Verven met een spuitbus: zo doe je dat en dit kun je ermee

beeld vtwonen Beeld

Verven kan natuurlijk met tientallen soorten verf en een kwast, maar ook met een spuitbus. De ultieme manier om een item binnen no time te voorzien van een nieuwe look. Want verven met een spuitbus gaat vaak vele malen makkelijker én sneller dan verven met een kwast. Al moet je wel weten wat je doet: dit zijn tips voor het verven met een spuitbus.

Lees verder onder de advertentie

Welke spuitbus heb je nodig om te verven?

Verven met een spuitbus werkt vaak heel makkelijk. Zo’n spuitbus verf kun je op veel plekken scoren, maar in bouwmarkten heb je vaak het grootste assortiment. Wel zo fijn als je een specifieke kleur zoekt. Kijk daarnaast naar de soort verf die je gebruikt. Als je buiten iets wilt aanpakken, dan heb je bijvoorbeeld ook speciale spuitlak voor buiten. Je hebt zelfs spuitverf met een marmereffect. Helemaal leuk!

LEES OOK
Oud wordt nieuw: met een fris interieur het nieuwe jaar in

Hoeveel spuitbussen heb ik nodig?

Dat verschilt per merk en soort. Vaak wordt op de spuitbus vermeld hoe groot het oppervlak is dat je ermee kunt verven. Je kunt beter te veel dan te weinig spuitbussen aanschaffen. Degene die je overhoudt, kun je altijd retourneren.

Lees verder onder de advertentie

Geen vuil en vet

Maak het item dat je wilt verven met een spuitbus van tevoren goed schoon en vetvrij. Zo heb je de grootste kans dat de verf goed hecht. Sommige voorwerpen zou je van tevoren ook even kunnen schuren voor een betere hechting, maar over het algemeen is dat niet nodig.

Afdekken is een must

Het enige nadeel van een spuitbus is dat je vaak minder secuur kunt werken. Resultaat: de verf verspreidt zich niet alleen over het item, maar ook over de ruimte ernaast. Zorg er dus voor dat de ruimte om het voorwerp goed is afgedekt. Leg het item het liefst op een groot stuk karton of laken en werk in de buitenlucht. Let er wel op dat het niet te hard waait, dat maakt het verven met een spuitbus niet veel makkelijker…

LEES OOK
Zo geeft stylist Liza een tweede leven aan kringloopvondsten

Lees verder onder de advertentie

Shake it

Spuitbussen geven zo’n kenmerkend geluid als je ze schudt. Het is superbelangrijk dat de bussen even flink door elkaar worden geschud voordat je begint met verven. Niet even makkelijk of snel schudden, maar ga zeker een minuut helemaal los. Je moet het balletje soepel door de verf horen gaan. Anders krijg je last van druipers.

Klaar voor de start

Nu kun je beginnen met spuiten. Houd de spuitbus zo’n 20 tot 30 centimeter van het item af en blijf niet te lang op een plek hangen. Je wilt liever met dunne laagjes werken voor het mooiste effect. Beweeg de spuitbus hier rustig voor heen en weer. Blijf tussendoor altijd goed schudden met de spuitverf om druipers te voorkomen.

De finish

Na tien minuten kun je al een nieuwe laag aanbrengen. De spuitverf droogt namelijk supersnel. Breng zo veel laagjes aan als je wilt tot je het gewenste resultaat hebt. Laat het voorwerp na afloop zeker twee uur drogen, dan is de verf volledig uitgehard.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Eerste hulp bij verfvrees

Wat kun je allemaal verven met een spuitbus?

De opties zijn eindeloos! In principe kun je spuitverf op elk gewenste oppervlak aanbrengen. Van metaal tot plastic en van glas tot steen. Zo geef je een bloempot binnen een handomdraai een nieuwe look, maar ook de lampenpoot of het plantenrek: je kunt het zo gek niet bedenken. Als het voorwerp van niet al te grote waarde is, dan kun je het altijd proberen te pimpen met een spuitbus.

Steeds vaker zie je mat zwarte stopcontacten en schakelaars. Dit kun je makkelijk zelf doen met behulp van een mat zwarte spuitbus. Ook deurbeslag of deurklinken zou je van een nieuw en stoer zwart laagje kunnen voorzien. Gebruik hiervoor wel metaallak en houd er rekening mee dat het na verloop van tijd zal verweren. Al kun je ze dan wel net zo makkelijk weer opnieuw spuiten!

Lees verder onder de advertentie

Items die geen verf meer nodig hebben…

Bron: vtwonen collectie 2021