Behang kopen? Onze tips!

Behang is al weer een aantal jaar helemaal terug van weggeweest. Bij de bouwmarkt en behangwinkel vind je steeds meer dessins en kleuren. Hoe bonter hoe beter. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden en op moet letten bij het kopen van behang. Lees hieronder onze behang-tips.

Behang kopen

Behang kopen

Ben je je nog aan het oriënteren op het juiste behang voor in je huis? Dan zijn de onderstaande zes tips handig om even door te nemen voordat je behang gaat kopen.

  1. Hou je van een rustige sfeer in je kamer, neem dan ook een rustig dessin (al zijn de stalenboeken nog zo verleidelijk!).
  2. Behang eerst één wand met een dessin en verf de rest van de muren in een tint die terugkomt in het behang. Later kun je altijd nog een extra wandje doen.
  3. Koop nooit meteen behang in de winkel, maar neem eerst een paar stalen mee naar huis en bekijk hier hoe het werkt met de licht-inval, de meubels en de kleur van de andere muren.
  4. Wil je een muur met twee verschil­lende behangetjes beplakken, doe de heftigste print dan aan de onderkant en scheid de twee gedeelten van de muur met een effen rand.
  5. Ga je voor het eerst behangen? Koop dan niet een al te goedkope soort, want deze zijn meestal moeilijker te plakken en scheuren vrij snel.
  6. Wees niet te bang. Vaak durven mensen een print niet aan omdat ze bang zijn dat ze er snel op uitgekeken zijn. Maar begin gewoon met één wand en je zult zien dat je vlug gewend bent. En wil je op een gegeven iets anders? Dan plak je er gewoon een nieuw dessin over­heen. Dat is met het huidige behang binnen dertig minuten gepiept!

Hoeveel behang kopen?

Het meeste behang zit op een rol van 53 cm breed en 10 m lang. Hoeveel rollen je nodig hebt, bereken je als volgt: meet eerst de hoogte van je kamer. Meet dan de omtrek van de kamer. Voor het gemak laat je je ramen even buiten beschouwing, tenzij ze heel groot zijn. Trek bij grote ramen het opper­vlak af van je optelsom. Dan deel je de omtrek door 53 (de breedte van de rol) en zo weet je hoeveel banen je moet gaan plakken. Is je kamer bijvoorbeeld 3 m hoog, dan krijg je drie banen uit een rol. Zo kun je tot slot precies berekenen hoeveel rollen je in totaal nodig hebt.

Neem bij behang met een doorlopend patroon liever teveel rollen dan nét genoeg. Je moet met de banen en het patroon kunnen schuiven om hem goed door te laten lopen. Meer tips vind je in de kluswijzer behangen met patroon.

Meer behangtips

Wist je dat je tijdens het behangen moet zorgen dat de temperatuur in de ruimte minimaal 18 graden moet zijn? Zo voorkom je bobbels. Nog meer handige tips voor tijdens, voor en na het behangen vind je in de kluswijzer behangtips.

nog meer: verf en behang