Van strepen tot druppels: zo los je alle schilderproblemen op

Muren die liters verf lijken op te zuigen, druppels, strepen of blaasjes: het schilderen van een muur gaat niet altijd van een leien dakje. Het zijn schilderproblemen die vaak voorkomen en gelukkig ook weer te verhelpen zijn. We zetten ze hieronder op een rijtje, mét de oplossing natuurlijk.

vtwonen 04-2021 | vtwonen collectie verf op kolom red eart, op achterwand Washed Lila | schilderproblemen met oplossingen
Muurverf op kolom Red Earth, op achterwand Washed Lilac. M.m.v. nordal.eu (vaas met oor, terracotta schaal) vtwonen.nl (bord met opdruk van Ferm Living). Overig privébezit.

Druipende verf

Druipers zijn bijna niet te voorkomen. We’ve all been there. Een tip is om de roller van te voren goed uit te rollen in de verfbak, breng de ‘m daarna voorzichtig naar de muur en rol de verf in rechte banen uit. Een roller met teveel verf gaat namelijk spetteren en druipen. Loop de randen en hoeken regelmatig na op druipers met een kleine kwast. Is de verf al opgedroogd? Schuur de druiper licht op en schilder er licht overheen. Zie je niks van!

Niet dekkende verf

Zonde van alle moeite, het geld én je uitzicht. Niet dekkende verf kan nogal frustrerend zijn. Normaal gesproken zijn twee verflagen meer dan genoeg: een extra laag heeft vaak geen zin en kan een hoop andere schilderproblemen veroorzaken. Het zit ‘m hier echt in de voorbereiding. Bij het schilderen van een gekleurde muur is het belangrijk om te investeren in verf van een goede kwaliteit én in een grondverf. Gebruik bij een donkere kleur een grijze grondverf en bij een lichte kleur een witte om de muur te neutraliseren.

Strepen

Om strepen te voorkomen is het belangrijk om de verf goed uit te strijken. Rol netjes van onder naar boven en weer terug en neem de tijd. Kris, kras over de muur schilderen werkt echt niet sneller. De kunst is om de juiste hoeveelheid verf op de roller te krijgen, zodat je de verf in egale banen op de muur kunt schilderen. Dekt het niet meer? Dan heb je nieuwe verf nodig.

LEES OOK

Vlekken op de muur: zo maak je ze schoon

Niet effen

Zorg bij het schilderen van een muur altijd voor de juiste kwasten en verfrollers. Voor het mooiste resultaat gebruik je bij een verf op waterbasis namelijk andere kwasten dan bij een verf op terpentinebasis. Een gladde en effen muur? Rol de verf meteen na het aanbrengen uit en maak de muur in één schildersessie af. Schilderen op een natte muur werkt beter dan een muur met opgedroogde delen.

Loslatende verf

Ontvet voor je gaat schilderen altijd eerst de muur, maak ‘m daarna schoon met een natte spons en schuur ‘m licht op. Check ook of de verf in de emmer goed gemengd is. Bladdert de verf vlak na het schilderen van de muur? Dan is de kans groot dat de muur nog vochtig of vet is, waardoor ie de verf niet pakt. Helaas is dit een van de schilderproblemen waarvan de oplossing niet zo simpel is. Je kunt de verflaag het beste verwijderen en opnieuw beginnen.

Blaasjes

Blaasjes komen met name voor bij schilderen van behang. Het zijn luchtbellen die zich achter het behang vormen. De truc? Engelengeduld en wachten tot de verf volledig is opgedroogd. Vaak verdwijnen deze blaasjes vanzelf. Zo niet, dan kun je met een scherp mesje een verticale snee in de luchtbel maken. Duw de lucht er voorzichtig uit en druk het behang aan met een beetje lijm en een behangstrijker.

nog meer: verf en behang