Hoe ontstaat groene aanslag op tegels?
Groene aanslag is een groei van algen, mossen en dieren op plekken waar het lang vochtig is geweest en waar weinig zonlicht komt. Dit is ook de belangrijkste reden dat de groene aanslag vooral voorkomt in de herfst-en wintermaanden. In deze periode valt er veel regen en zijn de dagen donkerder.
Groene aanslag voorkomen
Je kunt groene aanslag voorkomen door preventief de tegels schoon te maken. Voor een mooie en schone bestrating veeg je de tegels het beste elke week - dus ook in de herfst en winter - met een bezem schoon. Zo veeg je oude bladeren weg die vlekken veroorzaken en onkruidzaden die van bovenaf op de tegels neerdalen. Dit scheelt flink wat schrobwerk in het voorjaar.
Gooi de gevallen bladeren niet weg, want ze zijn perfect om de borders, moestuin en planten in potten te beschermen tegen de vorst. Onze tuinbloggers Mark en Vivian noemen het wel een 'dekentje voor de winter'. Gevallen bladeren kun je ook op de composthoop gooien.
Groene aanslag verwijderen
Zit er groene aanslag op de sierbestrating, dan nog hoeft het niet al te lastig te zijn om dit te verwijderen. Probeer altijd eerst om de groene aanslag met alleen heet water schoon te maken. Groene vlekken op de bestrating of groene tegels maak je het beste schoon met een beetje groene zeep. Los dit op in een emmer heet water en verdeel het met een bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel het daarna met water weg.
Schoonmaakmiddel voor het verwijderen
Heet water en groene zeep mengen is de beste en meest milieuvriendelijke manier om groene aanslag te verwijderen en ideaal voor zowel betontegels als natuursteen. Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van een speciaal schoonmaakmiddel voor groene aanslag. Op de verpakking lees je hoe je deze het beste gebruikt.
Nog een schoonmaaktip voor groene aanslag:
Verdun Biotex met lauw water en giet dit over het terras. De enzymen erin vernietigen de algen en mossen in de groene aanslag.
Bekijk de video met tips voor het verwijderen van groene aanslag
Wanneer verwijder je groene aanslag?
Groene aanslag in de tuin verwijderen doe bij voorkeur aan het einde van de winter tijdens een paar droge dagen. De zon van het voorjaar en een kleine kans op regen zorgen ervoor dat er niet kort daarna weer groene aanslag ontstaat. Je kunt ook aan het einde van de zomer of het begin van het najaar alvast preventief schoonmaken en daarna regelmatig blijven bezemen. Hiermee verklein je de kans op nieuwe algengroei.
TIP
Blijven er vaak plassen water op de bestrating liggen en worden de tegels daardoor snel vies? Leg dan een goede afwatering of drainage aan. Hier voer je het water makkelijk mee af.
Niet doen: groene aanslag met hogedrukspuit verwijderen
Maak het terras met sierbestrating nooit schoon met een hogedrukreiniger. Je bent dan wel snel klaar met het onderhoud, maar je beschadigt de tegels er ook mee. De sierbestrating wordt poreus, waardoor algen en vuil meer kans krijgen en groene aanslag moeilijker te verwijderen wordt. Gebruik ook nooit chloor of zout, want die verbleken de tegels.
Wil je zelf aan de slag met een nieuw ontwerp voor de tuin en kun je wel wat tips gebruiken? Volg dan online de vtwonen cursus Droomtuin.
Aan de slag!
Bron: beeld: Canva en Shutterstock