Een warm huis: dit zijn de opties voor bijverwarming in de woonkamer
Veel huizen hebben een gas- of elektrische verwarming om warm te blijven. Bij extreem koude temperaturen of wanneer het huis niet goed geïsoleerd is, is deze bron van warmte echter niet genoeg. Bijverwarming in de woonkamer kan in dat geval een uitkomst zijn. Waar je dan aan moet denken? Een losse verwarming die niet is aangesloten op de centrale verwarming, maar een losse ruimte in huis verwarmt. Dit zijn de opties.
De meestgebruikte soorten bijverwarming in de woonkamer
Een extra trui aan, met een deken in de zetel, tochtstrippen voor de deur: als je alles al geprobeerd hebt maar nog steeds dagelijks in een koud huis zit, is bijverwarming een optie. Door de vele opties is het echter moeilijk kiezen. vtwonen helpt een handje en zet de populairste opties op een rij.
- Elektrische vloerverwarming. Deze bijverwarming wordt – zoals de naam al zegt – geplaatst onder de vloer en zorgt de hele winter lang voor warme voeten.
- Elektrische kachels. Het is misschien niet de zuinigste vorm van bijverwarming, maar elektrische kachels zijn populair dankzij hun lage prijs en snelle verwarming.
- Keramische verwarming. Deze optie ziet er qua uiterlijk dan wel hetzelfde uit als een elektrische kachel, in de praktijk werken de twee totaal anders. Deze kachel bestaat uit keramische verwarmingselementen en is veelvoorkomend doordat het een brandveilige optie is.
- Infraroodverwarming. Infrarood is een speciale manier van verwarmen: waar bovenstaande opties de lucht verwarmen, doet infrarood dat met de massa in een ruimte. Zo krijg je een ruimte op een gerichte manier warmer.
LEES OOK
Vloerverwaming als hoofdverwarming? vtwonen legt uit!
De voor- en de nadelen van bijverwarming in de woonkamer
Voor welke soort bijverwarming je uiteindelijk ook kiest, het kent zowel voor- als nadelen. Voordat je erin investeert, is het fijn om hiervan op de hoogte te zijn.
Het grootste voordeel is uiteraard de warmte die van de bijverwarming afstraalt. Maar ook onderstaande voordelen kunnen meewegen in je besluit:
- Doordat bijverwarming uit een losstaand apparaat of installatie komt, wordt het een stuk sneller warm dan centrale verwarming die het hele huis een fijne temperatuur moet bieden. Hierdoor is bijverwarming praktisch wanneer je het kort voor werk of ’s avonds een uurtje op de bank warm wilt krijgen.
- Lig je ’s avonds op de bank en heb je het koud? Bovenstaand voordeel zorgt er ook voor dat je niet aan de centrale verwarmingsknop hoeft te draaien, maar enkel de bijverwarming hoeft aan te zetten. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
- Wanneer je zelf groene stroom opwekt door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen, verdien je een deel van de extra kosten die bij bijverwarming komen kijken terug. Dat maakt het een fijne, betaalbare optie om warm te blijven bij lage temperaturen.
Hoewel je er extra warmte voor terug krijgt, kleven er ook nadelen aan bijverwarming:
- Of je nou gaat voor infrarood bijverwarming, vloerverwarming of een losse kachel: hoeveel warmte de bijverwarming in de woonkamer je daadwerkelijk biedt, is afhankelijk van de ruimte en waar je ‘m plaatst. Ben je de gelukkige eigenaar van een grote woonkamer, dan is het met een kleine kachel lastig om zo’n ruimte te verwarmen. Dat gaat een stuk makkelijker wanneer de woonkamer slechts een kleine ruimte is.
- Ben je niet in het bezit van zonnepanelen, dan kan bijverwarming in de woonkamer je maandelijks een flink extra bedrag kosten – zeker wanneer je ‘m combineert met de centrale verwarming. Bereken dus goed of deze warmte het je waard is.
Dit is de zuinigste optie
Om zowel aan Moeder Aarde als aan onze eigen energierekening te denken, is het slim om voor een zuinige bijverwarming in de woonkamer te kiezen. Onnodig veel energie gebruiken is immers zonde. Over het algemeen zijn elektrische kachels een dure optie doordat ze veel energie in korte tijd kosten. Wil je voor een energiezuinige optie gaan, dan is infraroodverwarming of een keramische kachel een betere optie. Ook vloerverwarming is een goede keuze: hierbij wordt de warmte namelijk gelijkmatig verdeeld.
LEES OOK
Hoe werkt een infraroodpaneel en wanneer is het een uitkomst?
Zoveel ben je er gemiddeld aan kwijt
Hoeveel je kwijt bent aan bijverwarming in de woonkamer? Over dat bedrag valt moeilijk iets te zeggen. Het is namelijk compleet afhankelijk van je keuze. Kies je voor vloerverwarming dan komt daar een complete verbouwing bij kijken, terwijl een elektrische kachel op het eerste oog goedkoper lijkt maar uiteindelijk duurkoop is vanwege de hoge gebruikskosten. Ook spelen factoren als de grootte van de woonkamer en of je al dan niet zonnepanelen op het dak hebt liggen een rol. Onze tip? Vraag meerdere vrijblijvende offertes aan en bereken de uiteindelijke kosten (inclusief elektriciteitsverbruik!) goed voordat je een keuze maakt.
Nog meer warmmakers…
Bron: vtwonen 07-2022 | styling Marlies Does | fotografie Peggy Janssen