Wil je behang met patroon op de muur? Zo ga je het best te werk

beeld vtwonen Beeld

Wil je een behang met patroon op de muur, dan is het extra belangrijk dat het secuur wordt gedaan. Dat dat best een uitdaging is, konden we ook al zien in Chateau Meiland. Om het je makkelijker te maken vertellen we op welke belangrijke details je goed moet letten voor je gaat behangen.

Lees verder onder de advertentie

Nummers van behang met patroon checken

Voor een zo mooi mogelijk resultaat, is het belangrijk dat je in de winkel of online al goed oplet. Controleer bij aanschaf altijd de partij- en kleurnummers op de achterkant van de verpakking of in de specificaties, in verband met kleurverschillen.

Op zoek naar het patroon

Zoek voor je gaat behangen het exacte patroon (ook wel rapport genoemd) in het behang op. Kijk goed naar een opvallend detail aan de zijkant van een baan. Zie je een stukje verder het detail terugkeren? Je hebt nu het patroon gevonden!

Aansluitend of verspringend patroon

Kijk op het etiket of het patroon op dezelfde hoogte moet worden geplakt (aansluitend patroon) of dat het in het midden van het patroon van de vorige baan moet aansluiten (verspringend patroon).

Lees verder onder de advertentie

Behang met patroon goed aftekenen

Zijn bovenstaande details gecheckt, dan kan het echte werk bijna beginnen. Meet de eerste baan van het behang af: de lengte is de afstand tussen het plafond en de plint plus 10 cm extra.

Heb je een behang met aansluitend patroon? Leg een afgeknipte baan op een onafgeknipte baan en verschuif die net zolang tot het patroon zuiver aansluit. Knip het stuk dat je overhoudt af.

Heb je een behang met verspringend patroon? Niet elke baan is dan hetzelfde, maar alle even en alle oneven banen zijn dat wel. Meet de eerste baan af. Merk aan de achterkant met ‘1’ (met een zacht potlood; stift of ballpoint kan erdoorheen schijnen!) en sluit het patroon van de tweede baan op de eerste aan. Knip het stuk dat je overhoudt af. Meet de tweede baan af en merk met een ‘2’. Knip nu zoveel banen van 1 en 2 als je nodig hebt.

Lees verder onder de advertentie

Beginnen met behangen

Heb je effen behang of behang met een klein werkje? Begin te plakken naast een hoek bij de raamkant. Heb je behang met een groot patroon, begin dan op de meest opvallende plaats zoals de schoorsteenmantel.

Nog meer belangrijke tips voor behangen

Zoals je ziet, kost een behang met patroon net wat meer voorbereiding en oplettendheid. Voor je bij bovengenoemde laatste stap bent, is het zoals bij elk behang belangrijk om de muur goed te preppen. Hoe je dat doet, lees je hier. Ga je bijvoorbeeld een poreuze muur behangen, dan is het belangrijk dat je ‘m eerst minimaal een dag van tevoren voorstrijkt. De muur moet ook goed droog zijn. Wees niet bang: in principe kan iedereen zelf behangen met dit stappenplan.

LEES OOK
Zo creëer je sfeer met behang

Lees verder onder de advertentie

Behang met patroon stylen

Dan is er natuurlijk nog de vraag: hoe style je de rest van de ruimte met een druk patroon op de muur? Kijk als eerst naar de kleuren. Welke kleuren worden in de ruimte gebruikt en welke kun je dus wel of niet in het behang terug laten komen? Less is more: een druk behang past goed bij een rustige kamer en andersom. Te veel prints zorgen al snel voor drukte en kunnen rommelig ogen. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het contrast. Spiegel je meubels en het behang goed op elkaar af. Hier lees je meer over het stylen van een ruimte met druk behang.

Zin om aan de slag te gaan? Bekijk in de vtwonen shop alle soorten behangen met een patroon of bekijk hieronder onze selectie.

Mooi behang shoppen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 13 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra