De voor- en nadelen van een kurkvloer in huis

Kurkvloer met digitale print CorQ XL- nr. 200928, prijs op aanvraag (woninginrichting-aanhuis). Behang Natural Wallcoverings 303530, prijs op aanvraag (eijffinger.com). Portret kind Wendy Tjalma (wendytjalma). Hoekbank Vilaz van Design on Stock vanaf € 3838,-, vloerkleed Cowan € 689,-, salontafel Leolux Rolan € 1225,-, fauteuil Woolly van BePureHome € 649,- (eijerkamp.nl). Wandlampen boven bank, per stuk € 75,- (dutchbone). In de eethoek Flexa Creations muurverf ondergrond kleur Bright Skies, cirkel Sandy Steps, rand Autumn Gold (flexa.nl). Gordijnen op maat gemaakt, prijs op aanvraag (karwei.nl). Tweedelige hefschuifpui, prijs op aanvraag, glas Screenline – jaloezieën tussen het glas, prijs op aanvraag (selectwindows). Eettafel Bo van Studio Bac vanaf € 1074,-, eetkamerstoel Metz van Trendhopper, per stuk € 189,- (eijerkamp). Hanglamp Luca van Dutchbone € 75,-, vaas Yasmin van Mica Decorations op eettafel € 42,99, houten kandelaar Lindy van Mica Decorations op eettafel € 18,30, goudkleurige kandelaar van Bloomingville op eettafel, per 2 € 54,90, vloerlamp Lucide Malcolm € 79,95, hoge goudkleurige kandelaar van Bloomingville, per 2 € 46,90, glazen vaas van Bloomingville € 44,90, zandkleurige vaas Ceola € 32,50, laag goudkleurig waxinelicht € 15,-, rond kussen van Kaat Amsterdam € 29,95, geel kussen met kraanvogels van Vestbjerg € 17,95, plaid van Malagoon € 39,95 (vtwonen.be). Bankkussen prijs op aanvraag (nahka). Vitrinekasten Talent van BePureHome, per stuk € 299,- (eijerkamp.nl). Op kasten: vaas Jari van Mica Decorations € 49,95, zwartmetalen kandelaars van vtwonen vanaf € 15,20 (vtwonen.be) Overig privébezit. Beeld

De kurk van een wijnfles of een prikbord van kurk kennen we allemaal. Maar wist je dat je kurk ook als vloer kunt leggen? Kurktegels of kurklaminaat zijn een goed alternatief voor bijvoorbeeld een houten of betonnen vloer. Ondanks de vele voordelen heeft een kurkvloer ook nadelen. Ontdek alles over de kurkvloer en laat je inspireren. 

Lees verder onder de advertentie

Wat is kurk?

Kurk is afkomstig uit schors van de kurkeik. Om kurk te winnen wordt deze boom iedere negen jaar geschild. Een duurzame keuze, want een kurkeik wordt dus niet gekapt. Ook leeft een boom die regelmatig wordt geschild een stuk langer dan een kurkeik die nooit wordt geschild. Een kurkboom die niet wordt geschild leeft zo’n tachtig jaar, terwijl een kurkeik die wél wordt geschild tot wel tweehonderd jaar oud kan worden. Wereldwijd is er zo’n 2.2000.000 hectare kurkbos te vinden. De meeste kurkbossen vind je in Spanje en Portugal.

Ontdek de voordelen van een kurkvloer

Kurkvloeren bestaan in allerlei varianten: kurklaminaat, kurk parkettegels en zelfs op de rol (corkoleum). Kurklaminaat is een goed alternatief voor traditioneel laminaat dat is gemaakt van hout. Het is verkrijgbaar in verschillende tinten en patronen en net zo makkelijk te leggen als kliklaminaat. Parkettegels van kurk zijn tegels die je zowel op de vloer als op de muur kunt lijmen. Wil je grote oppervlakken bekleden? Dan biedt kurk op de rol uitkomst. Corkoleum is wat dunner dan kurklaminaat of kurktegels en dankzij de grote elasticiteit gemakkelijk te snijden. Ook corkoleum lijm je vast aan de ondervloer. Ontdek meer voordelen van een kurkvloer:

  • Van kurklaminaat of een andere kurkvloer kun je levenslang genieten
Lees verder onder de advertentie

Het grootste voordeel van een kurkvloer? Je hoeft de vloer nooit te vervangen. Een kurkvloer is over het algemeen iets duurder in aanschaf dan een laminaat- of betonvloer, maar is de prijs meer dan waard. Als een kurkvloer goed wordt onderhouden gaat hij namelijk een leven lang mee.

