Tegelverf in de badkamer en keuken voor een snelle make-over

Wil je snel en eenvoudig je tegels in de keuken of badkamer een andere kleur geven? Als de tegels nog in prima conditie zijn, ga dan met verf aan de slag! Er komt geen breek- en sloopwerk aan te pas, alleen een lik tegelverf. Zo creëer je in no-time een andere sfeer in jouw keuken of badkamer. 

visgraat muur
Handgevormde donkergroene tegels Metrotegel, champagneglazen gekregen, olielamp, vaasje, karaf, hoge fles erfstuk, set decoratie overblijfsel van een fotoshoot, borden en kommetjes verzameling van Aziatische winkels in New York en Amsterdam.

Tegelverf voor de keuken of badkamer

Tegels staan vaak onderaan de lijst van dingen om op te knappen in huis. Vakmanschap, breekwerk en de bijbehorende berg stof zijn vaak reden tot uitstel. Wanneer je wel een nieuwe kleur wilt, maar geen zin hebt in gedoe, dan is tegelverf de oplossing. Je hoeft niet te breken, kunt zelf aan de slag en je hebt nauwelijks rommel. En het mooiste: tegelverf is ook nog eens veel goedkoper dan nieuwe tegels op de wand. Dus ben je uitgekeken op de badkamer- of keukentegels? Schilder ze dan over!

Terugkijken aflevering 1 Fietje in Baarn
tegels paars beton

Hoe werkt tegelverf?

Dek de vloer af met folie en ontvet de tegels grondig. Net als bij andere verfklussen is de voorbereiding erg belangrijk. Als de tegels niet schoon en vetvrij zijn, zal de verf slecht hechten. Gebruik eerst een goede primer en daarna speciale tegelverf, deze koop je bij de meeste bouwmarkten of laat je favoriete kleur mengen bij de verfwinkel. Breng de tegelverf aan met een kwast en rol hem na met een roller. Klinkt simpel en dat is het ook.

De meeste tegelverf is geschikt voor tegels én sanitair. Je kunt dus ook de badkuip of wc-pot van een kek kleurtje voorzien. Een eigenschap van tegelverf is dat het gebruikt kan worden in natte gedeelten van een badkamer, dus ook de tegels die de dagelijkse douchestralen opvangen blijven mooi.

Zijn alle wandtegels geschikt om te verven?

In principe zijn alle soorten tegels geschikt om te schilderen, van hoogglans tot mat en van geglazuurd tot ongeglazuurd. Maar een mooi resultaat valt en staat met een goede voorbereiding, ga dus niet meteen met de tegelverf aan de slag. Behandel de tegels met een goede primer, zodat de verf goed kan hechten. Doe je dit niet, dan zal de verf slecht hechten en snel slijten.

Video over keukentegels schilderen

Wil je voordat je aan de slag gaat meer voorbeelden en instructies? Op Youtube zijn diverse video’s te vinden waarin wordt voor gedaan hoe je het schilderen van tegels het beste kunt aanpakken. Bijvoorbeeld deze video tutorial van Askthedecorator.com hieronder.

Verven met een sjabloon

Je kunt natuurlijk de hele wand voorzien van tegelverf, maar wil je het liever iets subtieler houden? Schilder dan slechts enkele tegels zodat er een patroon of enkele kleuraccenten ontstaan. Stem daar leuke accessoires op af en je badkamer of keuken is weer als nieuw! Wil je echt creatief aan de slag? Maak dan gebruik van sjablonen. Op Pinterest zijn gratis sjablonen te downloaden. Meer inspiratie met sjablonen vind je ook in het artikel Verfidee: sjabloneren met tegelverf of schoolbordverf.

Tegelspray

Naast tegelverf bestaat er ook verf in sprayvorm: tegelspray verf. In Nederland is dit nog niet zo bekend, maar in het buitenland wel. PlastiKote is de grootste fabrikant op het gebied van spray verf voor binnen en buiten. Ook van tegelverf hebben zij een spray variant in hun assortiment.

Tegelverf kopen

Bouwmarkten en verfwinkels verkopen tegelverf en kun je soms laten mengen in een ral-kleur. Ook merken zoals Alabastine hebben deze verf opgenomen in hun assortiment. Lees van tevoren wel goed de gebruiksaanwijzing.

nog meer: verf en behang