Een houten vloer isoleren? Dít is belangrijk om te weten
Als je houten vloer je lief is, kun je ‘m het best (laten) isoleren. Zo blijft de vloer niet alleen langer mooi; door de vloerisolatie behoud je de warmte in huis, waardoor je minder hoeft te stoken en dus kosten bespaart. Bovendien is een goed geïsoleerde vloer geluiddempend. Een verstandig plan, dus. Wat de beste aanpak is voor het isoleren van de houten vloer? Dat zochten wij voor je uit.
Wanneer is een houten vloer isoleren nodig?
Om te bepalen of de houten vloer isoleren nodig is, kun je het best even nagaan wat er al aan vloerisolatie in huis is gedaan. Vraag het aan vorige bewoners, raadpleeg de bouwtekeningen of schakel de hulp in van een isolatieadviseur. Is je huis voor 1982 gebouwd, dan is de vloer isoleren sowieso een goed idee. Huizen die na dat jaar gebouwd zijn, hebben al goede vloerisolatie. Er zijn een aantal redenen om de vloer te (laten) isoleren of om bestaande vloerisolatie te verbeteren:
- Als je vloerverwarming wilt aanleggen is het soms aan te raden de bestaande vloerisolatie te verbeteren naar isolatiewaarde 5. Daarmee voorkom je dat er warmte ontsnapt naar de kruipruimte of de grond.
- Als je een energieneutrale woning of van het gas af wilt, is een hogere isolatiewaarde van de vloer vaak nodig.
- Een geïsoleerde vloer is energiebesparend en dat is een aantrekkelijke reden om de vloer te isoleren. Bij een niet-geïsoleerde vloer gaat 10 tot 15 procent van de warmte verloren.
- Vooral in oudere woningen kan geluidoverlast voorkomen. Vloerisolatie werkt geluiddempend.
- Zonder isolatie, kan koude lucht bobbels in de houten vloer veroorzaken.
Isolatiewaarden
De ene isolatie is de andere niet. De warmteweerstand, ofwel het isolerend vermogen, van het isolatiemateriaal is afhankelijk van het soort materiaal en de dikte en wordt aangeduid met een Rd-waarde. Die vind je gewoon op de verpakking. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte wordt vastgehouden:
- Matige isolatie 1,3
- Goede isolatie 2,5
- Zeer goede isolatie 4,0
- Isolatie voor energieneutrale woning 6,0 – 10,0
(Bron: Milieu Centraal)
Houten vloer van onderaf isoleren
Als je tevreden bent met de huidige vloer, dan zit je natuurlijk niet te wachten op een nieuwe vloer en alle kosten van dien. Wanneer er een kruipruimte aanwezig is onder het huis, kan er isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer worden aangebracht. Is er geen kruipruimte, of is die te krap om in te werken (wat het geval is bij kruipruimte die minder dan 35 centimeter hoog is), dan zit er niks anders op dan je huidige vloer te vervangen of een nieuwe vloer over de bestaande vloer te leggen.
Houten vloer van bovenaf isoleren
Heb je geen kruipruimte maar ben je klaar met koude voeten en die alsmaar oplopende energierekening? Het is in de meeste gevallen mogelijk een isolatielaag over de bestaande vloer te leggen. Als je wilt, kun je dan ook meteen vloerverwarming laten installeren.
Gaat de hele vloer eruit? Dan kun je op de zand- of stenen ondergrond een systeemvloer laten leggen, met liggers en vulblokken van polystyreen (een soort piepschuim) of isolatieplaten. Daaroverheen komt een betonnen dekvloer. Deze vloeren zijn in verschillende isolatiewaarden verkrijgbaar. Ook hierin kun je vervolgens vloerverwarming aanleggen.
Mooie kleden voor op de houten vloer
Bron: vtwonen 08-2013 | styling Marianne Luning | fotografie Tjitske van Leeuwen