  • Een kurkvloer werkt isolerend

Een ander groot voordeel van kurk is dat het van nature een goed isolatiemateriaal is. Door de open luchtbellen die zich in kurk bevinden, werkt een kurkvloer zowel temperatuur- als geluidsisolerend. Een kurkvloer voelt dus nooit koud aan de voeten en zorgt voor minder geluidsoverlast dan een houten- of betonnen vloer.

Lees verder onder de advertentie
  • Kurk vloertegels en kurklaminaat zijn zacht en veren mee

De toplaag van kurk is zachter dan die van hout, waardoor de vloer licht meeveert wanneer je erop loopt. Dit maakt een kurkvloer zeer geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Ook voor mensen met kleine kinderen in huis is kurklaminaat of –parket een slimme keuze. Doordat kurk een schokabsorberend en zacht materiaal is lopen kinderen op een kurkvloer minder kans om zichzelf echt te bezeren.

  • Een kurkvloer kan ook in de badkamer
Lees verder onder de advertentie

Natuurkurk is vochtbestendig. Schimmels hebben geen kans om zich te ontwikkelen op dit materiaal en het rot niet. Kurk vloertegels in de badkamer zijn dan ook een goed idee. Ga je binnenkort verbouwen? Deze vloeren zijn geschikt voor de badkamer.

  • Een kurkvloer is geschikt voor iedere woonstijl en ruimte

Kurkvloeren worden uitgevoerd in verschillende kleuren, patronen en stijlen. De originele bruine kurkvloer voelt een tikkeltje vintage, maar er bestaan ook kurkvloeren met een houtlook, of kurkvloeren met een betonlook. Er is dus altijd wel kurklaminaat of -parket te vinden dat bij je woonstijl past. Waar je hem ook legt: een kurkvloer is een stijlvolle toevoeging aan iedere ruimte in huis.

Lees verder onder de advertentie

Belangrijke aandachtspunten van een kurkvloer

Net als andere vloertypes heeft ook een kurkvloer nadelen. Weeg de voor- en nadelen dus goed tegen elkaar af voordat je een kurkvloer koopt. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten van een kurkvloer:

  • Een kurkvloer heeft veel onderhoud nodig

In tegenstelling tot andere vloeren hebben kurklaminaat en kurk vloertegels vrij veel onderhoud nodig. Kurk bevat veel kleine naden en putten waar stof en vuil in gaat zitten. Daarom is het belangrijk om de kurkvloer regelmatig te stofzuigen. Om ervoor te zorgen dat stof, vuil en vlekken zich minder snel aan het kurk hechten moet een kurkvloer iedere vijf tot tien jaar worden gelakt. Om de kurkvloer mooi te houden is het daarnaast belangrijk om hem regelmatig te dweilen. Gebruik altijd een zacht schoonmaakproduct zonder chemische bestanddelen. Deze vreten namelijk de laklaag van de kurkvloer weg.

Lees verder onder de advertentie
  • Een kurkvloer is gevoelig voor licht

Kurk verkleurt door zonlicht. Om verkleuring te voorkomen zorg je voor goede zonwering in de ruimte waar de kurkvloer ligt of behandel je de vloer met een speciale uv-coating.

  • Een kurkvloer is gevoelig voor deuken
Lees verder onder de advertentie

Omdat kurk een zeer licht materiaal is, is het gevoelig voor deuken. Wil je de bank bijvoorbeeld na een paar jaar op een andere plek in de kamer zetten? Dan kan het zijn dat de poten van de bank afdrukken in de kurkvloer achterlaten.

  • Een kurkvloer en vloerverwarming zijn geen goede match

In steeds meer huizen vind je vloerverwarming. Heerlijk in de koude wintermaanden, maar helaas gaan een kurkvloer en vloerverwarming niet zo goed samen. Je kunt wel vloerverwarming aanleggen onder een kurkvloer, maar door de thermische werking van kurk zul je minder van de verwarming voelen dan bij andere vloeren.

Lees verder onder de advertentie

Items van kurk shoppen…

Bron: vtwonen weer verliefd op je huis | styling Fietje Bruijn | fotografie Margriet Hoekstra