Op 5 manieren het cilinderslot vervangen: hier moet je op letten

Muurkleur Luxurious Silk van Flexa Creations, vloer gevlinderd beton van Bull beton, bank Scott van Made, hanglamp vintage, stalen deur Gillissen Ontwerp, nepplant The Goodstore, pot Intratuin, lijsten Poster Store, posters Marktplaats, kast Burbri Antiek, kleed Karwei. Beeld vtwonen 12-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Mirjam Rosema-Verhulst
Beeld vtwonen 12-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Mirjam Rosema-Verhulst

Ben je verhuisd en weet je niet wie de huissleutel van je nieuwe huis heeft of ben je de sleutel van de voordeur kwijtgeraakt? Dan is het slim om het cilinderslot te vervangen. Zo weet je zeker dat boosdoeners niet binnenkomen. Ook bij een versleten slot of afgebroken sleutel in het sleutelgat is dit de oplossing. Ontdek hoe je op verschillende manieren het cilinderslot vervangt.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een cilinderslot?

Een cilinderslot is een insteekslot dat je – zoals de naam al doet vermoeden – opent door een sleutel in de cilinder te steken. Dit sterke metalen slot zit op bijna op elke voordeur in Nederland. Je herkent een cilinderslot aan de profielcilinder. Dit is een ronde buis waar je de sleutel insteekt. Deze profielcilinder zit in de slotschild, de behuizing van het slot. Meestal kun je het slot van twee kanten openmaken; aan de buiten- en binnenkant.

Profielcilinder  Beeld www.veiligheids-sloten.nl
Beeld www.veiligheids-sloten.nl

Kun je zelf een cilinderslot vervangen?

Een cilinderslot vervangen in de voordeur is een klus die je prima zelf kunt uitvoeren. Het is niet altijd nodig om het complete slot te vervangen. Soms is het voldoende om alleen de cilinder te vervangen. Het slotschild kun je dan laten zitten. Dit is alleen mogelijk als je een slot hebt met een losse profielcilinder. Het is dan wel belangrijk dat je precies hetzelfde type cilinder terugplaatst. Lees verder voor de stappenplannen voor het vervangen van een cilinderslot met een losse en een vaste cilinder.

Lees verder onder de advertentie

Cilinderslot vervangen: dit heb je nodig

In onderstaande stappenplannen lees je hoe je zelf verschillende soorten cilindersloten vervangt en waar je op moet letten. Voor alle type sloten geldt: verzamel de juiste materialen voordat je begint. Om zelf een cilinderslot te vervangen heb je de volgende materialen nodig:

  • Rolmaat: hiermee meet je het oude en het nieuwe slot op.
  • Accuboormachine of schroevendraaier: hiermee draai je oude schroeven uit het slot en schroef je nieuwe schroeven vast.
  • Beitel: hiermee steek je wat hout uit de deur om het nieuwe slot te laten passen.
  • (Timmermans)potlood: hiermee teken je de nieuwe cilinder af op de deur.
  • IJzerzaag: hiermee zaag je de uitstekende cilinder af.

Een oplegslot met een vaste cilinder vervangen

Een oplegslot is een slot dat aan de binnenkant op de deur wordt bevestigd. Dit type slot wordt dus niet in de deur geplaatst. Bij een oplegslot met een vaste cilinder vormen de cilinder en het slot één geheel. Dit type cilinderslot verwijder je dus helemaal. Een oplegslot met vaste cilinder vervangen doe je zo:

Lees verder onder de advertentie

Stap 1: meet het oude en het nieuwe slot op.

Stap 2: verwijder het oude slot. Draai de schroeven aan de voor- en zijkant uit het oude slot los met de accuboormachine of schroevendraaier en trek het slot volledig van de deur.

Stap 3 (optioneel): steek wat hout uit de deur. Als het nieuwe cilinderslot een iets andere maat heeft dan het oude slot, steek je met de beitel wat hout uit de deur om het bestaande gat breder te maken. Zo maak je ruimte voor het nieuwe slot. Als het nieuwe slot smaller is dan het oude vul je de open ruimte in de deur op met speciale houtvulpasta die je koopt bij de bouwmarkt.

Lees verder onder de advertentie

Stap 4: bevestig het nieuwe oplegslot op de deur. Plaats het nieuwe oplegslot op de deur en zet het vast met schroeven. Gebruik de accuboormachine of de schroevendraaier om de schroeven goed vast te draaien.

Een oplegslot met een losse buitencilinder vervangen

Een cilinderslot met een losse buitencilinder bevindt zich niet op, maar in de deur. Als je dit type cilinderslot gaat vervangen kun je de bestaande slotkast opnieuw gebruiken. Je vervangt in dit geval namelijk alleen de cilinder zelf. Dit doe je als volgt:

Stap 1: verwijder de slotkast. Draai de schroeven aan de binnen- en zijkant van de deur los met de accuboormachine of de schroevendraaier en verwijder de slotkast. De buitencilinder is nu zichtbaar.

Lees verder onder de advertentie

Stap 2: de oude cilinder verwijderen. De cilinder is met een cilinderplaat en een sierring in de deur bevestigd. Schroef de cilinderplaat los en trek de cilinder samen met de sierring uit de deur.

