Afgebroken schroef uitboren? Doe het zelf in een paar stappen

Muurverf Real Mustard uit de Pure collectie (Flexa). Ebbenhouten plank (Amsterdamsche Fijnhoutwinkel). Schaaltje, vaas van keramiek (Nijhof). Haak (Neef Louis). Kaarsenhouders van Madam Stoltz (deens.nl). Vaas (Hoffz). Glazen fotolijst vanaf A5, print Rondo van Studio Lianne Koster, frame van Ferm Living (Friday Next). In glazen frame een ansichtkaart inkt op papier (www.maartjevandennoort.nl). Houten kastje met gereedschap (Harvest & Co.) is privébezit. Beeld vtwonen 01-2016 | Fotografie Tjitske van Leeuwen | Styling Marianne Luning
Beeld vtwonen 01-2016 | Fotografie Tjitske van Leeuwen | Styling Marianne Luning

Het kan gebeuren dat een al geplaatste schroef afbreekt, buigt of zo stevig vastzit dat je hem niet meer kunt verwijderen. Of dat de schroefkop kapot is en je hem niet meer kunt losdraaien. De enige optie: de schroef uitboren. Dit is een makkelijke klus, maar je moet wel doorhebben hoe het werkt. Er bestaan verschillende manieren voor het uitboren van een schroef. Ontdek meer over de materialen die je nodig hebt en hoe je deze klus klaart.

Lees verder onder de advertentie

Schroef uitboren of verwijderen op verschillende manieren

Heb je beschadigde, scheve of afgebroken schroeven, dan kun je deze het best meteen verwijderen. Hoe langer ze blijven zitten, hoe vaster ze vaak komen te zitten. Wil je een afgebroken schroef verwijderen uit metaal, hout of plastic? Of moet je een afgebroken schroef verwijderen uit een plug? Op welke manier en in welk materiaal de schroef ook vastzit, er bestaan gelukkig manieren om de schroef eruit te krijgen. En je hoeft lang niet altijd terug te vallen op het uitboren van de afgebroken schroef. Hieronder vind je welke materialen je nodig hebt en per manier een stappenplan.

Dit materiaal heb je nodig om een schroef te verwijderen

Sommige spullen heb je vast al in huis liggen, sommige koop je gemakkelijk bij de bouwmarkt. Dit heb je in ieder geval nodig:

  • Platte en kruiskopschroevendraaier
  • Dik postelastiek
  • Boormachine met metaalboren
  • Schroefverwijderset
  • Steeksleutelset
  • Plamuurmes
  • Plamuur
Lees verder onder de advertentie

Een (afgebroken) schroef uitboren met een metaalboor

Zit de schroef muurvast of is hij afgebroken en helemaal niet meer te gebruiken? Dan kun je de schroef uitboren met een metaalboor. Uitboren betekent dat je de schroefkop vernietigt met een andere boor. Zo haal je de schroefkop weg en ontstaat er een gat dat je kunt opvullen met plamuur. Het oude gat is niet meer te gebruiken. Dit is ook een handige manier om afgebroken schroefdraad te verwijderen. Volg deze stappen:

1. De schroef(kop) uitboren

De schroefkop is de bredere bovenkant van een schroef. Hier zit een sleuf of andere uitsparing in waar je een schroevendraaier in kunt zetten. Zit de schroefkop nog op de schroef die je wilt verwijderen, dan boor je eerst vanaf de bovenkant met een dunne metaalboor een gat in de schroefkop. Boor daarna met een dikke metaalboor de schroefkop helemaal weg. Als de schroefkop wel is afgebroken begin je meteen met de dikke metaalboor en boor de schroef weg.

Lees verder onder de advertentie

2. Het gat opvullen

Vul het gat dat is ontstaan op met plamuur en een plamuurmes. Afhankelijk van of je een afgebroken schroef uit de muur of uit hardhout hebt verwijderd, gebruik je muurvuller of houtvuller om het gat op te vullen.

Een (afgebroken) schroef verwijderen met een schroefverwijderset

Er bestaan speciale verwijdersets waarmee je schroeven kunt uitboren. Deze haal je bij de bouwmarkt. Deze zijn speciaal ontwikkeld om kapotte schroefkoppen of afgebroken schroeven te verwijderen. Bijvoorbeeld als de kop van de schroef is afgebroken. En het voordeel is dat je het oude gat daarna gewoon kunt hergebruiken. Een schroefverwijderset bestaat uit een bitje dat je in een boormachine zet. Aan de ene kant zit een boorgedeelte waarmee je een eigen schroefdraad in de afgebroken schroef boort. Aan de andere kant zit een gedeelte met datzelfde schroefdraad waarmee je de afgebroken schroef uit het gat boort. Volg deze stappen:

Lees verder onder de advertentie

1. Boor nieuw schroefdraad

Zet het bitje met het boorgedeelte in de boormachine. Gebruik een bitje dat bij de maat van de schroef past. Boor nieuw schroefdraad in de bestaande schroef.

2. Draai de schroef los

Lees verder onder de advertentie

Draai het bitje om, zet de draairichting van de boormachine om en gebruik de andere kant om de schroef uit het gat te verwijderen. Het nieuwe gat is nu klaar voor een nieuwe, goede schroef.

Een uitgesleten schroef verwijderen met postelastiek

Het kan gebeuren dat de schroefkop is uitgesleten. Op zo’n schroefkop is te veel kracht gezet, waardoor de normale schroevendraaier geen grip meer heeft. Je kunt deze simpele manier met postelastiek gebruiken om de schroef te verwijderen. Omdat dit de makkelijkste manier is, is het sowieso het proberen waard! Volg deze stappen:

1. Knip een stuk elastiek af

Lees verder onder de advertentie

Knip een stuk dik postelastiek af. Kies een formaat dat de hele schroefkop bedekt. Leg dit stuk elastiek op de doorgedraaide schroefkop.

2. Druk het elastiek in de schroefkop

Daarna druk je het elastiek met een schroevendraaier in de doorgedraaide schroefkop. Het elastiek vult de ruimte van de schroefkop op waardoor je meer grip krijgt. Nu kun je de schroef losdraaien met de schroevendraaier.

Lees verder onder de advertentie

Een (afgebroken) schroef verwijderen met de hand

Je kunt een kapotte schroef met de hand verwijderen. Hier heb je een hamer, schroevendraaier en eventueel een steeksleutel voor nodig. Volg deze stappen om de schroef te verwijderen:

1. Zet de schroevendraaier in de schroefkop

Zoek de schroevendraaier die het meest grip heeft en zet deze in de schroefkop. Tik met een hamer op de achterkant van de schroevendraaier, zodat ie goed vastzit.

Lees verder onder de advertentie

2. Draai de schroef er duwend uit

Duw op de schroevendraaier en draai de schroef eruit terwijl je blijft duwen. Als je extra kracht moet zetten kun je een steeksleutel gebruiken. Wikkel hiervoor een vochtige doek om de schroevendraaier, plaats daar de steeksleutel op en blijf al duwend draaien. De doek voorkomt beschadigingen en zorgt voor extra grip.

Een schroef uitboren is zo gepiept. Gelukkig zijn er ook mooie manieren om spullen op te hangen zonder te boren. Lees deze tips om een hangplant op te hangen, met én zonder boren.

Lees verder onder de advertentie