Spachtelputz verven: hoe doe je het en wat heb je nodig?

Vakkenwand prijs op aanvraag (studiomilo). Kleine posters € 3,25, onderste bord op stapel € 18,-, houten bakje op tafel € 25,95 (sukha.nl). Bomen op achterwand vanaf € 19,50 (bymolle.com). Eettafel Fusion, 110×74,5 cm (Øxh) € 1989,-, houten stoelen met leren rug Apelle € 659,-, kruk prijs op aanvraag, grote witte schaal € 93,- (bolia.com). Zwarte kan € 140,-, wit vaasje op voet € 40,- (neeltjegeurtsen.com). Grote papieren pot met oren € 139,- (badenbaden.nl). Houten kandelaar van Pilat & Pilat € 32,- (homestede). Zwarte stoel Faina met upcycled stalen frame € 690,-(loggerewilpower.com). Takken prijs op aanvraag (waterdrinker). Beige borden op stapel, per stuk € 9,99, beige plaid over stoel € 79,99, beige bakje op stapel € 9,99 (zarahome.com). Witte schaal links € 29,- (householdhardware). Rond zwart vaasje van Bloomingville, 19,5 cm (h) € 29,90 (vtwonen.be). Houten lepel vanaf € 8,25 (hkliving). Wit bakje met donkere stip € 35,- (pantoufle-design).  Beeld

Met een lik verf ziet de muur er weer als nieuw uit. Een gladde muur schilderen is redelijk eenvoudig, maar ook een muur met spachtelputz verven is goed te doen voor iedere doe-het-zelver. De juiste voorbereiding en materialen zijn hierbij essentieel. Van afplakken tot de juiste roller of kwast: ontdek hoe je een muur met spachtelputz verft en welke spullen je nodig hebt.

Lees verder onder de advertentie

Wat is spachtelputz?

Spachtelputz is een soort stucwerk. Het is een sierpleister dat vooral wordt gebruikt als afwerking van muren, maar het kan ook op het plafond worden aangebracht. Spachtelputz wordt gemaakt van kleine steenkorrels die met kunsthars aan elkaar worden gebonden. De grootte van de steenkorrels verschilt. Je kunt dus zelf kiezen hoe grof je de spachtelputz wilt hebben. Spachtelputz kan zowel binnen als buiten worden aangebracht en heeft verschillende voordelen:

  • het zorgt voor een mooi reliëf op de muur of op het plafond
  • het is eenvoudig en relatief snel aan te brengen
  • het is goedkoper dan de meeste andere soorten stucwerk
  • het is robuust en stootvast en gaat daarom lang mee
  • het is schrobvast en daardoor gemakkelijk schoon te maken

Het stuken van spachtelputz of een ander sierpleister is een vak apart. Voor deze klus kun je het beste een ervaren vakman inschakelen. Wil je toch zelf een poging wagen? Met deze tips om zelf te stuken kan de dappere doe-het-zelver aan de slag.

Lees verder onder de advertentie

Spachtelputz (links op dit beeld) zorgt voor een mooi reliëf op de muur

beeld vtwonen Beeld

Een muur met spachtelputz verven

Spachtelputz kun je in iedere gewenste kleur aanbrengen. Ben je na verloop van tijd toe aan een nieuwe kleur? Kies er dan voor om de muur met spachtelputz te verven. Het is even een klus, maar met de juiste voorbereiding en materialen kun je het prima zelf. Volg onderstaand stappenplan voor een mooi resultaat.

Lees verder onder de advertentie
  • Stap 1: kies de juist verf

Als je spachtelputz binnen wilt schilderen doe je dit met latex muurverf. Wil je een buitenmuur met spachtelputz verven? Koop dan speciale muurverf voor buiten. Verf voor binnen is gemaakt om te worden geschrobd. Het is vlekbestendig en makkelijk schoon te maken. Buitenverf is gemaakt om beter bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Deze verf kan goed tegen temperatuurschommelingen, bladdert niet snel af, kan goed tegen vocht en verkleurt niet door de zon. Houd er rekening mee dat je meer verf nodig hebt als je spachtelputz gaat verven dan wanneer je gladde muur verft. Door de korrelige structuur dekt spachtelputz minder goed dan bij een glad oppervlak. Weet je niet precies welke kleur je de muren wilt geven? Wees lekker creatief en kies voor meerdere kleuren op de muur.

