Slim bezig met stroomslurpers
Hoe meer stroom je gebruikt die net door je zonnepanelen is opgewekt, hoe beter. Niet alleen voor het milieu – zelf opgewekte energie is het duurzaamst en je ontlast het elektriciteitsnet – maar ook omdat je de terugverdientijd van je zonnepanelen-investering zo verkort.
Tip: De omvormer van het zonnestroomsysteem zet de gelijkstroom om naar wisselstroom. De meeste huishoudelijke elektrische apparaten werken hierop. Via een app op je telefoon of tablet kun je aflezen wat de zonnepanelen opbrengen. Goed om in de gaten te houden: zo zie je onder welke omstandigheden stroom wordt opgewekt.
Tip: Een oude oven kan zomaar meer verbruiken dan je wasdroger. Benieuwd wat bij jou thuis de energieslurpers zijn? Op Milieu Centraal lees je meer over energiemanagers: daarmee krijg je inzicht in je energieverbruik.
Groene stroom
Zet je deze stroomslurpers aan als de zon schijnt, dan maak je volop gebruik van de energie die je zonnepanelen produceren:
1 De wasmachine, droger en vaatwasmachine
's Morgens na het ontbijt meteen het gebruikte servies en bestek in de vaatwasser ruimen, die aanzetten en… klus afgevinkt! Het hoort in veel huishoudens bij de vaste ochtendroutine. Slimmer is daar bij deze energieslurper mee te wachten tot de zon schijnt. En dat kan ook bij veel modellen, door voor te programmeren of met startuitstel een timer in te stellen. Hetzelfde geldt voor de wasmachine, die vooral in het eerste uur dat ie draait veel stroom verbruikt. Dus: wél alvast de trommel vullen, voor je naar je werk gaat, maar pas later van start laten gaan, als er veel zonnestroom is. Op dat moment kan je groene energie meteen verbruikt worden; dat scheelt op je energierekening. Veel slimme apparaten van nu zijn ook via een app aan te sturen, bijvoorbeeld met de HomeWizard Energy-app, gekoppeld aan Home Connect. Daarmee kun je een EnergySaver-taak instellen, zodat je apparaten automatisch starten.
Tip: Een wasje draaien, terwijl de vorige lading net richting de droger is gegaan en dan ondertussen ook stofzuigen? Dat zou misschien beter niet doen. Zet de apparaten verspreid over de zonnige dag aan, anders kan het verbruik van stroom weleens meer worden dan je opwekt.
LEES OOK
Kleine wasjes, slimme wasje: wat kun je precies met een slimme wasmachine?
2 De all-electric warmtepomp
Meestal slaat de volledig elektrische warmtepomp 's nachts aan. Het is een kwestie van herprogrammeren om het water overdag op zonne-energie te verwarmen in het bijbehorende boilervat. Bewaar het voor het moment dat je het nodig hebt om het huis te verwarmen of het bad vol laat lopen in je eigen thuis-spa. Dat scheelt al gauw tot 20% in verbruik van je zonnestroom.
Tip: Zonnepanelen werken niet op warmte, maar op hoeveelheid licht. Daar kun je vooral in de zomer je voordeel mee doen. De opbrengst van panelen op het zuiden is vaak het hoogst, maar de panelen die op het oosten of westen gericht zijn hebben een piekproductie in de ochtend en avond; dat zijn net de momenten waarop je zelf vaak ook veel stroom verbruikt.
LEES OOK
Energiezuinig verwarmen met een warmtepomp: hoe werkt dat eigenlijk?
3 Elektrische auto
Ook in het geval van een elektrische auto is het wat automatisch instellen betreft slim te checken wat de mogelijkheden zijn van je auto, de oplaad-app en de laadpaal. Het verbruik van je eigen zonnestroom kan omhoog van ongeveer 30 naar ongeveer 60 procent, als je je elektrische auto ermee oplaadt.
Tip: Volg het energieweerbericht. Dat wordt sinds maart elke vrijdagavond om 18.55 op RTL4 uitgezonden en je kunt het ook online zien, op Buienradar.