Radiator verwijderen in 6 stappen

Ronde tafel Tulip met marmeren blad, ontwerp van Eero Saarinen, Ø 120 cm € 1699,- (eigenwijsdesign.nl). Houten hanglamp Octo van Secto Design € 875, eikenhouten stoel Wishbone CH24, ontwerp van Carl Hansen, € 805,- (misterdesign.nl). Stoel Tulip Chair, ontwerp van Eero Saarinen, houten stoel met gevlochten zitting, ontwerp van Hans J. Wegner, € 904,-, tafel Ring, ontwerp van Nendo Design € 2850,-, tafel Net, ontwerp van Benjamin Hubert € 1234,- (mobilia.nl). Mokken € 14,50, kom € 8,-, pastabord € 34,- (suhka.nl). Spijlenstoel j77 in Dusty Grey van Hay € 169,-, decoratieve houten vogel van Vitra € 109,-, marmeren vaas Fajen van Zuiver € 99,- (vtwonen.be). Handgeblazen glazen tafellamp Oda, ontwerp van Sebastian Herkner, vanaf € 690,- (goeds.nl). Vloerlamp Alba € 1042,- (frozenfountain.nl). Vazen van keramiek van vtwonen vanaf € 29,95, vloerkleed naturel knotted Fringes van vtwonen, 130x200 cm € 249,- (hetkabinet.nl). Bank L’Authentique Michelle in stof Viking linnen, vanaf € 2795,- (hamsmade.nl). Linnen kussen in kleur Cinnamon € 59,- (bymolle.com). Overig privébezit. Beeld vtwonen 06-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 06-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Is de radiator aan vervanging toe of is hij overbodig? Dan is het tijd om hem te verwijderen. Ontdek hoe de radiator verwijderen werkt, hoe je deze klus zelf uitvoert en wat de kosten zijn van het verwijderen van de radiator als je een vakman inhuurt.

Lees verder onder de advertentie

Waarom zou je een radiator verwijderen?

Het is fijn is het als het huis een heerlijke warmte temperatuur heeft. Toch kan het voorkomen dat de radiator moet verwijderen. Bijvoorbeeld als deze niet meer naar behoren functioneert, als je een bepaalde radiator nooit gebruikt, als je overstapt op vloerverwarming als hoofdverwarming of als je kiest voor het verwarmen van de woning door middel van een warmtepomp. Je vraagt je misschien af: Kan ik zomaar een radiator verwijderen? ‘Zomaar’ is misschien niet het goede woord, maar de radiator verwijderen is wel een klus die je goed zelf uit kunt voeren.

In maximaal 6 stappen zelf de radiator verwijderen

Durf je het aan om zelf de radiator te verwijderen? Met onderstaand stappenplan lukt het je.\

Stap 1: Verzamel de juiste materialen

Als je de radiator gaat verwijderen en afdoppen heb je de volgende materialen nodig:

Lees verder onder de advertentie
 • Ontluchtingssleutel: hiermee ontlucht je de radiator voor je hem verwijdert.
 • Inbussleutel: hiermee maak je de dop van het terugloopventiel los.
 • Steeksleutel: hiermee draai je de radiator los van het aftappunt wat is aangesloten op de cv-ketel.
 • Emmer: deze plaats je onder het aftappunt om het water uit de radiator op te vangen.
 • Oude handdoeken of lakens: hiermee vang je het restwater op. Ook leg je de radiator op de oude handdoeken of lakens na het verwijderen zodat je de vloer niet beschadigt.
 • Schroevendraaier: hiermee schroef je de radiator van de muur.
 • Knelkoppeling of knel eindstop: hiermee dop je de radiator af.

Stap 2: de cv-ketel uitschakelen

Schakel de cv-ketel uit door de stekker uit het stopcontact te trekken of door de hoofdschakelaar van de ketel uit te zetten in de groepenkast. Laat de radiator goed afkoelen voordat je hem verwijdert.

Stap 3: het sierrooster of de ombouw van de radiator verwijderen

Stap 3 is optioneel. Niet iedere radiator heeft namelijk een sierrooster. Het sierrooster van de radiator verwijderen doe je door een van de zijplaten van de radiator los te maken. Vaak werkt dit met een kliksysteem. Haal de zijplaat van de radiator af en schuif het sierrooster opzij. Verwijder nu de andere zijplaat. Heeft de radiator een volledige ombouw? In de meeste gevallen is ook deze gemakkelijk te verwijderen met een kliksysteem.

