Zo kun je spint op een plant herkennen, bestrijden én voorkomen

beeld vtwonen Beeld

Heeft je plant witte of gele plekken op het blad, worden de bladeren steeds lelijker en zie je kleine spinraggen? Dan hebben we slecht nieuws voor je: je plant heeft spint. Als je er vroeg bij bent, zijn er een paar dingen die je kunt doen om spint te bestrijden en je plant te redden. To the rescue!

Lees verder onder de advertentie

Hoe ziet spint eruit?

Spint is een piepkleine mijt – en verre neef van de spin – die de sappen uit een plant zuigt. Vandaar de witte plekjes en gele of bruinachtige puntjes op de bladeren. Daarnaast maakt de spint fijne raggen tussen de bladeren en de bladpunten. Vaak zitten de beestjes aan de onderkant van het blad en zijn ze nauwelijks te zien, tenzij ze ineens met een hele kolonie zijn. Dan is het vaak helaas te laat.

Spint is besmettelijk

Spint kan zich razendsnel voortplanten en daardoor zijn ze voor je het weet met zovelen. Het vrouwtje van de spint kan per week wel 300 eitjes produceren en dat houdt ze met gemak wekenlang vol. Zolang je het niet ziet en niets aan bestrijding doet, wordt het probleem alleen maar erger. Controleer je planten daarom regelmatig op spint en wees er op tijd bij met bestrijden.

Spint bestrijden

Heeft spint toch toegeslagen in huis? Knip de ergste bladeren af, spoel de de plant af met koud water en zet hem op een koele plek, weg van andere planten. Dit mag ook buiten, graag zelfs, in de herfst of winter. De mijt houdt namelijk niet van temperaturen onder de 12 graden. Let wel op dat de plant niet op de tocht staat, dus op een beschutte plek.

Lees verder onder de advertentie

Een ander middel dat lijkt te helpen bij het bestrijden van spint: vul een plantenspuit met water, 2% handzeep (pompje) en 1% spiritus (scheutje). Benevel hiermee de plant en doe dit het liefst in de avond, gedurende een week. Vergeet ook de onderkant van de bladeren niet. Door de plant te besproeien met dit brouwsel zorg je ervoor dat spint zich niet meer kan voortplanten.

Heb je na al deze inspanningen het idee dat de spint toch aan de winnende hand is en het echt te laat is? Dan zit er helaas niets anders op dan de plant weg te gooien. En jezelf natuurlijk met een nieuwe plant op te vrolijken.

Spint maakt kleine spinraggen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Hoe kun je spint voortaan voorkomen?

Is de spint eindelijk weg? Houden zo! Zorg er voortaan voor dat je planten minder aantrekkelijk zijn voor het beestje. Een aantal manieren:

  • Spint houdt van een warme en droge omgeving. Oude potgrond is ideaal om zich in voort te planten, vervang daarom om de paar maanden de potgrond deels.
  • Planten die wat minder gezond zijn, zijn een ideaal doelwit. Leg ze daarom in de watten en weet welke verzorging ze nodig hebben. Lees ook eens over deze handige planten-apps.
  • Zorg dat een plant minder aantrekkelijk wordt voor spint door een hogere luchtvochtigheid te creëren: af en toe een goede sproeibeurt is fijn voor de plant en gaat spint tegen.
  • Maak je snoeischaar en gieter regelmatig schoon.

Heb je last van ongedierte en onkruid in de tuin? Zo kun je onkruid voorkomen en bestrijden.

Lees verder onder de advertentie