Duurzaam het huis verwarmen met de lucht-water warmtepomp

De kamer kijkt uit op de lichtschacht. Spots Philips, kleed Goround Interior, stoel Praxis, kussen Aai Made with Love, gordijnen Hema, slaapbank Ikea. Overig onbekend. Beeld

Als je duurzamer wilt wonen zet je een grote stap door van gas af te gaan. Alleen hoe zorg je dan voor een aangenaam warm huis en warm water? Een warmtepomp is een slim en duurzaam alternatief voor verwarmen met gas. Warmtepompen bestaan in verschillende soorten. Een lucht-water warmtepomp is er daar een van. Ontdek hoe een lucht-water warmtepomp werkt, wat de voor- en nadelen van dit type warmtepomp zijn en welke kosten je kunt verwachten.

Lees verder onder de advertentie

De werking van een lucht-water warmtepomp

Met gas worden huizen en kraanwater op temperatuur gebracht door warmte die door de cv-ketel wordt opgewekt. Wanneer je overstapt op een warmtepomp heb je deze cv-ketel – afhankelijk van het type – (bijna) niet meer nodig. Waterpompen halen namelijk energie uit de lucht, aardbodem of het grondwater en zetten dit om in warmte. Hierbij maakt de warmtepomp gebruik van een binnen- en een buitenunit. Elektrische warmtepompen vervangen de cv-ketel volledig. Hybride warmtepompen werken samen met de cv-ketel en plaats je ernaast.

Een lucht-water warmtepomp haalt via de buitenunit energie uit de buitenlucht of met een ventilatiebox uit de lucht in huis. Vervolgens wordt deze energie omgezet in warmte. Met deze warmte wordt het water dat door de radiatoren of vloerverwarming en de waterleiding loopt verwarmd. Opgewarmd water wordt opgeslagen in een boilervat. Je kunt kiezen uit een elektrische lucht-water warmtepomp – waarbij je de cv-ketel niet meer nodig hebt – of een hybride variant. Lees meer over de werking van verschillende types warmtepompen.

Een lucht-water warmtepomp: de voor- en nadelen

Warmtepompen hebben diverse voordelen ten opzichte van een cv-ketel. Omdat je gebruikmaakt van natuurlijke energiebronnen is deze vorm van energie opwekken een stuk duurzamer dan het gebruik van fossiele brandstoffen. Het verkleint zelfs de CO2-uitstoot. Daarnaast is een warmtepomp goed voor de portemonnee. Omdat een warmtepomp meer energie opwekt dan ‘ie verbruikt, bespaar je dus flink op de energiekosten. Bovendien verhoogt een warmtepomp het energielabel van een woning, waardoor deze in waarde stijgt.

Lees verder onder de advertentie

Ben je naast bovenstaande voordelen benieuwd naar de specifieke voor- en nadelen van een lucht-water warmtepomp? Hieronder vind je ze op een rij:

De voordelen op een rij

  • Kan makkelijk aangesloten worden op de bestaande verwarmingsinstallatie. Niet alle warmtepompen kunnen aangesloten worden op de bestaande manieren waarmee je het huis verwarmt. Een lucht-water warmtepomp wel! Hierdoor is het een goede variant om in een bestaande woning toe te passen en is er geen grote renovatie nodig.
  • Is krachtig genoeg voor het verwarmen van het huis én het kraanwater, mits de woning goed geïsoleerd is.
  • Werkt goed in combinatie met alle types vloerverwarming.
  • Goed te combineren met zonnepanelen. Omdat je dan ook gebruikmaakt van groene stroom maakt dit de lucht-water warmtepomp extra duurzaam.
  • Een lucht-water warmtepomp kan ook koelen als een airco. Zo heb je niet alleen een aangenaam warm huis in de koude maanden, maar geniet je ’s zomers van een koel huis.
  • Redelijk betaalbaar in vergelijking met de andere types warmtepompen. Verderop in dit artikel lees je meer over de prijs van een warmtepomp.

Nadelen van een lucht-water warmtepomp

  • In lange periodes met koude dagen levert de lucht-water warmtepomp mogelijk niet genoeg warmte als de woning niet optimaal geïsoleerd is. Gelukkig hoef je niet in de kou te zitten. In het geval van een hybride variant springt de cv-ketel bij.
  • Heeft veel ruimte nodig. Zoals eerder genoemd heb je voor een lucht-water warmtepomp een buitenunit, binnenunit en een boilervat nodig. Deze moet je natuurlijk wel ergens kunnen plaatsen. Om ruimte te besparen kun je eventueel kiezen voor een binnenunit met ingebouwd boilervat.
  • De ventilator in de buitenunit maakt geluid. Wanneer je dicht op anderen woont, zoals bij een appartement, kan dit geluidsoverlast bij de buren veroorzaken. Gelukkig kun je dit geluid met een ombouw al voor een groot deel dempen.
  • Het rendement varieert. Hoe lager de temperatuur buiten is, hoe meer elektriciteit de warmtepomp nodig heeft om de energie om te zetten in warmte. In tegenstelling tot vroeger kunnen lucht-water warmtepompen tegenwoordig tot een temperatuur van wel -10 graden Celsius warmte opwekken.
Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Wat kost een lucht-water warmtepomp?

Een belangrijke factor bij het aanschaffen van een lucht-water warmtepomp is de prijs. Hoewel je met een lucht-water warmtepomp op de energierekening kunt besparen, is de aanschaf van een nieuwe warmtepomp over het algemeen niet goedkoop. Afhankelijk van het type moet je denken aan een bedrag van € 4.000 tot wel € 25.000. Een lucht-water warmtepomp is de meest voordelige variant. Houd hierbij rekening met zo’n € 4.000 tot € 7.500. Dat is exclusief installatie van de lucht-water warmtepomp. De variatie in prijs heeft alles te maken met het vermogen. Een warmtepomp met meer vermogen wekt meer energie op, maar is ook duurder in aanschaf.

Om optimaal te genieten van de voordelen van een lucht-water warmtepomp is goede isolatie essentieel. Hoe ouder het huis, hoe moeilijker dat soms is.

Lees verder onder de advertentie

Tips? Zo isoleer je een jaren 30-huis.

Kosten terugverdienen

Wanneer je de aanschafprijs van een lucht-water warmtepomp er dan uit hebt? De terugverdientijd is afhankelijk van veel factoren, zoals het type warmtepomp, de buitentemperatuur, de isolatie van de woning en de actuele gas- en energieprijzen. Gemiddeld bedraagt de terugverdientijd voor een warmtepomp zo’n zeven tot vijftien jaar.

Bron: Beeld 1: vtwonen 07-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | Beeld 2: Illustratie: Josselin Bijl

Lees verder onder de advertentie