Aan de slag met het strijkijzer
Het klinkt misschien wat ongeloofwaardig, maar het enige wat je nodig hebt is een strijkijzer, vaatdoekje (of bakpapier) en wat water. Geen hele emmer, maar gewoon een plantenspray. Je spuit de deuk goed nat en legt het vaatdoekje of bakpapier er vervolgens overheen. Het strijkijzer mag op de hoogste stand. Nu kun je het bakpapier of de vaatdoek strijken. Het hout zuigt het water ondertussen op, en dat laat de deuk op magische wijze verdwijnen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je het doekje of keukenpapier niet verbrandt. Laat de strijkbout dus niet te lang op één plek staan, maar maak gedurende 5 minuten draaiende bewegingen.
Lees ook:
Terug naar oude glorie: verf verwijderen van houten meubels
Geschikte ondergrond
Disclaimer: de toplaag van het hout kan dit proces maken of kraken. Vooral wanneer je met houten vloeren aan de slag gaat. Bij de zachte houtsoorten is de strijkijzermethode het meest geschikt. Sparrenhout bijvoorbeeld, of dennen-, ceder-, linde- of mahoniehout. Bij harde soorten wordt het al iets lastiger, zoals bij de esdoorn, eik en de walnoot. Bij de harde houtsoorten kun je het proberen, maar zullen deuken van meer dan 2 millimeter eerder worden verminderd dan dat ze echt verdwijnen. Daarnaast is het natuurlijk oppassen geblazen met parketvloeren en laminaat: niet handig om op zulke vloeren met 'n strijkijzer te experimenteren. Hoe je een laminaatvloer dan wél het langst mooi houdt? Die tips vind je hier.
Eerst testen
Eerst testen om deuken te verwijderen met een strijkijzer kan het best handig zijn. Kies dan voor een stukje vloer of tafel dat je makkelijk uit het zicht houdt. Onder de bank bijvoorbeeld, of op een plek waar je altijd een vaas hebt staan. Geen schroeiplekken? Dan kun je met een gerust hart met je strijkijzer aan de slag.
Om de deuk te verbloemen…
Bron: vtwonen 10-2021 | Beeld: productie Tanja Saarberg | styling Danielle Verheul | fotografie Sigurd Kranendonk | assistentie sanne ketelaar