Help, ik ga zelf behangen! Wat nu?

beeld vtwonen Beeld

Heb je plannen om zelf te gaan behangen en kun je wel wat tips gebruiken? Hieronder vind je een overzicht met handigheden, weetjes en tips. vtwonen helpt jou behangen, zodat er niets meer mis kan gaan.

Lees verder onder de advertentie

Behang plakken

Wanneer je sterk behang wilt gebruiken, kun je voor glasvliesbehang kiezen. Je kunt ook gewoon behang gebruiken, als het maar non-woven is. Dit behang is niet van papier en daardoor niet scheurgevoelig. Tegenwoordig is bijna alle behang van dit materiaal, maar vraag het in de behangwinkel nog even voor de zekerheid. Heb je gekozen voor het vtwonen behang? Dan is het simpel: lijm de wand in en plakken maar! Zorg wel dat je wand goed glad is, schuur kleine oneffenheden eerst even weg. Ga je alleen behangen, zorg dan dat er genoeg lijm op de muur zit, zo kun je het behang nog verschuiven. De eerste baan is het moeilijkst, dus dan is het handig met wat hulp.

Recht behangen

Begin vanuit het midden van de muur met behangen. Doe dit liever met een waterpas dan een loodlijn. Denk er ook aan om boven en onder speling te houden, want je plafond is nooit recht.

Behangen over korrelige muur

Heb je een muur met een korrel, schuur dan eerst om de korrel af te toppen. Behang daarna de muur met Renovlies, dit is een soort grondpapier. Wanneer er nog korrels doorheen komen, dan kun je het nog een beetje bijschuren. Hierna kan het behang erover.

Lees verder onder de advertentie

Behang op stucwand

Net de muur gestuct en is hij droog en klaar om te behangen? Behandel de muur eerst voor met bijvoorbeeld Perfax Roll On. Even een pakje aanmaken en een dag van tevoren aanbrengen met een vachtroller. Zo krijg je minder zuiging van de wand.

Behang verven

Er kan over behang heen gelatext worden. Er kunnen dan wel blaasjes ontstaan, maar die trekken vanzelf weer terug als het opdroogt. Zijn de muren behangen met glasvezelbehang of vliesbehang en wil je niet het ruitjesmotief door de verf heen zien? Er zijn twee opties! De eerste: laat het vliesbehang 1 mm opstucen. Dan ben je het patroon kwijt. Optie 2 is het weghalen van het behang. Niet meteen wegsteken anders beschadig je waarschijnlijk de muur, maar stomen en dan verwijderen.

Fotobehang of met tekst

Het is mogelijk om van die ene bijzondere foto zelf fotobehang te maken. Bij Eijffinger kun je kant-en-klaar fotobehang kopen. Bedekt het fotobehang niet één volledige muur? Ga uit van het midden van jemuur en zorg dat je middelste baan daar begint. Hierna doe je de buitenste banen. Je kunt de rest van de muur verven met een tint uit het behang voor een zachte overgang.

Lees verder onder de advertentie

Naden tussen het behang

Zat het behang tijdens het plakken keurig tegen elkaar, maar kwamen er kieren toen het opdroogde? Als je vliesbehang hebt gebruikt, dan is dit goed op te lossen. Je kunt vliesbehang namelijk heel gemakkelijk verwijderen. Haal de baan dus eraf en lijm ‘m opnieuw tegen de andere baan aan. Lijm de naden goed in. Je kunt het behang dan ook nog wat uitrekken.

Behang in de keuken

Wil je behang op de wand achter je aanrecht? Dan wil je natuurlijk wel dat je het schoon kunt houden. Kies je voor een glasplaat, dicht ‘m dan goed af met siliconenkit. Doe je dit niet, dan gaat het achter de glasplaat vaak broeien en wordt het vochtig. Een andere oplossing is het behang aflakken met een blanke lak. Test eerst op een reststukje behang of het mooi wordt.

Behang bijhalen

Oeps, te weinig behang gehaald? Kijk dan goed op de gebruikte behangrollen welk verfbad is gebruikt. Bij de nabestelling moet je dit nummer niet vergeten te melden om zo kleurverschil te voorkomen. Als je toch een rol hebt uit een ander bad, gebruik deze dan in de hoeken, hier valt het kleurverschil minder op.

Lees verder onder de advertentie

Behang verwijderen

Drie lagen behang afhalen van een gipswand muur zonder de muur te beschadigen, terwijl de wand ook al een keer met muurverf is behandeld? Wanneer de verf eerst op de gipswand zit, is de wand enigszins beschermd. Maak het behang goed nat met een plantenspuit, dan moet het redelijk netjes van de muur afkomen. Als het behang gelakt is in plaats van met latex geverfd, maak dan eerst gaatjes in de laklaag. Zo kan het behang eronder goed nat worden. Bison heeft hier een heel handig apparaatje voor. Op de website van Eiffinger staan nóg meer tips en tricks voor behangen.