Van 1 naar 2 slaapkamers op zolder: zo plaats je een gipswand
Een nieuw gezinslid, een nieuwe baan waarbij je plots veel moet thuiswerken of een uit de hand gelopen hobby: soms heb je simpelweg meer ruimte in je huis nodig. Wanneer uitbouw geen optie is, biedt een gipswand de perfecte oplossing. Door het plaatsen van een gipswand maak je heel eenvoudig twee kamers van een grote ruimte. Perfect voor op zolder, maar het kan natuurlijk overal in huis. Weten hoe? vtwonen vertelt het je!
Laten plaatsen of zelf doen?
Wat is slimmer: een gipswand laten plaatsen of zelf doen? Een gipswand plaatsen is geen moeilijke klus. Veel mensen kiezen er dus ook voor om het zelf te doen, omdat dit een hoop kosten bespaart. Heb je twee linkerhanden? Dan is een vakman misschien toch een beter idee. In dit geval weet je zeker dat de wand goed geplaatst wordt, en de stevigheid biedt die het nodig heeft.
Gipswand plaatsen: zo doe je dat
Voor het plaatsen van een gipswand kun je het beste met z’n tweeën zijn. Dat maakt de klus niet alleen gezelliger, maar ook eenvoudiger én veiliger. Volg je vervolgens onderstaande stappen, dan heb je in no time een mooie tussenmuur neergezet.
- Meet de oppervlakte van de muur en vloer waar de gipswand moet komen op. Zo weet je precies hoeveel materiaal je nodig hebt;
- Teken de wand vervolgens af op de muur en vloer;
- Knip staanders, het materiaal waarin je de gipswand gaat bevestigen, op maat en plak akoestische tape op de buitenkant van deze staanders om geluiden te dempen;
- Tijd om de staanders tegen de muur en vloer aan te bevestigen! Houd zo’n 75 centimeter ruimte aan tussen de schroeven in;
- Op iets minder afstand van elkaar, zo’n 60 centimeter, plaats je de losse staanders in een verticale lijn over de gehele breedte van de wand;
- Snijd vervolgens de gipsplaten op maat, zodat ze precies tussen de losse staanders passen en schroef ze vast met een gipsplaatschroef;
- Eventuele leidingen in de wand breng je op dit punt aan, en ook isolatiemateriaal voeg je nu toe;
- Nadat zowel leidingen als isolatiemateriaal zijn bevestigd, maak je de wand dicht door gipsplaten aan de andere kant te bevestigen. Zijn naden en schroefgaten erg zichtbaar? Deze werk je af met zogeheten wapeningsgaas;
- Als laatste stap breng je een laag voegenfinisher aan om geen strepen op je wand meer te zien. Et voilà: je gipswand is klaar.
Zo dik is een gipswand
Gipsplaten komen in standaard maten, die variëren van 9,5 millimeter tot 12,5 millimeter dik. Twee van deze wanden met ertussen leidingen, ruimte en isolatiemateriaal, zorgen samen voor een gipswand van zo’n 40 tot 60 millimeter dik. Ideaal, want hierdoor neemt de wand weinig ruimte in beslag en blijven je twee kamers groot genoeg.
Biedt een gipswand isolatie?
Bij het plaatsen van een gipswand kun je er zelf voor kiezen om wel of geen isolatiemateriaal te plaatsen. Doordat het een kleine investering is die je veel oplevert, raden we echter aan om hier altijd voor te gaan: isolatiemateriaal is namelijk niet duur, en het is een eenvoudige klus. Bovendien levert het je veel op: je houdt niet alleen harde geluiden buiten de ruimte, maar zorgt er ook voor dat warmte binnen de kamer blijft.
LEES OOK
Zolder isoleren? Dit zijn alle opties
Dit zijn de gemiddelde kosten van een gipswand
Een gipswand hoeft niet duur te zijn. Voor zo’n 40 euro per vierkante meter haal je alle materialen al in huis, wanneer je ervoor kiest zelf aan de slag te gaan. Van een gemiddelde zolderruimte uitgaande, ben je zo enkele honderden euro’s kwijt. Laat je de klus liever door een vakman of -vrouw klaren? Dan moet je er ook een professioneel uurloon bovenop tellen, en kom je uit op zo’n 90 tot 120 meter per vierkante meter. Een stuk duurder, maar zo heb je er zelf geen omkijken naar. Wel zo makkelijk.
Zo werk je een gipswand af
Tenzij je van een erg ruwe stijl houdt, past een niet afgewerkte gipsplaat in weinig interieurs. Nadat je de wand hebt geplaatst, moet je dus ook nog wat tijd en kosten aan de afwerking meetellen. Wanneer je naden hebt beplakt met wapeningsband en schroefgaten en naden hebt gevuld met voegenvuller, heb je nog twee stappen te gaan. Behandel je de hele oppervlakte met voorstrijkmiddel, dan kun je de wand na opdrogen makkelijk schilderen of behangen. Met bloemenprint, een hippe groene kleur of eenvoudig wit: zo maak je jouw gipswand helemaal af naar eigen smaak.
LEES OOK
Help, ik ga zelf behangen!
Kun je iets ophangen aan een gipswand?
Een gipswand is makkelijk te plaatsen, maar dat zorgt er ook voor dat-ie lang niet zo stevig is als een normale muur in je huis. Gelukkig betekent dat niet dat de wand voor altijd kaal moet blijven: een gipsplaat kan tot zo’n 20 à 30 kilo aan gewicht dragen. Dat ene schilderij of je favoriete spiegel kan er dus prima aan vast gemaakt worden. Hang je een voorwerp onder de 20 kilo op, dan kun je dit het beste met schroefpluggen doen. Alles dat meer dan 20 kilo weegt, heeft metalen wandpluggen nodig om te blijven hangen aan een gipswand.
Bron: vtwonen 01-2017 | styling Corrien Flohil | fotografie Barbara Kieboom