Terug naar oude glorie: verf verwijderen van houten meubels

Houten fotolijst (A6) € 12,95, houtenfotolijst (A4) € 19,95, fotolijst met metalensluiting, 20×30 cm € 19,95, houten fotolijst18x18x4 cm (lxbxd) € 9,95, opbergbox vanmetaal en glas, 33x21x x9 cm (lxbxh) € 32,95.Overig privébezit.  Beeld

Je hebt een houten vintage parel op de kop getikt, alleen je vindt de kleur niet zo mooi. Zonde, maar niet getreurd. Elk houten meubel kun je terugbrengen naar zijn oude glorie, om vervolgens te schitteren in het interieur. Met deze tips oogt dat houten meubel weer als nieuw én is ‘ie naar jouw smaak.

Lees verder onder de advertentie

Een goed begin is het halve werk

Voordat je het houten meubel terugbrengt naar zijn oude staat, zijn een paar voorbereidingen aan te raden. Zo’n klus kan namelijk aardig wat tijd in beslag nemen, zeker als het meubel is voorzien van de nodige laklagen. Je begint als het ware aan een soort restauratie. Dit zijn de eerste stappen die je kunt zetten voordat je verf gaat verwijderen van een houten meubel:

  1. Zorg dat je oude kleding draagt die vies mag worden. Meestal komt er veel stof vrij bij het verwijderen van verf en lak.
  2. Het is aan te raden een veiligheidsbril en mondkapje te dragen. Al dat fijnstof wil je tenslotte niet in je mond of ogen hebben.
  3. Ventilatie is erg belangrijk, want verfstof en -damp is niet heel gezond. Zet dus te allen tijde een raam open bij het verwijderen van de verf.

LEES OOK
Snel aan de slag: kun je verven zonder te schuren?

Lees verder onder de advertentie

Verf van houten meubels verwijderen met hitte

Een methode die veel wordt gebruikt door ervaren schilders, is de verf verwijderen met behulp van hitte. Dit wordt vaak gedaan met een verfföhn, gecombineerd met een verfkrabber. De föhn zorgt ervoor dat de verf en laklagen worden verhit, zodat deze makkelijk af te krabben zijn met de verfkrabber.

Nogmaals: bij het verhitten van de verf- en laklagen kunnen dampen vrijkomen die ongezond zijn. Zet dus altijd een raam open ter ventilatie. Draag daarnaast ook altijd handschoenen, zodat de kans op verbranding wordt verkleind.

Verwarm telkens kleine stukjes met de verfföhn, op zo’n 10 centimeter afstand. Krab de stukken verf en lak weg zodra deze goed heet zijn. Als er blaasjes in de verf ontstaan, is dit het perfecte moment om te beginnen met krabben. Werk altijd met de nerf van het hout mee, zodat je de boel niet beschadigt.

Lees verder onder de advertentie

Bij een verticaal oppervlak werk je altijd van boven naar beneden. Zodra het houten meubelstuk helemaal kaal is, kun je het altijd nog even naschuren voordat je verder gaat met andere behandelingen.

Novilon vloer Kiezel, per m² € 35,65.M.m.v. interiorcowboys.com (theepot met kopje, houten snijplank), zarahome.com (grijze kom), hm.com (zwart-wit bord). Overig privébezit. Beeld vtwonen 13-2022 | productie Tanja Saarberg | styling Sanne Ketelaar | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 13-2022 | productie Tanja Saarberg | styling Sanne Ketelaar | fotografie Sjoerd Eickmans

“Bij het verhitten van de verf- en laklagen kunnen dampen vrijkomen die ongezond zijn. Zet dus altijd een raam open ter ventilatie”

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Houten meubels schilderen? Volg dit stappenplan

Schuren maar

De methode waarmee iedereen wel bekend is: schuren. Een tijdrovend klusje als je het met de hand doet. Gelukkig zijn er tegenwoordig schuurmachines die het klusje veel sneller klaren, maar bij moeilijk te bereiken stukjes zal je toch zelf aan de slag moeten om de verf van je meubels af te krijgen.

Begin bij behandelde houten meubels altijd eerst met schuurpapier met de korrelgrootte P80. Zo kun je gemakkelijk de eerste lagen verf wegschuren, zonder dat het schuurpapier meteen vol zit met verfresten. Vervolgens schuur je de boel nog na met fijner schuurpapier, bijvoorbeeld in korrelgrootte P120.

Lees verder onder de advertentie

Probeer het geschuurde hout zo min mogelijk met blote handen aan te raken. Zo kunnen er vlekken in het hout trekken die je er niet meer uit krijgt. Geschuurd hout is sowieso kwetsbaar, dus met de nabehandeling kan je beter niet te lang wachten.

LEES OOK
Zo geeft stylist Liza een tweede leven aan kringloopvondsten

Oude verf afbijten

Een andere methode om verf van houten meubels te verwijderen, is door het af te bijten met een bijtmiddel. Dit is wel een stuk agressiever dan de voorgaande methoden, en ook een stuk minder milieuvriendelijk. Toch kan het soms het laatste redmiddel zijn.

Lees verder onder de advertentie

Voordat je een afbijtmiddel gebruikt, moet je altijd voor de juiste bescherming zorgen. Handschoenen en een bril zijn wenselijk, maar bescherm ook vooral de ondergrond en muren met een folie. Zo kun je geen andere dingen beschadigen. Ook ventilatie is super belangrijk, zodat de lucht voldoende kan ontsnappen.

Stappenplan

Lees altijd de gebruiksaanwijzing van het te gebruiken afbijtmiddel. Deze gel van Alabastine is bijvoorbeeld fijn in gebruik en aan te brengen met een kwast. Laat het middel intrekken volgens de gebruiksaanwijzing, want de duur verschilt altijd per middel, net als de kwaliteit ervan. Wijk nooit af van de aanbevolen tijd voor het intrekken van het middel, want als het opdroogt, verliest het zijn werking.

Als het afbijtmiddel is ingewerkt, ben je er nog niet. Je kunt nu aan de slag met een verfkrabber of plamuurmes om alle lagen te verwijderen. Als het om een groot houten meubel gaat, is het misschien beter om de verf in secties te verwijderen. Na het afkrabben van alle verf neem je de boel nog af met water en een ontvettingsmiddel. Daarna kun je aan de slag met verf of een lak.

Lees verder onder de advertentie

Moois van hout…