Even iets anders: ken jij deze verfeffecten al?

Een wand rechttoe rechtaan schilderen kunnen we allemaal wel. Maar wanneer je eens iets anders wilt, dan zijn er genoeg andere verfeffecten die je ook eens kunt uitproberen. Met een kwast, je favoriete verfkleur en wat andere tools geef je een heel andere draai aan die doodgewone muur.

vtwonen 01-2021 | stylen met groen met een groene muur met wollen fauteuil, schilderijen op muur | verfeffecten
Wollen fauteuil van Gubi € 2176,-, dressoir van HKliving, 167x30x36 cm (bxdxh) € 725,-, witte reliëfkunst van HKliving € 625,-, zandkleurige kandelaar van Pt, € 69,95, zwarte theelepel van vtwonen, per 6 € 25,- (vtwonen.nl). Groen katoenen vloerkleed, 170×240 cm € 190,- (loods5.nl). Zwart-witte kunstwerken van Sella Molenaar, prijs op aanvraag (thewhitedoorstudio.nl). Vazen van Willem van Hooff, prijs op aanvraag (willemvanhooff.com). Zwarte kom van HKliving € 9,95 (hkliving.nl). Kalkverf Lagune, per liter € 48,- (cartecolori-dialma.nl). Overig privébezit.

Stuc verfeffect

Wel een stuc-effect, maar geen zin om een hele muur te stuken? Dat kan gelukkig simpel worden opgelost. Met een likje verf én wat zand heb jij binnen no time een stuc-effect op de muur. Extra handig als je snel een mediterraanse sfeer in huis wilt creëren, met een terracotta kleur bijvoorbeeld.

Zorg wel voor een goede balans tussen het zand en de verf. Gebruik niet teveel zand, dan wordt het al snel een stroperige bende. Je wilt ook niet dat de verf later van de muur afbrokkelt. Om het geheel iets vloeibaarder te maken, kun je ook nog een deel water toevoegen. Liever op safe spelen? Dan kun je ook structuurverf kopen.

Grove stuc verven

Zand toevoegen aan verf zorgt voor een fijn stuc-effect op de muur. Voor het grovere werk kun je zaagsel of houtvezels door de verf mengen. Kies je ervoor om houtvezels te gebruiken? Geef het hout dan wel even de tijd om in te werken in de verf en breng het daarna aan met een verfroller. 

LEES OOK
Dag strak, hallo muur met structuur

Kalkeffect op de muur

Een kalkeffect op de muur krijgen is een van de makkelijkere verfeffecten. Dit kan heel simpel met een spons. Je behaalt het mooiste effect met een donkere en lichte tint van dezelfde kleur. Gebruik een grote spons, maak deze nat en knijp hem daarna flink uit. Doop de spons eerst in de lichtste tint en zorg ervoor dat de spons niet teveel verf opneemt. Dep daarna de spons op de muur. Hoe vaker je op dezelfde plek dept, hoe meer de kleur zal dekken en hoe dichter het patroon van het verfeffect wordt.

Herhaal dit proces vervolgens met de donkere kleur nog voordat de lichte kleur volledig is opgedroogd. Laat hierna de muur opdrogen en bekijk dan waar je nog zou kunnen sponzen om het kalkeffect te versterken. Kies hier de donkerste kleur voor. Vind je een kleurovergang te heftig? Dan kun je het nadeppen met een droge doek.

LEES OOK
Dit kun je doen met restjes verf

Metallic effect

Om metallic verfeffecten op de muur te krijgen heb je drie soorten metallic verf of metaalkleurige verf nodig. Denk aan ijzer-, goud- of bronskleurig. Kies voor één kleur en koop er drie varianten van, van donker naar licht. Meng deze drie tinten in een bakje, maar maak er niet een geheel van: de drie verschillende tinten moeten nog zichtbaar blijven. Gebruik lange verfstreken om het effect te schilderen. Per kleur opbouwen kan ook, werk dan van donker naar licht om diepte en een ‘glimmend’ effect te creëren. Je wilt natuurlijk wel dat het net écht metaal lijkt.

Extra bling? Werk de boel dan af met glimmende lak aangemaakt met een deel water om het niet geheel dekkend te maken.

Lees ook

nog meer: verf en behang