Zelf de vloer isoleren? Dít is waar je rekening mee moet houden
Je verliest een hoop warmte als de vloer niet goed is geïsoleerd. Om koude voeten en een hoge energierekening te voorkomen, is het verstandig om alsnog voor vloerisolatie te kiezen. Ben je een handige doe-het-zelver? Dan kun je zelf de vloer isoleren. Tips en tricks lees je hier.
Waarom de vloer isoleren?
De meeste nieuwere huizen hebben al vloerisolatie, maar huizen die gebouwd zijn voor 1982 meestal niet. Om de duurzaamheid van je huis een boost te geven, is het zeker aan te raden om vloerisolatie aan te leggen. Zo ontsnapt er minder warmte via de vloer naar de kruipruimte. Andere redenen om voor vloerisolatie te kiezen:
- Minder warmteverlies is goed voor de portemonnee en het milieu.
- Wil je vloerverwarming aanleggen? Dan is een goede isolatie in het bijzonder aan te raden. Anders is het dweilen met de kraan open.
- Wil je een energieneutrale woning of van het gas af, dan is een hogere isolatiewaarde van de vloer vaak nodig.
- Het isoleren van de vloer werkt geluiddempend. Vooral bij houten, krakende vloeren is dat ideaal.
Zelf doen of laten doen?
De vloer op de begane grond isoleren doe je meestal door isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer te bevestigen. Het isoleren doe je dus vanuit de kruipruimte. In principe kun je de vloer op deze manier zelf isoleren, mits je kruipruimte hoog genoeg is. Je moet er immers in kunnen werken en het isolatiemateriaal moet erin passen. Houd minimaal 35 centimeter ruimte tussen de onderkant van de vloer en de bodem van de kruipruimte aan. Bovendien kan een beetje handigheid en lenigheid zeker geen kwaad als je de vloer gaat isoleren.
Heeft het huis geen kruipruimte, kun je er niet goed bij (doordat het luik ontbreekt bijvoorbeeld) of is de kruipruimte te laag? Dan kun je de vloerisolatie beter uitbesteden aan een professional. Mogelijkheden zijn dan het uitgraven van de kruipruimte, de hele vloer vervangen of isoleren bovenop je huidige vloer.
Verschillende soorten vloeren
Iedere vloersoort heeft een andere aanpak nodig qua isolatie.
Een houten vloer wordt geïsoleerd via de kruipruimte met isolatiemateriaal dat tegen de onderkant van de vloer wordt bevestigd. Zorg ervoor dat de houten vloer goed droog is. Controleer de houtvochtigheid met een houtvochtmeter. Is de houtvochtigheid hoger dan 20 procent, wacht dan met isoleren. Alles over het isoleren van een houten vloer lees je hier.
Ook een betonnen vloer wordt geïsoleerd via de kruipruimte, maar met ander isolatiemateriaal (later meer hierover). Door een goede isolatie van een betonnen vloer verdwijnt er minder kou, maar het zorgt niet meteen voor warme voeten. Wil je warme voeten op een betonnen vloer? Denk dan aan een isolatielaag bovenop de betonnen vloer.
Zoldervloer isoleren: naast de begane grond, kun je natuurlijk ook de vloeren op bovenverdiepingen isoleren. Denk bijvoorbeeld aan de zolder: een ruimte waar meestal veel warmte via het dak verloren gaat. Maar ook via de vloer is soms winst te behalen. Het isolatiemateriaal kun je bovenop de zoldervloer bevestigen. Meer over het isoleren van de zolder lees je hier.
Isolatiematerialen
Zijn de vloer en kruipruimte geschikt voor isolatie? Dan is het tijd om het materiaal te bepalen. Thermoskussens worden vaak gebruikt, omdat ze lichtgewicht zijn en daardoor makkelijk hanteerbaar. Maar ook minerale wolplaten zijn een optie. Heb je een betonnen vloer? Dan zijn kunststof hardschuimplaten geschikt. Voor een zoldervloer kun je kiezen voor kunststof platen of minerale wol.
Tip: kijk altijd naar de Rd-waarde van het materiaal. Deze waarde geeft het isolerend vermogen van het materiaal aan. Hoe hoger het getal, hoe beter. Een isolatiewaarde van minimaal 3,5 is aan te raden.
- Matige isolatie 1,3
- Goede isolatie 2,5
- Zeer goede isolatie 4,0
- Isolatie voor energieneutrale woning 6,0 – 10,0
Moois voor op de vloer...
(Bron: Milieu Centraal Nederland)
Kijk voor een volledig stappenplan voor het isoleren van je vloer op Milieu Centraal.