Lees verder onder de advertentie
Aluminium tussenwand met deuren prijs op aanvraag (gewoongers.nl). erisde haard € 129,- v€ 309,- € 249,- -,, op maat gemaakt in kleur Chambray Mustard,p per stuk € 13,90,Overig privébezit. 8 t/m 14 Flexa Creations muurverf in de eetkamer Brave Ground, in de keuken Worthy Clay (flexa.nl). Massief eikenhouten visgraatvloer, licht gerookt en afgewerkt met olie prijs op aanvraag, betonlook pvc vloer prijs op aanvraag (woninginrichting- aanhuis.nl). Transparante gordijnen Jetze prijs op aanvraag (eijffinger.com). Aluminium deuren prijs op aanvraag (gewoongers.nl). Oven, kookplaat prijs op aanvraag (atag.nl). Tafel Tree van Woud € 1199,-, grijze stoelen Catch van BePureHome, per stuk € 159,-, bruine stoelen Patch van Bodilson, per stuk € 239,-, zwarte wandlamp Mantis € 950,- (eijerkamp.nl). Groot wit kunstwerk naast tafel Brutalism € 595,-, felgeel kunstwerk € 195,- (hkliving.nl). Hanglamp Marlon € 78,99 (zuiver.com). Tafellamp op de wandplank in de keuken Athens € 73,- (itsaboutromi.nl). Vaas van HKliving € 39,95, zwarte kandelaars per stuk vanaf € 15,25 (vtwonen.be). Overig privébezit. Beeld vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 13, aflevering 8 | styling Fietje Bruijn | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 13, aflevering 8 | styling Fietje Bruijn | fotografie Margriet Hoekstra

JE VERWIJDERT EEN RADIATOR GEMAKKELIJK IN ZES STAPPEN

Stap 4: de radiator aftappen

Met het aftappen van de radiator wordt bedoeld dat je het water uit de radiator laat lopen. Een radiator verwijderen zonder aftappen is geen goed idee. In iedere radiator zit namelijk water. Als je een radiator verwijdert die niet is afgetapt zal al het water eruit lopen. Als de radiator erg vol is zal het water alle kanten opspuiten. Het aftappen van de radiator gaat als volgt:

Lees verder onder de advertentie
 • Leg oude handdoeken of lakens onder de radiator om lekkend water op te vangen.
 • Verwijder de dop van het terugloopventiel en draai het voetventiel dicht met de inbussleutel.
 • Draai de radiatorkraan dicht en draai de ontluchting open met de ontluchtingssleutel. Laat alle lucht uit de radiator lopen.
 • Plaats de emmer onder de radiator en draai de verbinding naar de cv-ketel (het aftappunt) los met de steeksleutel. Laat al het water uit de radiator lopen.
 • Draai de radiator weer dicht met de steeksleutel.

Als je een radiator gaat verwijderen zonder voetventiel moet je alle radiatoren in huis, dus het volledige verwarmingssysteem, in één keer aftappen. Een voetventiel is kleine buis gemaakt van messing of roestvrijstaal die altijd is afgesloten door een moer. Op een aftapkraan zit een kleine hendel waarmee je de kraan opendraait. Op een voetventiel ontbreekt deze kraan.

Om het hele verwarmingssysteem in één keer af te tappen draai je alle radiatoren op de bovenste verdieping open en ontlucht je ze. Doe hetzelfde op de verdieping eronder en werk zo naar beneden tot je op de laagste verdieping werkt. Zo kan er nergens een vacuüm ontstaan. Sluit vervolgens een tuinslang aan op het aftappunt van de laagstgelegen verwarming en laat het water uit alle radiatoren hieruit weglopen.

Lees verder onder de advertentie

Stap 5: de radiator van de muur verwijderen

Nu de radiator ontlucht en afgetapt is kan hij van de muur worden verwijderd. Draai de aan- en afvoerleidingen van de radiator los en schroef hem vervolgens los van de muur.

Stap 6: de leidingen afdoppen

Ook stap 6 is optioneel. Als je de radiator na het verwijderen niet vervangt, houd je leidingen over die je niet meer gebruikt. Door deze leidingen stroomt nog wel water wanneer je de cv-ketel weer aanzet. Om te voorkomen dat er water uit deze leidingen stroomt moet je de leidingen afdoppen. Die doe je door een zogenaamde knelkoppeling of knel eindsluiting op de leidingen te schroeven. Een knelkoppeling koop je bij de bouwmarkt.

De radiator laten verwijderen: dit zijn de kosten

Een radiator verwijderen is dus best goed zelf te doen. Besteed je dit toch liever uit aan een vakman. Gemiddeld kost het tussen de € 140 en € 200 inclusief voorrijkosten om de radiator te laten verwijderen.

Lees verder onder de advertentie

DIY radiatorombouw

De radiator verwijderen omdat hij niet in het interieur past is niet altijd nodig. Je kunt hem ook wegwerken achter een mooie ombouw. Met dit stappenplan voor het zelf maken van een radiatorombouw werk je de radiator in een handomdraai weg.

De mooiste woonaccessoires…

Bron: Beeld 1: vtwonen 06-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | Beeld 2: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 13, aflevering 8 | styling Fietje Bruijn | fotografie Margriet Hoekstra

Lees verder onder de advertentie