Badkamer schoonmaken? Zo doe je dat!

beeld vtwonen Beeld

Iedere badkamer is anders en dat geldt ook voor het onderhoud. Keramische tegels, mozaïek of toch gladde muren? Lees hier hoe je verschillende materialen schoonmaakt, zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van jouw badkamer.

Lees verder onder de advertentie

Keramische tegels

Vermijd altijd zeep- of oliehoudende producten. Zij vormen een filter op de vloer, waardoor elke voetafdruk zichtbaar wordt. Gebruik liever een zacht reinigingsmiddel. In doe-het-zelfzaken, grote supermarkten en bij tegel- en natuursteenbedrijven vind je een ruim assortiment producten. Steeds grondig naspoelen met proper water.

Gladde muren

Tadelakt en beton-ciré vragen om regelmatig onderhoud met een natuurlijke zeep, zeker op plaatsen waar het vaak nat wordt. Cementgebonden materialen kun je niet schoonmaken met ontkalkers, chloor en andere agressieve schoonmaakstoffen.

Roestvrij staal

Gebruik bij het schoonmaken van rvs geen schuursponsjes, zout of chloridehoudende middelen of zilverpoets. Met chloridevrije glasreiniger, een vochtig microvezeldoekje of normale schoonmaakmiddelen, kun je roestvrijstaal prima schoon krijgen. Er zijn ook speciale sprays te koop die silicumolie bevatten en het staal een dunne, beschermende coating geven.

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud van mozaïek

Je kunt keramiek- en glasmozaïek schoonmaken met een gewone sanitairreiniger. Mozaïek van natuursteen, zoals marmer of kiezels, is niet bestand tegen de zuren in sanitairreinigers. Daarvoor kun je het beste ouderwetse bruine zeep gebruiken. Om zo lang mogelijk van de tegels te genieten, kun je bepaalde soorten tegels impregneren. Impregneren wil zeggen: poreuze tegels van een laag voorzien die beschermt tegen invloeden van buitenaf. Vooral mozaïektegels van natuursteen zijn gevoelig. De voegen van mozaïektegels worden helaas snel vies. Dit kun je voorkomen door een tweecomponentenvoegsel aan te brengen, waardoor vuil niet in de voegen kan trekken. En anders geldt: je badkamer wekelijks goed schoonmaken om vuil tegen te gaan. Zijn je voegen toe aan een poetsbeurt, breng dan met een tandenborstel bleekmiddel aan op de voegen. Laat het even intrekken en spoel af met water.

Poetstips uit oma’s tijd

Bad
• Als een kraan blijft druppelen, ontstaan er gele vlekken in bad. Verwijder ze met citroensap en spoel het bad af met koud water.
• Maak een bad schoon met een doekje met karnemelk en spoel het af met warm water.

Spiegel
• Snij een aardappel doormidden, wrijf de spiegel hiermee in, neem af met koud water en wrijf de spiegel droog.
• Als je een spiegel insmeert met scheerschuim zal hij niet snel meer beslaan.

Lees verder onder de advertentie

Tegels
• Wil je glanzende tegels? Smeer ze in met shampoo! Neem daarna alles af met een natte doek.
• Of gebruik glansspoelmiddel voor de vaatwasser. Doe dit in een emmer met water en ga aan de slag met een sopje.

Douchekop
• Hoe ontkalk je je douchekop? Draai hem los en leg de kop een aantal uur in een laagje toiletreiniger. Spoel hem daarna goed af, et voila! Azijn werkt ook goed!
• Kalkaanslag in de sproeigaatjes van de douchekop verwijder je het beste door er met tandenstokers doorheen te prikken.

Voegen
• Maak de voegen schoon door met een tandenborstel een beetje bleekmiddel aan te brengen. Laten intrekken en afspoelen met de douchekop. Azijn werkt ook goed!

Lees verder onder de advertentie

Wastafel
• Om het putje van de wastafel schoon te krijgen, leg je een doekje doordrenkt met azijn op het putje. Laat het een aantal uren liggen en spoel het daarna goed na met warm water.

Kranen
• Maak een mengsel van 1 eetlepel bloem, 1 koffielepel zout en veel azijn. Wrijf deze zelfgemaakte pasta op je kranen. Wrijf het er goed in en spoel het af met warm water.
• Voorzie chroom van een laagje autowas.

Tip: meng nooit bleekwater met ammoniak, dit mengsel geeft giftige dampen.

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen home guide 2015