Liever geen tegels? Dit moet je weten over stucen in de badkamer

beeld vtwonen Beeld

Voor de badkamerwanden gaan we meestal richting tegelhandel of bouwmarkt om daar in complete stress te raken over het enorme aanbod. Een stuk eenvoudiger, origineler en bovendien hygiënischer is het stucen van de badkamer. Gladde muren brengen rust in de meestal niet zo grote ruimte en van vieze voegen heb je al helemaal geen last. Waar je wel op moet letten? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Wat is stucen precies?

Stucen is eigenlijk simpelweg het gladmaken van de muur, als ondergrond voor een verdere muurafwerking of als eindresultaat. Vervolgens kun je kiezen tussen een gladde en grove afwerking, die laatste wordt ook wel sierpleister genoemd. Voor het stucen wordt gebruik gemaakt van een laag mortel van enkele millimeters tot centimeters dik, bestaande uit gips of kalk en soms vermengd met wat zand. Voor het stucen worden de wanden eerst met voorstrijkmiddel behandeld. Een precieze en tijdrovende klus dus.

Kan stucwerk in een natte ruimte?

Er zijn verschillende soorten stucwerk, maar niet iedere afwerking is geschikt voor de toepassing in een natte ruimte. Van belang is dat de gebruikte stucmortel waterdicht is en dus zelfs in de natste plekken van de badkamer kan worden toegepast.

Ga je stucen in de badkamer, kies dan voor een van deze drie afwerkingen:

  1. betonstuc of beton ciré
  2. tadelakt
  3. microbeton of microcement

1. Betonstuc of beton ciré

Beton ciré is een cementgebonden stucsoort die slijt- en watervast is en daardoor veel wordt gebruikt in keukens en badkamers. Je kunt er verschillende soorten ondergronden, zoals beton, gipsplaten en hout, een betonlook mee geven en bijna iedere kleur is mogelijk. Het stucwerk wordt in verschillende lagen aangebracht, met als laatste een waterdichte beschermingslaag, ook wel de coating genoemd. Betonstuc en beton ciré zijn trouwens precies hetzelfde, de laatste klinkt alleen net even wat chiquer.

Tadelakt is een traditioneel Marokkaans type stucwerk met een heel bijzondere, warme uitstraling

beeld vtwonen Beeld

2. Tadelakt

Tadelakt is een traditioneel Marokkaans type stucwerk met een heel bijzondere, warme uitstraling. Omdat het waterafstotend is, wordt het veel in badkamers toegepast. Het heeft goede warmte- en vochtregulerende eigenschappen. Het aanbrengen van tadelakt is arbeidsintensief en echt een specialisme, besteed ‘m daarom uit aan vaklui.

3. Microbeton en microcement

Microcement en microbeton geven door de fijne korrelgrootte een strakke look. Het kan op bijna iedere ondergrond worden aangebracht, ook op hout en tegels. Het is ook sterk genoeg voor de vloer, dus heel geschikt om door te stucen in de hele badkamer. Microcement en microbeton worden vaak door elkaar gebruikt, maar dat is niet helemaal juist: microcement heeft een dikte van ongeveer 1 – 3 mm en microbeton 6 – 8 mm.

LEES OOK
Van stuc tot tegel: zo creëer je een betonlook badkamer

De voordelen van stuken in een badkamer

We noemden het hierboven al even: een gestucte wand in de badkamer brengt rust omdat er geen voegen zijn die ook nog eens de neiging hebben te verkleuren als je ze niet regelmatig schoonboent. Bovendien heb je minder kans op schimmelvorming omdat de muur helemaal gecoat is.

Verder is een gestucte muur in de badkamer origineel, past het binnen verschillende woonstijlen en krijg je door de afwerking in veelal zachtgrijze of warme natuurtinten het gevoel in zonnig Spanje of Marokko te badderen. En dat gewoon in eigen huis.

Let hier even op bij het stucen in de badkamer

  • Het stucen in de badkamer moet écht goed gebeuren, het liefst door iemand met veel ervaring. Heb je het nog nooit gedaan en denk je toch dat je het kan? Lees je dan echt goed in, bekijk zoveel mogelijk video’s en gebruik goede materialen. Wanneer het niet goed gebeurt, loop je het risico dat de stuc zo van de muren afglijdt.
  • Stucen is best prijzig en zeker niet goedkoper dan tegels Vooral als je in een wat ouder huis woont en de wanden eerst nog rechtgetrokken moeten worden. Dit wordt ook wel raapwerk genoemd.
  • Als er een beschadiging in het stucwerk ontstaat, dan lukt het niet altijd om dit weer zo te herstellen dat je het niet meer ziet.
  • Na het stucen wordt je geduld op de proef gesteld, omdat de muren echt goed moeten drogen. Dit kan zomaar een week duren en daardoor kun je minder snel je nieuwe badkamer in gebruik nemen.

Bron: Beeld 1: vtwonen 02-2017 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek. Beeld 2: vtwonen 08-2016 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga

Lees verder onder de advertentie