De groepenkast vervangen voor een veilig gevoel

hoge kast met twee wasmachines in de bijkeuken Beeld

De groepenkast, vroeger vaak stoppenkast genoemd, is een belangrijk onderdeel van het huis. Hier wordt de elektriciteit die het huis binnenkomt over de verschillende ruimtes verdeeld. Het is belangrijk om de groepenkast goed te onderhouden en wanneer nodig te vervangen. Ontdek waar je bij het vervangen van de groepenkast op moet letten.

Lees verder onder de advertentie

De indeling van een groepenkast

Voordat je de groepenkast gaat vervangen is het handig om eerst wat meer over de groepenkast te weten. De groepenkast bestaat uit verschillende schakelaars, ook wel installatieautomaten genoemd, die zijn verbonden aan specifieke ruimtes in huis. Hoeveel groepen de groepenkast heeft hangt af van hoeveel stroom je verbruikt. In een villa heb je bijvoorbeeld meer elektriciteit, en dus groepen, nodig dan in een appartement. Gemiddeld vind je in een huis zo’n vier tot acht groepen. Idealiter worden apparaten die veel stroom verbruiken, zoals de wasmachine of oven, verdeeld over verschillende groepen, zodat een groep niet te zwaar belast wordt. De groepenkast zit in de meterruimte. Hier vind je ook een plattegrond waarop staat aangegeven welke schakelaar bij welke ruimte hoort. Zo weet je precies welke groep je moet uitschakelen als je de elektriciteit in een specifieke ruimte af wilt kappen. Bijvoorbeeld als je een lamp wilt vervangen. Naast de verschillende groepen zit in een groepenkast ook altijd een hoofdschakelaar, waarmee je alle groepen en één of twee aardlekschakelaars tegelijk uitschakelt. De aardlekschakelaar schiet om als hij meet dat een elektrisch apparaat niet goed werkt. Dit voorkomt dat je een schok krijgt of dat er brand ontstaat.

Moet je een oude stoppenkast vervangen?

De stoppenkast is de voorganger van de groepenkast. Deze bestaat niet uit schakelaars, maar uit verschillende zekeringen (stoppen) die je kunt verwisselen als er door kortsluiting één stuk is gegaan. Vraag je je af of een oude stoppenkast gevaarlijk is en of je deze moet vervangen? Om te bepalen of je de oude stoppenkast moet vervangen is het verstandig om de voorschriften voor groepenkasten te checken. Deze regelgeving is vastgelegd in de NEN 1010 norm en wordt regelmatig aangescherpt. Sinds 2005 is het voor nieuwe groepenkasten bijvoorbeeld verplicht dat de groepenkast over een hoofdschakelaar beschikt. In 2015 werd bepaald dat er per vier groepen één aardlekschakelaar in de groepenkast moet zitten. Heb je een oude stoppenkast, dan is de kans groot dat deze geen hoofdschakelaar of aardlekschakelaar bevat. Het is niet verplicht, maar voor het gemak én de veiligheid is het wel verstandig om de oude stoppenkast dan te vervangen door een nieuwe groepenkast. Ga je een oude woning moderniseren? Dan is het slim om deze klus meteen mee te nemen.

LEES OOK
Deze 7 huishoudapparaten verbruiken het meeste stroom

Lees verder onder de advertentie

Een extra groep toevoegen of de groepenkast vervangen

We gebruiken steeds meer elektriciteit. Bijvoorbeeld door de overstap van koken met gas naar koken op inductie, elektrische vloerverwarming of zonnepanelen. Om te voorkomen dat de groepenkast overbelast raakt – en het hele huis zonder stroom zit – is het handig om een extra groep aan de groepenkast toe te voegen. Het is verstandig om dit uit te besteden aan een erkend elektricien. Check voordat je dit laat doen of de groepenkast aan de voorschriften voldoet en of de bedrading nog in orde is. Is dit niet het geval en heb je bijvoorbeeld een groepenkast zonder hoofdschakelaar? Vervangen is dan een betere optie dan een extra groep toevoegen.

Kun je zelf de groepenkast vervangen?

Een huis is een kostbaar bezit. Het is belangrijk om de woning met een opstalverzekering te verzekeren tegen schade, bijvoorbeeld door brand. Maar is deze verzekering ook geldig als je zelf de groepenkast vervangt? Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer, zegt hierover het volgende: ‘Verzekeraars stellen geen specifieke verplichting aan de frequentie voor het onderhoud van een meterkast. Het vervangen van een groepenkast is bovendien specialistisch werk: zelfs iemand die daar de juiste diploma’s voor heeft, mag dit niet zomaar doen. Dit is belangrijk om bij stil te staan. Want stel dat je zelf de groepenkast gaat vervangen zonder dat je over die vaardigheden beschikt, dan is dat niet alleen gevaarlijk en onverstandig, maar daarnaast keert de verzekeraar niets uit als daardoor bijvoorbeeld brand door kortsluiting ontstaat. Schade als gevolg door slecht onderhoud is namelijk altijd uitgesloten van vergoeding.’

Dit zijn de gemiddelde kosten voor het vervangen van de groepenkast

Voordat je met een klus aan de slag gaat is het fijn om te weten hoeveel geld je hieraan gaat uitgeven. De kosten voor een nieuwe groepenkast hangen af van het aantal groepen en het soort groepenkast. Bij een nieuwe groepenkast kun je kiezen voor een 1-fase of een 3-fase groepenkast. Een 3-fase groepenkast heeft meer vermogen dan een 1-fase groepenkast, waardoor je hier meer grote energieverbruikers op kunt aansluiten. Denk aan de oven, vaatwasser of zelfs een jacuzzi. Houd bij de aanschaf van een groepenkast rekening met een prijs van € 350 (vier groepen) tot € 850 (twaalf groepen) voor een 1-fase meterkast en € 500 (vier groepen) tot € 900 (twaalf groepen) voor een 3-fase meterkast. Hier komen nog de installatiewerkzaamheden bij. Sommige installateurs werken met een uurtarief, terwijl anderen een vaste prijs berekenen voor het vervangen van de hele groepenkast.

Lees verder onder de advertentie

De oude groepenkast vervangen is dus niet verplicht, maar wel verstandig om veilig te wonen. Wil je ook stappen nemen op het gebied van duurzaamheid? Energie besparen doe je met deze tips.

Bron: Beeld: vtwonen 04-2019 | Productie & styling Kim van Rossenberg | Uitvoering Richard van Meerveld | Fotograaf Sjoerd Eickmans