De voor- en nadelen van een kurkvloer in huis
De kurk van een wijnfles of een prikbord van kurk kennen we allemaal. Maar wist je dat je kurk ook als vloer kunt leggen? Kurktegels of kurklaminaat zijn een goed alternatief voor bijvoorbeeld een houten of betonnen vloer. Ondanks de vele voordelen heeft een kurkvloer ook nadelen. Ontdek alles over de kurkvloer en laat je inspireren.
Wat is kurk?
Kurk is afkomstig uit schors van de kurkeik. Om kurk te winnen wordt deze boom iedere negen jaar geschild. Een duurzame keuze, want een kurkeik wordt dus niet gekapt. Ook leeft een boom die regelmatig wordt geschild een stuk langer dan een kurkeik die nooit wordt geschild. Een kurkboom die niet wordt geschild leeft zo’n tachtig jaar, terwijl een kurkeik die wél wordt geschild tot wel tweehonderd jaar oud kan worden. Wereldwijd is er zo’n 2.2000.000 hectare kurkbos te vinden. De meeste kurkbossen vind je in Spanje en Portugal.
Ontdek de voordelen van een kurkvloer
Kurkvloeren bestaan in allerlei varianten: kurklaminaat, kurk parkettegels en zelfs op de rol (corkoleum). Kurklaminaat is een goed alternatief voor traditioneel laminaat dat is gemaakt van hout. Het is verkrijgbaar in verschillende tinten en patronen en net zo makkelijk te leggen als kliklaminaat. Parkettegels van kurk zijn tegels die je zowel op de vloer als op de muur kunt lijmen. Wil je grote oppervlakken bekleden? Dan biedt kurk op de rol uitkomst. Corkoleum is wat dunner dan kurklaminaat of kurktegels en dankzij de grote elasticiteit gemakkelijk te snijden. Ook corkoleum lijm je vast aan de ondervloer. Ontdek meer voordelen van een kurkvloer:
- Van kurklaminaat of een andere kurkvloer kun je levenslang genieten
Het grootste voordeel van een kurkvloer? Je hoeft de vloer nooit te vervangen. Een kurkvloer is over het algemeen iets duurder in aanschaf dan een laminaat- of betonvloer, maar is de prijs meer dan waard. Als een kurkvloer goed wordt onderhouden gaat hij namelijk een leven lang mee.
- Een kurkvloer werkt isolerend
Een ander groot voordeel van kurk is dat het van nature een goed isolatiemateriaal is. Door de open luchtbellen die zich in kurk bevinden, werkt een kurkvloer zowel temperatuur- als geluidsisolerend. Een kurkvloer voelt dus nooit koud aan de voeten en zorgt voor minder geluidsoverlast dan een houten- of betonnen vloer.
- Kurk vloertegels en kurklaminaat zijn zacht en veren mee
De toplaag van kurk is zachter dan die van hout, waardoor de vloer licht meeveert wanneer je erop loopt. Dit maakt een kurkvloer zeer geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Ook voor mensen met kleine kinderen in huis is kurklaminaat of –parket een slimme keuze. Doordat kurk een schokabsorberend en zacht materiaal is lopen kinderen op een kurkvloer minder kans om zichzelf echt te bezeren.
- Een kurkvloer kan ook in de badkamer
Natuurkurk is vochtbestendig. Schimmels hebben geen kans om zich te ontwikkelen op dit materiaal en het rot niet. Kurk vloertegels in de badkamer zijn dan ook een goed idee. Ga je binnenkort verbouwen? Deze vloeren zijn geschikt voor de badkamer.
- Een kurkvloer is geschikt voor iedere woonstijl en ruimte
Kurkvloeren worden uitgevoerd in verschillende kleuren, patronen en stijlen. De originele bruine kurkvloer voelt een tikkeltje vintage, maar er bestaan ook kurkvloeren met een houtlook, of kurkvloeren met een betonlook. Er is dus altijd wel kurklaminaat of -parket te vinden dat bij je woonstijl past. Waar je hem ook legt: een kurkvloer is een stijlvolle toevoeging aan iedere ruimte in huis.
Belangrijke aandachtspunten van een kurkvloer
Net als andere vloertypes heeft ook een kurkvloer nadelen. Weeg de voor- en nadelen dus goed tegen elkaar af voordat je een kurkvloer koopt. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten van een kurkvloer:
- Een kurkvloer heeft veel onderhoud nodig
In tegenstelling tot andere vloeren hebben kurklaminaat en kurk vloertegels vrij veel onderhoud nodig. Kurk bevat veel kleine naden en putten waar stof en vuil in gaat zitten. Daarom is het belangrijk om de kurkvloer regelmatig te stofzuigen. Om ervoor te zorgen dat stof, vuil en vlekken zich minder snel aan het kurk hechten moet een kurkvloer iedere vijf tot tien jaar worden gelakt. Om de kurkvloer mooi te houden is het daarnaast belangrijk om hem regelmatig te dweilen. Gebruik altijd een zacht schoonmaakproduct zonder chemische bestanddelen. Deze vreten namelijk de laklaag van de kurkvloer weg.
- Een kurkvloer is gevoelig voor licht
Kurk verkleurt door zonlicht. Om verkleuring te voorkomen zorg je voor goede zonwering in de ruimte waar de kurkvloer ligt of behandel je de vloer met een speciale uv-coating.
- Een kurkvloer is gevoelig voor deuken
Omdat kurk een zeer licht materiaal is, is het gevoelig voor deuken. Wil je de bank bijvoorbeeld na een paar jaar op een andere plek in de kamer zetten? Dan kan het zijn dat de poten van de bank afdrukken in de kurkvloer achterlaten.
- Een kurkvloer en vloerverwarming zijn geen goede match
In steeds meer huizen vind je vloerverwarming. Heerlijk in de koude wintermaanden, maar helaas gaan een kurkvloer en vloerverwarming niet zo goed samen. Je kunt wel vloerverwarming aanleggen onder een kurkvloer, maar door de thermische werking van kurk zul je minder van de verwarming voelen dan bij andere vloeren.
Items van kurk shoppen…
Bron: vtwonen weer verliefd op je huis | styling Fietje Bruijn | fotografie Margriet Hoekstra