Stap 3 (optioneel): een nieuwe cilinderplaat aftekenen en hout wegsteken. Controleer of de nieuwe cilinderplaat in de uitsparing van de oude past. Past hij niet? Teken dan met het timmermanspotlood de afmetingen van de nieuwe cilinderplaat af en steek het hout in de deur weg met de beitel. Bij het vervangen van een cilinderslot met dezelfde sleutel kun je stap 3 overslaan. Je plaatst dan namelijk exact dezelfde cilinder die al in de deur zat, dus de maten komen overeen. Een cilinder vervangen door exact hetzelfde model doe je alleen als je een versleten cilinderslot vervangt.

Stap 4: de nieuwe buitencilinder plaatsen. Steek de nieuwe buitencilinder samen met de sierring door het gat in de deur. Schroef de cilinderplaat vast aan de binnenkant van de deur met de accuboormachine of de schroevendraaier.

Lees verder onder de advertentie

Stap 5: de cilinder op maat zagen en de slotkast plaatsen. Schuif de slotkast over de cilinder heen en bekijk hoe ver de cilinder uitsteekt. Maak met de ijzerzaag een kleine inkeping in de cilinder op de plek waar je hem af wilt zagen. Zorg ervoor dat de cilinder tien millimeter van de slotkast uitsteekt. Haal de slotkast van de cilinder af en zaag de cilinder op maat. Plaats de slotkast vervolgens over de cilinder en schroef hem vast met de accuboormachine of schroevendraaier.

Een cilinderslot vervangen met een draaiknop werkt hetzelfde als het vervangen van een oplegslot met een losse buitencilinder. Let er wel op dat je de draaiknop van de cilinder aan de binnenkant van de deur bevestigt. Je opent de deur van buiten door een sleutel in de cilinder te steken en van binnen met de draaiknop.

Een insteekslot met losse cilinder vervangen

Als de deur een insteekslot met een losse cilinder heeft hoef je alleen de cilinder te vervangen. Dit doe je als volgt:

Lees verder onder de advertentie

Stap 1: verwijder de slotschilden van de deur. Draai de schroeven van de slotschilden aan de voor- en achterkant van de deur los met de accuboormachine of schroevendraaier en verwijder de slotschilden van de deur.

Stap 2: verwijder de borgbout. Verwijder de borgbout met de accuboormachine. De borgbout bevindt zich aan de zijkant van de deur.

Stap 3: de cilinder vervangen. Steek de sleutel in het slot en duw op de cilinder terwijl je tegelijkertijd aan de sleutel draait. Je voelt de vergrendelingspin bewegen. Druk de cilinder uit het slot zodra je voelt dat de vergrendelingspin rechtop staat. Vervang de cilinder door een cilinder van hetzelfde type en zorg ervoor dat de vergrendelingspin naar beneden wijst. Dit doe je door de sleutel in het slot te steken en het slot open te draaien.

Lees verder onder de advertentie

Stap 4: bevestig de borgmoer en de slotschilden. Schroef de borgmoer en slotschilden met de accuboormachine of schroevendraaier vast op de deur.

Een cilinderslot vervangen zonder sleutel

Als je de voordeursleutel kwijt bent, moet je het cilinderslot vervangen zonder sleutel. Hier heb je een accuboormachine, een schroevendraaier en waterpomptang voor nodig.

Stap 1: verwijder de slotschilden van het slot. De cilinder ligt nu bloot.

Lees verder onder de advertentie

Stap 2: verwijder de cilinder. Wrik de cilinder heen en weer met de waterpomptang. Wanneer de cilinder doormidden breekt verwijder je de eerste helft uit de deur. Duw met de schroevendraaier de andere helft van de cilinder uit de deur.

Stap 3: vervang de cilinder door een nieuwe. Draai het cilinderslot open zodat de vergrendelingspin naar beneden wijst. Steek de nieuwe cilinder in de deur en schroef hem vast.

Het cilinderslot uitboren

Als je geen waterpomptang hebt, kun je het cilinderslot ook uitboren.

Lees verder onder de advertentie

Stap 1: boor de cilinder in. Boor met een metaalboor van vijf of zes millimeter een gat in de kern van de cilinder.

Stap 2: boor de hele kern weg. Gebruik hiervoor een metaalboor van tien millimeter en open het slot met een schroevendraaier. Je kunt de cilinder nu uit het slot halen. Ga bij het boren voorzichtig te werk, zodat je het slotschild niet beschadigt. Doe je dit wel, dan moet je het hele slot vervangen.

Stap 3: vervang de cilinder door een nieuwe. Draai het cilinderslot open zodat de vergrendelingspin naar beneden wijst. Steek de nieuwe cilinder in de deur en schroef hem vast.

Lees verder onder de advertentie

Als de sleutel is afgebroken kun je het slot niet uitboren. In dit geval kun je het best een professionele slotenmaker bellen. De slotenmaker zal het cilinderslot vervangen zonder de deur te beschadigen.

Je kunt een cilinderslot vervangen door hetzelfde type slot, maar tegenwoordig bestaan er ook ‘smart locks’. Hiermee ontgrendel je de deur met een vingerafdruk, smartphone-app, RFID-tag of pincode.