LEES OOK
Help ik ga verven! Dit heb je allemaal nodig

Lees verder onder de advertentie
  • Stap 2: afplakken en afdekken

Als je binnen aan de slag gaat met het verven van spachtelputz is het afplakken van randen, kozijnen en stopcontacten belangrijk. Je wilt immers niet dat de verf op oppervlaktes komt waar hij niet hoort. Plak de randen van het plafond af met speciaal afplaktape als je de muur gaat verven. Dit koop je bij de bouwmarkt of een verfzaak. Plak de bovenste randen van de muur af als je aan de slag gaat op het plafond. Ga je buiten schilderen? Plak dan de randen van het dak en raamkozijnen af. Dek de vloeren en meubels die je wilt laten staan af met plastic afdekzeil, zodat ook hier geen vlekken op komen. Ook afdekzeil koop je bij de bouwmarkt of verfzaak.

Wil je een statement maken in het interieur? Met kleurvlakken op de muur voeg je gemakkelijk een artistiek element toe. Met afplaktape zorg je ervoor dat je netjes binnen de lijnen verft.

Lees verder onder de advertentie
  • Stap 3: de ondergrond ontvetten en voorstrijken

Maak de muur of het plafond goed schoon met behulp van een ontvetter. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf. Heeft de muur een zuigende werking? Breng dan voorstrijk aan op het oppervlak. Zo kun je de spachtelputz nog beter overschilderen. Om te testen of de muur een zuigende werking heeft maak je hem vochtig. Druppelt het water naar beneden? Dan heeft de muur geen zuigende werking en is behandelen met voorstrijk niet nodig. Neemt de muur het water op en blijft er een natte plek achter? Dan zal de muur ook de verf opzuigen. Ook hier geldt: kies het juiste voorstrijkmiddel voor binnen of buiten.

  • Stap 4: de muur of het plafond met spachtelputz verven
Lees verder onder de advertentie

Yes, je bent zo ver! Na een goede voorbereiding kun je beginnen met verven. Voor spachtelputz geldt hetzelfde als voor het schilderen van een gladde ondergrond: gebruik een verfroller op grote oppervlaktes en een blokkwast voor de hoeken. Welke roller voor spachtelputz geschikt is? Kies voor een vachtroller met langere haren. De haren komen namelijk goed in alle kleine gaten in de muur of het plafond. Verf in stroken van ongeveer één meter breed en let er goed op dat je geen plekken overslaat. Grote oppervlaktes spachtelputz verven met een blokkwast is niet aan te raden. Een blokkwast neemt minder verf op dan een roller, waardoor het moeilijker is om de verf overal egaal aan te brengen. Ook duurt verven met een blokkwast langer dan schilderen met een roller. Gebruik de blokkwast alleen om hoeken en randen te verven waar je met een roller niet goed bij kunt. De hoeken en randen verven met een kleine roller kan ook. Spachtelputz verven met verfspuit is de snelste optie. Een verfspuit koop of huur je bij de bouwmarkt.

Wil je de blokkwasten vaker gebruiken? Ontdek de beste tips voor het schoonmaken en bewaren van kwasten.

Wil je muren met spachtelputz verven in de woonkamer? Met warme kleuren maak je van iedere woonkamer een comfy plek. Laat je inspireren door deze hartverwarmende kleuren voor de woonkamer en creëer een plek waar je heerlijk kunt ontspannen.

Lees verder onder de advertentie

Shop in de stijl…

Bron: Beeld 1 & 2: vtwonen 08-2021 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans . Beeld 2: vtwonen 08-2021 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans