Welke afwerking? Behang

Behang is goedkoper dan stucwerk en ook minder ingrijpend; je kunt het er altijd weer afhalen. Bovendien is het in allerlei patronen te koop, waarmee je je huis een totaal andere sfeer kunt geven. Denk bijvoorbeeld aan een hout-, baksteen- of oude kastenmotief. Als je handig bent, is behangen heel goed zelf te doen. Een patroon behangen, vergt wel een bepaalde vaardigheid.

muur-behang-dessin

Papierbehang

Papierbehang is het goedkoopst en wordt ook het meest gebruikt. Het bestaat uit twee lagen papier, maar is niet erg slijtvast. Het is in heel veel mooie ontwerpen en verschillende diktes te koop.

Vinylbehang

Vinylbehang kan door de bovenlaag van vinyl het best tegen water en is ook veel sterker dan papier. Een ander type vinylbehang is opgeschuimd vinylbehang, wat een beetje sponsachtig aanvoelt en zelfs een sierpleistereffect kan geven.

Acrylbehang

Acrylbehang is behandeld met acrylverf, wat een reliëf geeft. Deze soort is het minst belastend voor het milieu.

Glasvezel

Glasvezel is gemaakt van fijne geweven glasvezels en heeft vaak een visgraat-, ruit- of weefstructuur. Het is alleen verkrijgbaar in wit, maar kan wel geschilderd worden.

Textielbehang

Textielbehang bestaat uit natuurlijke of synthetische vezels en zorgt voor een luxe warme sfeer. Hou er wel rekening mee dat dit behang stof en vuil aantrekt; even behandelen met een vuil- en waterafstotend middel is wel aan te raden. Textielbehang is een van de duurdere behangsoorten.

Vliesbehang

Vliesbehang, ook wel snelbehang of smartpaper genoemd, heeft een onderlaag van vlies en een bovenlaag van papier of vinyl. Het is van alle soorten het makkelijkst te verwerken: je smeert de muur in met speciale lijm en plakt het behang er zo op. Omdat het niet nat wordt, scheurt het behang minder snel. Het is ook zo weer te verwijderen, zonder te stomen.

Stylingtips met behang

Behang met een patroon geeft een flinke portie levendigheid en een persoonlijke sfeer.

  • Kies ervoor één muur te bekleden met een behang waarmee je echt een statement maakt.
  • Herhaling werkt krachtig. Kies kleuren uit het behang en herhaal deze in kleine woonaccessoires. Dit geeft eenheid.
  • Heb je een neutrale witte of lichtgrijze basis, dan kun je ervoor kiezen om een accentkleur uit het behang terug te laten komen in grotere meubelen. Dit werkt ook andersom: heb je een felgekleurd meubel, kies dan behang waarin deze kleur terugkomt.
  • Ook sterk is het combineren van verschillende stoffen met patronen in hetzelfde kleurenpallet als het behang. Als je je streng aan het kleurpalet houdt, krijg je geen kakofonie, maar eenheid. Het werkt het krachtigst als je kiest voor patronen met slechts twee kleuren per patroon.
  • Patronen kun je blijven mixen tot het oneindige. Hiermee kun je een unieke look neerzetten: stippen en bloemen, ruiten en strepen, strepen en bloemen, en alles door elkaar.
  • Met behang kun je ook een soort lambrisering maken door de muur in twee te delen en de twee delen met verschillende soorten behang te beplakken.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: verf en behang