Waarom je beter niet met warm water kunt dweilen

Kruk kringloop € 7,50 (kringloopwinkelleiderdorp.nl) bekleed met stof per meter € 39,95 (stof.nl). Dweil € 59,99, bezem € 22,99, zwarte pot € 17,99 en zwarte lepel € 12,99 (zarahome.com). Ronde houten snijplank € 29,99, zak popcornmaïs € 5,99, bruine vaas € 39,99, zwarte kruk € 59,99 (hm.com). Droogbloemen (waterdrinker.nl). Stenen prijzen op aanvraag, ronde serveerschaal € 480,- (homestede.nl). Wandrek Reizo € 132,- (sukha.nl). Fles olijfolie € 17,95 (nicolasvahe.com). Beige bord € 22,90, donkerbruin bord € 22,90, mokje € 9,90, theedoek € 27,90, mokken met oor per stuk € 17,-, wit dienblad op aanrecht prijs op aanvraag, schoteltje op trap per stuk € 7,90 (letoile.store). Zwarte mok op trap € 19,- (fermliving.com). Borden Pure Serax per stuk € 17,99 (vtwonen.nl). Beeld

Er wordt vaak gezegd dat je het best kunt schoonmaken met warm of zelfs heet water. Dat is ook zeker niet gelogen, want aangekoekte resten en ander vuil verwijder je sneller met warm dan met koud water. Toch zijn er ook schoonmaakklussen waarbij je beter voor koud water kunt gaan. Bij het dweilen van de vloer bijvoorbeeld.

Lees verder onder de advertentie

Dweilen met warm water

Misschien wel de meest gemaakte fout tijdens het dweilen: warm water gebruiken. Wist je dat je dit eigenlijk beter met koud water kunt doen? Warm water verdampt namelijk sneller dan koud water. Wanneer je water warm gebruikt om de vloer te dweilen, zal het water eenmaal op de vloer snel weer verdampen. Op deze manier blijven ook de zeepresten van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt achter. Dat wil je niet, want het zorgt ervoor dat de vloer sneller gaat plakken en dat er strepen achterblijven.

LEES OOK
De bezem erdoor: zo heb je minder last van stof in huis

Dweilen met koud water

Wat moet je dan wel doen? Ten eerste dweilen met koud water waar je een schoonmaakmiddel aan toevoegt. Zo wordt de vloer schoon, ruikt-ie weer fris én blijven er geen zeepresten en strepen achter. Let wel op welk schoonmaakmiddel je gebruikt. Welk schoonmaakmiddel geschikt is voor welke vloer, lees je hier:

Lees verder onder de advertentie
  • Allesreiniger is ondanks de naam niet geschikt voor alles en zeker ook niet voor elke vloer. Voor keramische tegelvloeren, laminaatvloeren, pvc-vloeren en marmoleum kun je een beetje gebruiken, maar voor houten vloeren is het echt een no-go. Allesreiniger kan hout beschadigen.
  • Schoonmaakazijn kan gebruikt worden op laminaat en pvc-vloeren, maar het is een bijtend middel. Dit houdt in dat het de vloer kan aantasten. Gebruik het dus niet voor andere vloeren dan de twee die genoemd zijn.
  • Voor een houten, marmeren of terracotta vloer is groene zeep een veilige optie. Deze vloeren kunnen namelijk niet goed tegen zure schoonmaakmiddelen. Groene zeep kan wel resten achterlaten, dus gebruik niet te veel.
  • Bij het dweilen kun je ook een paar druppels Dreft door het water roeren. Dit is geschikt voor laminaat, pvc, keramiek, vinyl, kurk en linoleum. Een scheutje Dreft reinigt deze vloeren goed en laat geen sporen achter.

Als je een van deze middelen gebruikt, doe dit dan met mate en kijk goed naar welk middel het meest geschikt is voor het vloertype. Gebruik anders alleen water, dit maakt ook schoon!

LEES OOK
Zo vaak zou je eigenlijk moeten dweilen

Lees verder onder de advertentie
Emmer – zink – offwhite – 10 L – € 9,95 (Dille & Kamille), Bio ruit vaatdoek – bruin – € 2,50 (Dille & Kamille) Beeld JA (schoonmaakartikelen) | styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti
Beeld JA (schoonmaakartikelen) | styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti

Meer tips voor streeploos dweilen

Een andere handige en belangrijke tip voor een prachtig resultaat: vergeet niet om vooraf grondig te stofzuigen. Doe je dat niet? Dan bestaat de kans dat je stofwolken mee dweilt die ook weer voor strepen op de vloer kunnen zorgen. En vervang het sop ook op tijd. Met oud en viezig sop poetsen is als dweilen met de kraan open, je maakt de vloer er haast viezer mee dan ‘ie was.

Met warm én koud water dweilen

Heb je een feestje gegeven en wil je graag wat sneller van het eerste vuil af? Combineer dan warm en koud. Doe eerst een ronde met warm water en dweil daarna nog een keer na met koud water. Op die manier blijven er geen zeepresten en strepen achter en ben je net wat sneller klaar.

Lees verder onder de advertentie

Handige schoonmaakhulpjes bij het dweilen