Waarom de meterkast verplaatsen?
Er kunnen verschillende redenen zijn om de meterkast te verplaatsen. De meterkast kan bijvoorbeeld op een onpraktische plek zitten. Misschien kom je er tijdens een verbouwing of renovatie achter dat je de gebruikte ruimte nodig hebt voor wat anders. Soms wil je de hal openbreken, een aanbouw plaatsen of een extra muurtje metselen.
Een andere reden om de meterkast te verplaatsen kan zijn omdat de huidige locatie te krap wordt. Bij meer elektrische apparaten of zonnepanelen heb je meer stroom nodig. En om te voorkomen dat de groepenkast overbelast raakt - en daarmee het huis zonder stroom zit - moeten er meer groepen komen. Ook wanneer je van gas naar inductie wilt overstappen, heb je een aparte kookgroep nodig. Maar als de meterkast vol is en er geen extra groep meer bij kan, dan zul je meer ruimte moeten creëren. De meterkast verplaatsen is dan een optie.
Tip: check voordat je de groepen laat vervangen of uitbreiden of de groepenkast aan de voorschriften voldoet en of de bedrading nog in orde is. Is dit niet het geval en heb je bijvoorbeeld een groepenkast zonder hoofdschakelaar? Vervangen is dan een betere optie dan een extra groep toevoegen.
LEES OOK
De groepenkast vervangen voor een veilig gevoel
Waarheen verplaatsen?
De meeste meterkasten bevinden zich in de hal, maar laat dat nu een plek zijn waar ruimtegebrek een bekend probleem is. Daarom wordt er vaak voor gekozen om de meterkast naar de garage of kelder te verplaatsen. Laten we eerlijk zijn: de meterkast is niet bepaald een interieurparel en in de kelder of garage valt hij minder op.
Om rekening mee te houden
Voordat je de verhuisdozen pakt voor de meterkast, is het slim om het een en ander uit te zoeken. Niet alleen is het verhuizen van de meterkast een flinke klus, er kleven ook een paar regels aan.
1. Check de regels
Een veelgekozen locatie van de meterkast is dicht bij de voordeur en dat is niet voor niets. De meterkast mag namelijk niet verder dan 3 meter van de toegang tot het pand liggen, zodat de hulpdiensten de kast snel kunnen bereiken bij calamiteiten. Ook bij kortsluiting is het handig om de meterkast snel te kunnen bereiken. Staat de meterkast verder weg dan 3 meter van de deur? Dan gelden er aanvullende eisen. Hier kan het best ingewikkeld worden, dus laat je hierover goed informeren door de energieleverancier.
Check daarbij ook de regels van je inboedel- en opstalverzekering. Ook die eist regels wat betreft de locatie van de meterkast. Mocht er brand uitbreken, dan moeten hulpdiensten de kast snel kunnen bereiken.
2. Afmetingen
Een nieuwe meterkast moet ook aan bepaalde afmetingen voldoen. Zo is de minimale breedte voor de meterkast 77 centimeter. De verschillende componenten mogen om veiligheidsredenen namelijk niet te dicht op elkaar zitten. Wil je in de toekomst graag zonnepanelen? Houd hier dan rekening mee bij de plaatsing. Zonnepanelen vereisen namelijk een aansluiting op de meterkast.
3. Schakel een professional in
Met slechts de meterkast verplaatsen ben je er niet. De elektra en gasaansluiting verhuizen mee en soms moet er nieuwe bedrading worden aangelegd. Dit is vakwerk en moet op een veilige manier gebeuren. Schakel dus altijd een professional in wanneer je de meterkast gaat vervangen, om zo gevaarlijke situaties te voorkomen. Bovendien kun je gedoe krijgen met de verzekering wanneer je de groepenkast zelf vervangt.
4. De kosten
Een meterkast laten verplaatsen brengt wat kosten met zich mee. De uiteindelijke prijs ligt aan de staat van de oude meterkast, de afstand van de verhuizing en het aantal groepen. Gemiddeld kost het verplaatsen van de meterkast zo'n € 1500.