Woonidee: de ruimte groter lijken dankzij een gietvloer

De keuze in vloeren is reuze. Het kan lastig kiezen zijn, uit het onwijs grote aanbod aan kleuren en materialen. Betreft het een kleine ruimte, of ga je kleiner wonen? Dan is er een specifieke vloer die de boel optisch groter maakt: de gietvloer.

gietvloer vloerkleed
Muurverf Grey Stone van Little Greene, vloerkleed en banken uit collectie Mah Jong van Roche Bobois, bijzettafels van Am.pm. Overig onbekend.

Woonboot

Halsoverkop verhuizen van het platteland naar de stad. Geen makkelijke beslissing, zeker niet met drie kinderen, maar de Franse Céline ging ervoor. ‘Een woning vinden die aan mijn eisen voldeed bleek lastiger dan gedacht. Tot ik stuitte op een woonboot aan de Seine uit 1945, van het Freycinet-bouwtype’, vertelt Céline. Om haar woonwensen waar te maken, besloot ze bijna alleen het karkas van de boot te houden. Haar missie was een duurzame en ecologische woning te maken. De inrichting van de woonboot is gebaseerd op slimme oplossingen en een creatief design waardoor het ruimtelijk oogt.

Ruimte groter laten lijken

De woonboot van Céline is 38,5 meter lang en 5,05 meter breed. Ze wil de ruimte goed benutten en de ruimtes optisch groter laten lijken. De centrale ruimte zit midden in de boot, de kinderkamers zitten aan de uiteindes van de woonboot. Hierdoor kwam er extra veel ruimte in het leefgedeelte. ‘Het moest open en multifunctioneel aanvoelen.’ Céline heeft gekozen om in deze ruimte een gietvloer te leggen. De meeste mensen kiezen in deze ruimte vaak voor een houten vloer. Doordat je met een gietvloer één groot vlak hebt, zonder onderbrekingen en nerven, oogt het ruimer.

Muurverf Grey Stone van Little Greene, vloerkleed Hartô, tent Tipi Nevada van Nobodinoz, vloerkleed en banken uit collectie Mah Jong van Roche Bobois. Overig onbekend.

“De ruimte moest open en multifunctioneel aanvoelen”

Gietvloer en lichtinval

Een gietvloer in een lichte tint zorgt naast optisch meer ruimte ook voor een rustgevende sfeer. In ruimtes waar weinig natuurlijk licht komt, is een lichte gietvloer een perfecte keuze. Je maakt namelijk zo goed mogelijk gebruik van de lichtinval en daarbij zijn lichte kleuren tijdloos. Ook brengt een lichte kleur op de vloer vaak rust met zich mee. De rustige uitstraling van de vloer biedt meer mogelijkheden om te spelen met kleuren en materialen in de meubels en accessoires. Céline heeft voor een kleurrijke bank en een bijpassend vloerkleed gekozen. Hiermee creëer je gelijk samenhang tussen de vloer en de meubels.

Onderhoud van een gietvloer

Naast het feit dat een gietvloer echt een blikvanger in huis is, is het onderhouden ervan erg makkelijk. De gietvloer is waterdicht en dus perfect voor huishoudens met kinderen of huisdieren. Omdat er geen naden in de vloer zitten, is vuil en viezigheid makkelijk schoon te maken. Daarnaast is het strakke uiterlijk van de gietvloer duurzaam afgewerkt en het is duurzaam te onderhouden, simpelweg alleen met water. Bij het aanbrengen van de gietvloer wordt er geen materiaal verspild en je hebt jarenlang plezier van deze vloer.

Moois voor op de vloer…

nog meer: vloeren