4 redenen waarom daglicht in huis belangrijk is

Er is geen ontkennen aan: renoveren zit in de lift. In een tijd waarin steeds meer mensen kiezen voor een grondige make-over dan voor een nieuwbouwproject, is de juiste keuze op vlak van vensters belangrijker dan ooit. Daglicht in huis is namelijk essentieel, en wel hierom. (In samenwerking met VELUX)

1. Omdat het goed voor je is

Wanneer je aan zonlicht blootgesteld wordt, neemt je lichaam vitamine D op. Die stof zorgt ervoor dat je minder snel vermoeid raakt en neerslachtig bent. Bovendien versterkt het de werking van je immuunsysteem, zodat je weerbaarder bent tegen ziektes.

2. Ook mentaal heeft het z’n voordelen

Heb jij weleens last van een winterdipje? Let er dan tijdens het najaar extra goed op dat je zoveel mogelijk daglicht binnenlaat.  Zo’n 90% van onze tijd brengen we binnen door. Wanneer het binnenshuis donker en somber is, heeft dat effect op je gemoed. Zonlicht helpt bij de aanmaak van endorfines en geeft je energie, waardoor je automatisch productiever wordt.

3. Het regelt je biologische klok

Natuurlijk daglicht regelt voor een stuk je biologische klok. En wanneer je een groot deel van de dag in een te donkere ruimte doorbrengt, kan die klok ontregeld worden. Er wordt dan teveel van het slaaphormoon melatonine aangemaakt, waardoor je sneller moe wordt. Wanneer je op een natuurlijke manier gewekt wordt, door direct of indirect zonlicht, maakt je lichaam cortisol aan. Dankzij dat hormoon voel je je wakker en vol energie. Goodmorning, sunshine!

4. Het is goed voor de natuur

Ook voor het groen in huis is natuurlijk daglicht essentieel. Voor alle planten geldt: liever zonlicht van Moeder Natuur dan kunstlicht. Verwen je plantjes door ze op strategische plekken in je woonst te plaatsen, zodat ze stuk voor stuk de juiste hoeveelheid daglicht kunnen opnemen. Bovendien zuiveren planten de lucht. Dat is vooral een grote troef voor woningen die niet makkelijk te verluchten zijn. Daarnaast zorgt daglicht ervoor dat je minder vaak een beroep moet doen op elektrische verlichting. Dat heeft niet alleen z’n voordelen op ecologisch vlak, maar ook op economisch vlak.

Van oud naar nieuw

In ‘Een frisse start met vtwonen’ maakten we kennis met Hanne, een enthousiaste twintiger die door omstandigheden samen met haar huisgenoten uit hun gemeenschappelijke thuis werd gezet. Omdat ze zo’n fan was van co-housen, ging Hanne op zoek naar een nieuwe locatie om met een aantal vrienden samen te gaan wonen. Die zocht, vond én kocht ze op één dag tijd: een smalle, gesloten bebouwing in het hart van Kortrijk. De ideale plek om te co-housen. Jammer genoeg was de woning door een gebrek aan ramen en een verouderde lichtkoepel heel donker. Daar brachten vtwonen stylisten Ozanne en Guillemine op een slimme manier verandering in.

Ze lieten de oude koepel bij Hanne vervangen door een splinternieuw platdakvenster van VELUX. De expert op vlak van dakvensters en lichtoplossingen installeerde een elektrische venster met afdekschelp waardoor het daglicht opnieuw maximaal naar binnen komt in de leefruimte. Willen ze ’s avonds of in de winter het platdakvenster liever afgesloten, dan maken ze gebruik van het schuifgordijn dat ze ze snel en vanop afstand dicht kunnen schuiven. Handig!

Over VELUX

Bij VELUX kan je terecht voor een ruim aanbod aan kwalitatieve dakvensters en lichttoepassingen. Al meer dan 75 jaar staan ze met raad en daad klaar om je woonst te optimaliseren en een antwoord te geven op al je vragen rond daglicht in huis en verduistering.

Bron: in samenwerking met VELUX | Make-over door Ozanne en Guillemine Mertens | Fotografie: Jonah Samyn | Uit: ‘Een frisse start met vtwonen’, seizoen 2, aflevering 7

nog meer: TV