Een natuurstenen vloer in huis: de voor- en nadelen

Een natuurstenen vloer is een feestje om naar te kijken. Het kan een ruimte in een klap een flinke upgrade geven en zorgen voor een unieke uitstraling. Natuursteen heeft zo zijn voor- en nadelen en kan een flinke gebruiksaanwijzing met zich meebrengen. Overweeg je om een natuurstenen vloer in huis te halen? Lees je dan eerst goed in.

slaapkamer natuurstenen vloer

Tijdloos ontwerp

Natuursteen wordt al eeuwen ingezet om vloeren mee te leggen. Er zijn natuurlijk trends die gaan en komen, maar mensen springen over het algemeen een gat in de lucht als er onder een oude vloer graniet tevoorschijn komt. Natuursteen kan altijd en overal en je raakt er vrijwel niet op uitgekeken. Een natuurstenen vloer is tijdloos en kan gematcht worden bij elke woonstijl.

LEES OOK
Chic en tijdloos: zo verwerk je natuursteen in het interieur

Duurzaam ten top

Een natuurstenen vloer in huis is een investering. Maar als-ie eenmaal ligt, dan heb je ook wat. Aangezien de natuur er jaren over kan doen om het stuk gesteente te creëren, hoef je er niet bang voor te zijn dat het er na een jaar in huis versleten bij ligt. Een natuurstenen vloer is in dat opzicht super duurzaam en kan tientallen jaren mee gaan.

In een uniek jasje

Omdat natuursteen niet door menselijke handen wordt gemaakt, is elk stuk gesteente uniek. Zowel in kleuren als patronen en formaat. Voor een twaalf-in-een-dozijn vloer hoef je dus niet bang te zijn. Elke natuurstenen vloer is uniek: een echte eyecatcher in huis. 

Niet altijd dezelfde samenstelling

Dat elk stuk gesteente uniek is, kan naast een zege ook een vloek zijn. Zeker als je de keuze maakt uit een voorbeeldvloer kan die thuis heel anders uitpakken qua kleur, patroon en structuur dan je in gedachte had. Maak de keuze altijd op basis van een groot oppervlak. Sommige leveranciers geven je de keuze om zelf een stuk gesteente uit het magazijn te kiezen. Op die manier weet je dat je safe zit.

LEES OOK
Stylen met organische vormen en natuurlijke elementen

Prijskaartje

Een natuurstenen vloer in huis is echt een investering, want er hangt een behoorlijk prijskaartje aan. Natuurlijk verschilt het per steensoort en hoeveel je ervan afneemt, maar over het algemeen moet je behoorlijk diep in de buidel tasten. Gelukkig is het de investering vaak meer dan waard. Niet alleen voor de looks, ook omdat een natuurstenen vloer tientallen jaren mee kan.

Geen makkelijk klusje

Het leggen van een natuurstenen vloer is geen gemakkelijke klus. Omdat de samenstelling, het formaat en de dikte per steen kunnen verschillen, is het niet zo makkelijk als een laminaatvloer leggen. Het beste is om een specialist in te huren om er zeker van te zijn dat het mooiste resultaat behaald wordt. 

Schrobben, boenen en vegen

Het onderhoud en schoonmaken van een natuurstenen vloer is niet per se een lastige klus, maar je moet wel je hoofd erbij houden. Zo kun je simpelweg niet met elk schoonmaakmiddel aan de slag. Er kunnen lelijke vlekken ontstaan, of de vloer kan wit uitslaan bij het gebruik van agressieve middelen. Gebruik liever een speciaal middel voor natuursteen, zoals deze natuursteenreiniger van HG. Ook het gebruik van een harde bezem of bepaalde stofzuigkop kan de vloer beschadigen. Laat je van tevoren goed adviseren als je zo lang mogelijk wil genieten van de natuurstenen vloer! 

LEES OOK
Hoe je vlekken voorkomt op marmer en andere natuursteensoorten (want dat kan!)

Beschadigingen

Laat je goed adviseren over welk stuk gesteente in welke ruimte past. Ook de gezinssamenstelling kan hier van invloed op zijn. Sommige gesteenten, met name de zachtere soorten, zijn namelijk minder slijtvast dan harde soorten. Zo kunnen er snel krassen en beschadigingen op ontstaan. Niet alleen door het verschuiven van meubels, maar ook door het naar binnenlopen van zand en andere vuiligheid. Zo kunnen sommige natuurstenen vloeren minder geschikt zijn in bijvoorbeeld een familiehuis, maar het kan ook per ruimte verschillen. 

nog meer: vloeren