een specialist, zij kunnen je ook voorzien van goede verftips en adviseren over het juiste materiaal.

LEES OOK:
Help ik ga verven! Dit heb je allemaal nodig

Aan de slag

Je gaat ervoor? Dan zijn er zes belangrijke stappen die tot het mooiste resultaat leiden:

  1. Haal de vloer helemaal leeg. Niet alleen de meubels, maar ook alle kleine spullen.
  2. Maak de vloer stofvrij met een stofzuiger en neem alle hoeken en plinten ook mee. Haal daarna een dweil over de vloer, zodat alle vlekken en eventuele aangekoekte resten verwijderd zijn.
  3. Stof en vuil weg? Dan is het ontvetten aan de beurt. Dit kun je doen met een speciale ontvetter, een goed middel is bijvoorbeeld St Marc. Los hiervan een dopje in een emmer water op en ontvet hiermee de vloer en plinten. Maak de vloer niet te nat.
  4. Dan de stap die ook altijd langer duurt dan je dacht: schuren. Schuur met een schuurmachine de toplaag er netjes af. Als het laminaat wat doffer wordt, dan ben je goed bezig. Neem ook weer de plinten mee en vergeet niet na afloop goed te stofzuigen.
  5. Voordat je het laminaat gaat verven, moet je eerst de vloer primeren. Doe dit met gesloten ramen en deuren, zo kan er geen stof naar binnen waaien. Neem een primer voor gladde vloeren en laat het goed drogen.
  6. Als de primer goed gedroogd is, dan mag je eindelijk gaan verven. Verf het laminaat in twee tot drie lagen en schuur tussendoor steeds even de vloer op. Laat de verf tussen het aanbrengen van de lagen goed opdrogen, want een uitgeharde vloer is slijtvaster.
nog meer: vloeren