6x dit kan het effect van verf op een ruimte zijn

Met kleur kun je de ruimte anders laten lijken dan hij is. Zo weet bijna iedereen dat lichte kleuren ruimtelijker maken en donkere kleuren kleiner. Maar dat is slechts topje van de ijsberg. Optisch wat extra vierkante meters maken, een stevig statement maken of iets minder laten opvallen; dit zijn de effecten van verf in een ruimte.

groot kunstwerk
Flexa Easycare Muren muurverf bij eethoek Boomschorsbruin, bij zithoek Fading Horizon (flexa.nl). Op maat gemaakte shutters kleur Rustic Grey, prijs op aanvraag (jasnoshutters.nl). Elementenhoekbank van kussens vanaf € 110,-, metalen frame vanaf € 229,- (householdhardware.nl). Fauteuil Todd van Pols Potten € 895,-, op maat gemaakt vloerkleed Arezzo, prijs op aanvraag (eijerkamp.nl). Blauwe bijzettafel Glam € 210,-, zwarte bijzettafel Glazed € 170,- (zuiver.com). Keramische kruk Glazed van BePureHome € 109,-, waxinelichthouder Intuitive Arabian Spice van Urban Nature Culture € 19,70, kussens vanaf € 23,05, boven eettafel hanglamp Walnut van ETH € 229,-, glazen vaas van HKliving € 39,95, retro vaas op tafel van HKliving € 34,95 (vtwonen.nl). Op DIY-hoektafel kaarsenstandaard Antique brass van BePureHome € 29,95, vaas Cubist van BePureHome € 59,95, op bank plaid Ice Cream € 79,95 (basiclabel.nl). Zwarte wandlamp Beads wall 120 € 810,- (tonone.com). Hanglamp Warsaw € 185,- (itsaboutromi.nl). Eettafel Sunday van Xooon (niet meer leverbaar) (eijerkamp.nl). Eetkamerstoelen Albert Kuip Coffee, per stuk € 210,- (zuiver.com). Trap bekleed met decor Mountain Oak met stootborden in kleur Sand, prijs op aanvraag (upstairs.nl). Takken in vazen (plantje.nl). Overig privébezit.

Basiskennis over de effecten van verf en kleur

Wanneer je met verf de ruimtelijkheid optisch wilt aanpakken, is het handig om deze vuistregel aan te houden: donkere kleuren komen op je af, lichte kleuren wijken naar buiten.

Maak een diepe, smalle ruimte breder

Heb je een lange, smalle ruimte die eindeloos lijkt? Maak de achterwand van de ruimte donkerder en houd de zijkanten lichter. Op die manier lijkt de donkere achterwand iets naar voren te komen, waardoor de ruimte minder diep lijkt. Als je een ruimte hebt met hoge plafonds kan dit een ideaal idee zijn.

Verleng een ruimte optisch

Er is ook een verfeffect waarmee je de ruimte optisch verlengt. Geef één of twee zijmuren een donkere kleur of een kleuraccent. Ook een lambrisering of streep over de lange wand kan een verlengend effect hebben. Hierdoor komt de focus namelijk op de langere muren te liggen, waardoor de ruimte langer voelt.

LEES OOK
Even iets anders: ken jij deze verfeffecten al?

Maak een grote ruimte intiemer

Als je een grote ruimte intiem wilt maken kun je ervoor kiezen om dit met verf te doen. Geef twee tegenoverliggende wanden een donkere kleur. Daardoor lijken die muren naar elkaar toe te trekken, waardoor de kamer intiemer aanvoelt.

Laat een hoge ruimte lager lijken

Dit doe je door plafond donker te maken, terwijl je de muren licht laat. Dan lijkt het plafond iets naar beneden te komen. Een andere slimme oplossing: met een lambrisering op zo’n 1 à 1.30 meter vanaf de vloer breek je de hoogte, zeker in een kamer die hoog en smal is. Je kunt ook het behang of de verf niet helemaal tot het plafond laten doorlopen. Hierdoor lijkt de muur een stukje korter, waardoor de ruimte knusser lijkt.

LEES OOK

Creëer een thuisbioscoop met projectieverf

Laat een ruimte hoger lijken

Door alle muren een donkerdere tint dan het plafond te geven, lijken de muren het plafond te liften. Ook komen plafondornamenten daardoor beter uit; ze krijgen meer diepte. Als je het contrast met de vloer te groot vindt, kun je de muur een tussenkleur geven, een kleur die zowel bij de vloer als het plafond past. Wil je iets bijzonders? Geef de muren en het plafond één en dezelfde donkere kleur. Dat is mooi en doet niets af aan het ruimtegevoel, omdat je de grenzen tussen muur en plafond niet meer ziet. 

Effect van verf: de verbindende factor

Met kleur kun je voor verbinding tussen ruimtes zorgen, door overal dezelfde tinten toe te passen. Je kunt daarentegen óók verschillende woonfuncties aangeven, door in één ruimte verschillende kleurvlakken te gebruiken. Bevinden de zithoek, eethoek en keuken zich in één ruimte? Dan kun je bijvoorbeeld een kleurvlak achter de bank schilderen en de wand naast de eettafel behangen.

Kleurrijk moois…

nog meer: verf en behang