Radiatorfolie: dit zijn de nadelen en voordelen

Muurverf Lime Paint in kleur Mykonos van Bauwerk (bauwerkcolour.com). Oude radiator € 95,99 (pietjonker.nl). Kommetjes per stuk € 4,99, espressokop met schotel per stuk € 3,99, melkkan € 3,99 (hm.com). Smoked olijfolie € 18,99, azijn € 12,99 (sissy-boy.com). Poster Jamali by Ana Collectives van Loods 5 Kunst, 30×40 cm € 25,-, rode mobile Kenya, 46×41 cm (bxh) € 129,- (loods5.nl). Zwart ijzeren handdoekrek small € 16,- (thefinestore.com). Overig privébezit. Beeld

Zoek je manieren om de energierekening omlaag te krijgen? Goede isolatie is een van de belangrijkste oplossingen. In een huis waar dat niet zomaar kan, of in het geval van een beperkt budget, kun je altijd naar andere oplossingen kijken. Radiatorfolie lijkt dan een snelle en voordelige manier om kosten te besparen, maar heeft radiatorfolie ook nadelen? Lees meer over wat radiatorfolie is, waar je het moet plaatsen en hoe het werkt.

Lees verder onder de advertentie

Wat is radiatorfolie en hoe werkt het?

Radiatoren die het huis verwarmen zijn vaak tegen buitenmuren geplaatst. Kijk bijvoorbeeld maar eens in de woonkamer, daar vind je al gauw twee of meer radiatoren die aan zo’n muur zitten. Deze buitenmuren zijn lang niet altijd goed geïsoleerd, zeker niet in een jaren 30-huis. Als je in dat geval de verwarming aanzet, trekt de warmte aan de achterkant van de radiator weer via de buitenmuur naar buiten. Hierdoor ben je onnodig aan het stoken, wat zonde is voor de portemonnee én het milieu. Radiatorfolie is een reflecterende folie die je aan de achterkant van de verwarming plaatst. Je bevestigt het op de muur of tegen de radiator zelf. Je hebt radiatorfolie van dun aluminium en een iets dikkere variant, een mix van aluminium en schuim. Aluminium wordt hier niet voor niets voor gebruikt. Het reflecteert namelijk stralingswarmte, waardoor de radiatorfolie de warmte die de radiator opwekt weer terug de kamer in stuurt. Dat is in ieder geval het idee van de verwarming isoleren met folie.

Waar en hoe plaats je radiatorfolie?

Radiatorfolie is meestal verkrijgbaar op rol en kun je zelf op maat knippen. De gemiddelde bouwmarkt heeft het sowieso in huis. Welke manier van plaatsen je ook kiest: plak in ieder geval de meest glanzende kant tegen of in de richting van de radiator. Deze kant reflecteert de warmte. Wat precies het verschil is tussen de manieren? Hieronder vertellen we je er meer over.

 • Radiatorfolie tegen de muur plaats je op de muur achter de verwarming. Je plakt de folie met dubbelzijdig tape als een breed vlak en houdt ‘m qua maat iets groter dan de radiator zelf, dit om warmteverlies te voorkomen. Omdat je de folie direct over de gehele buitenmuur plaatst, isoleert deze manier over het algemeen beter dan wanneer je de folie op de radiator zelf plakt. Het nadeel is wel dat je de radiatorfolie op de muur ziet zitten. Gelukkig kun je in plaats van de look van een zilveren ruimteschip tegenwoordig ook kiezen voor reflecterende radiatorfolie in wit of zwart.
Lees verder onder de advertentie
 • Radiatorfolie op de radiator bevestig je direct tegen de achterkant van de radiator. Dit doe je met dubbelzijdig tape of met speciale magneten. Het voordeel van deze manier is dat je de radiatorfolie niet ziet. Het nadeel is dat het voor het reflecteren van warmte niet te beste oplossing is. Juist omdat je niet elk vlak van de radiator even goed met folie kunt afdekken, bijvoorbeeld de boven en onderste rand en waar de verwarming aan de muur is bevestigd. Ook wordt de ruimte tussen de radiatorfolie en de muur koud, waardoor deze manier minder geschikt is voor vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken.

De voor- en nadelen van radiatorfolie

Radiatorfolie heeft zo zijn goede en slechte punten. Dit zijn de voor- en nadelen van radiatorfolie op een rij:

Voordelen van radiatorfolie

Lees verder onder de advertentie
 • Radiatorfolie is een voordelige oplossing om warmte binnen te houden. Voor een rol van 3 m² ben je tussen de € 10 en € 20 kwijt. Voor een rol tape betaal je tussen de € 5 en € 10 en magneten voor op de radiator kosten je € 6 tot € 12.
 • Volgens onderzoek van Milieu Centraal Nederland is het rendement van radiatorfolie goed. Hoeveel je bespaart met radiatorfolie? Per m² radiatorfolie bespaar je jaarlijks ongeveer 10 m³ gas. Als de radiator voor een glazen raam of pui staat scheelt het nog meer. Bij enkel glas 50 m³ gas per 1 m² en bij dubbel glas 25 m³ gas per jaar. Dit scheelt jaarlijks al gauw zo’n tientallen euro’s op de energierekening.
 • Radiatorfolie bevestig je gemakkelijk zelf. Je hoeft hier dus geen specialisten voor in te schakelen.
 • Radiatorfolie plaats je redelijk snel. Per radiator ben je ongeveer een kwartier bezig.

Nadelen van radiatorfolie

 • Radiatorfolie is niet de beste oplossing om de ruimte te isoleren en warmte binnen te houden. Beter isoleer je de buitenmuur zelf. Zo houd je het weer buiten met een basisles muurisolatie.
 • Er bestaant verschillende verhalen over de zin of onzin van folie achter de verwarming. Dat het iets bespaart is zeker, maar hoeveel precies is afhankelijk van de bestaande isolatie van de buitenmuur, hoe de radiatorfolie is geplakt en het oppervlak van de ruimte.
 • Radiatorfolie moet je nauwkeurig plaatsen, anders heeft het alsnog weinig effect.
Lees verder onder de advertentie

Alternatieven voor radiatorfolie

Is radiatorfolie zinvol? Over het algemeen wel en het is hoe dan ook zeker het proberen waard. Je kunt ook op andere snelle manieren besparen op de energierekening:

 • Met radiatorventilatoren die je onder de verwarming plaatst. Dit zijn een paar ventilatoren naast elkaar in een platte behuizing die je onder de radiator bevestigt. Steek ‘m in het stopcontact, doe de verwarming aan en de ventilatoren blazen de warme lucht door de ruimte, voor een betere verspreiding.
 • Een andere manier is de verwarmingsleidingen isoleren. Cv-buizen die door onverwarmde ruimtes lopen, zoals de zolder of kruipruimte, verliezen warmte. Door hier schuimen buizen over te plaatsen, bespaar je jaarlijks een paar m³ gas.
 • Je kunt ook de temperatuur van de cv-ketel verlagen naar 60 °C. De meeste cv-ketels staan namelijk hoger ingesteld maar werken even goed op 60 °C. Check hoe dit werkt met de cv-ketel via Zet ’m op 60°.

Bron: vtwonen 11-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie