Kunststof verven: zo krijg je een perfect resultaat

Muurverf Flexa Easycare Keuken kleur Cosmic Glory, per liter € 25,49, verf kastdeuren Flexa Mooi Makkelijk Keukenkasten kleur Cosmic Glory, Pink Nudity en HeartWood, per 750 ml € 37,49 (flexa). Keukenkasten basiselement Metod, 60x60x80 cm (bxdxh) € 38,-, deur Veddinge, 60×80 cm (bxh) € 23,-, aanrechtblad Karlby, massief hout met eiken fineer, 186×63,5×3,8 cm (lxbxh) € 139,- (ikea.com). Koperen kraan € 315,-, spoelbak € 349,- (caressi.com). Paarse hanglampen Triangle € 95,- (hkliving.com). Roze stoel van Gubi € 705,- (stockdutchdesign.com). Rode mokken € 9,95, pollepels large € 9,95 (householdhardware.com). Kunstwerk French Nature met lijst, 40×50 cm (bxh) € 239,-, groene schaal met voet, 30 cm (Ø) € 69,-, marmeren snijplank, 50×40 cm € 109,-, groene glazen karaf € 38,- (hkliving.com). Keramieken pot € 14,95 (hm.com). Linnen theedoek € 14,95 (hetlinnenhuis.nl).  Beeld

Kunststof komt overal in huis voor. Denk aan kozijnen en keukenkasten maar ook meubels en plastic accessoires. Is een kunststof object toe aan een nieuwe kleur? Of wil je beschadigd kunststof in ere herstellen? Kunststof kun je gewoon verven en het is makkelijk om zelf te doen. Of het nu gaat om die tweedehands vondst of die nieuwe lamp die nét niet de juiste kleur heeft. Ontdek welke verf je nodig hebt, hoe je kunststof ontvet en schoonmaakt én hoe je kunststof verft en lakt. 

Lees verder onder de advertentie

De juiste verf voor kunststof

Kunststof kun je beter niet verven met muurverf. Verven zonder grondverf, ook wel primer genoemd, is ook niet aan te raden. Voor het beste resultaat kies je bij het verven van kunststof een speciale grondverf én een lakverf. De grondverf gebruik je om het kunststof item een egale basis te geven. Met een laag lakverf zorg je voor de finishing touch en laat je het object weer als vanouds stralen. Om kunststof te verven kun je het beste gebruik maken van een speciale kunststofgrondverf of -primer. Als lak hoef je niet gelijk een kunststof lakverf te kopen. Je kunt hier bijvoorbeeld ook lakverf voor hout voor gebruiken. Laat het stralen met hoogglans lak of ga juist voor een stoere look met matte lak. De grondverf en lak haal je gewoon bij de bouwmarkt. Kijk dan gelijk bij de spuitbussen: vooral spuitverf is handig om kunststof mee te schilderen en te lakken.

Kunststof in een passende kleur verven

Nu je weet welk soort verf het beste werkt voor het schilderen van kunststof, kun je je richten op het belangrijkste: de juiste kleur! Kijk eens goed rond in de kamer en bedenk welke kleur matcht bij het kleurpalet van het interieur. Weet je niet goed welke kleuren je kunt combineren? Deze kleuren passen goed bij elkaar. Als je balans zoekt, kijk dan ook eens naar de kleurencirkel van Itten. Kleuren kun je in ieder geval op 3 manieren combineren: contrast, harmonie en ton sur ton. Bij contract kies je voor kleuren die precies tegenover elkaar liggen. Harmonie gaat uit van kleuren die naast elkaar liggen, maar net even anders zijn. Bij ton sur ton kies je één kleur en haal je er een paar kleurtonen uit. Daarnaast kan de keuze voor mat of (hoog)glans ook een verschil maken in hoe de kleur opvalt. Glans springt er meer uit dan mat. Heb je zelf een ideale kleur voor ogen, maar is dit niet een standaardkleur? Dan kun je deze verkleur laten mengen.

LEES OOK
Zelf verven? Dit zijn de onze tips

Lees verder onder de advertentie

In 4 stappen kunststof verven

Zoals met alles is een goede voorbereiding het halve werk. Volg deze stappen om snel al je favoriete kunststof items te schilderen en zo een nieuwe look te geven.

Stap 1: haal de juiste spullen in huis

Scoor het volgende materiaal:

Lees verder onder de advertentie

Stap 2: voorbereiden, ontvetten en schuren

Plak alles wat je niet wilt verven netjes af met schilderstape. Ook als je strakke lijnen wilt creëren is strak geplakte tape een must. Bedek ook de vloer of het oppervlak waar je wilt schilderen met afdekzeil of een vuilniszak, om een kliederboel te voorkomen. En voordat je kunt gaan schilderen: kunststof ontvetten. Maak het schoon en vetvrij met verfreiniger of een ontvetter zoals afwasmiddel. Hiermee zorg je dat de grondverf en lak goed hechten met het kunststof oppervlak. Ruw daarna het oppervlak op met schuurpapier in cirkelvormige bewegingen, voor een nog betere hechting van de verf. Haal daarna al het stof weg met een pluisvrije doek.

Stap 3: kunststof verven met de grondverf

Kunststof verven zonder primer niet verstandig. Begin na stap 2 met de grondverf. Ga je verven met een spuitbus? Spuit in ieder geval op een afstand van 20 tot 30 centimeter van het object en blijf niet te lang op een plek hangen, anders ontstaan er druppels. Als je met een kwast werkt, zorg dat je deze laag goed egaal – en niet te dik – aanbrengt. Als je de grondlaag netjes hebt aangebracht, laat deze dan een uur drogen. Breng daarna een nieuwe laag grondverf aan voor een optimale basis voor de lakverf. Laat alles daarna weer drogen en schuur de grondverf licht op met schuurpapier. Haal tot slot het stof weg met een pluisvrije doek.

Stap 4: kunststof lakken

Tijd om het kunststof object strak in de lak te zetten. Ook de lakverf moet je in meerdere lagen aanbrengen, zodat de kleur optimaal naar voren komt. Breng net als bij de grondverf eerst een dunne egale laag lak aan. Houd een spuitbus niet te lang op een plek en maak in het geval van een kwast niet te harde kwaststreken. Zo breng je de lakverf zo glad mogelijk aan. Laat de laag vervolgens goed drogen voordat je de tweede laag lakverf aanbrengt. Herhaal dit tot je tevreden bent en de laklaag egaal op het kunststof item is aangebracht.

Lees verder onder de advertentie

Voilà, nu je weet wat de juiste verf is voor kunststof en welke stappen je moet volgen draai je voor het verven van kunststof je hand niet meer om. Wil je spullen in huis ook op een andere manier pimpen. Ontdek hoe je zelf je meubels opknapt met marmerlookfolie.

Bron: Beeld: vtwonen 09-2022 | styling Leonie Mooren | fotografie Peggy Janssen