Wespen bestrijden

Wespen kunnen soms een plaag vormen in de tuin. Voorkom overlast door wespen door je tuin zo min mogelijk aanlokkelijk te maken voor deze beestjes.

m1nyitoqqapf

Wespen in de tuin

Een wespen plaag begint met één wesp, de koningin. Ontwaakt uit de winterslaap gaat ze op zoek naar een geschikte plek om een nieuw volk te beginnen. Dat kan heel goed op een zolder, in de schuur of onder een afdak zijn. Wespen knagen aan hout en maken hiervan een soort papiermaché waarmee ze de prachtigste bouwsels maken.

Wespennest verwijderen

In het voorjaar zie je soms een wesp telkens naar dezelfde plek terugvliegen, het nest begint als een bal met de grootte van een pingpongbal, deze is nog makkelijk weg te halen. Stop de uitgang waar de wesp vandaan komt niet dicht, ze gaan op zoek naar een andere uitgang en knagen door hout en muren heen. Zo komen ze ook in huis. Laat een wespennest bestrijden door een professionele ongediertebestrijder.

Wespen bestrijden

In de zomer eten wespen vooral vlees, suiker tappen ze af van hun larven. Als de larves verpopt zijn, stopt deze suiker aanvoer. Daarom gaan de wespen aan het eind van de zomer op zoek naar andere suikers, de limonade op tafel en de pruimen  in de tuin, bijvoorbeeld. Een soort empty nest syndroom! Wespen kun je vangen met een wespenval, maar je kunt beter proberen overlast van wespen te voorkomen:

  • Raap dagelijks valfruit op in de tuin
  • Laat geen restjes frisdrank of limonade staan
  • Hang wespenvangers op, niet in de buurt van je terras
  • Wespen komen af op felle kleding, omdat de kleuren hen doen “denken” aan bloemen. Wit, groen en lichtbruin zijn het minst aantrekkelijk voor wespen.

Lees meer over andere ziekten en plagen.

Bron: Fotografie Wikimedia Commons

nog meer: tuinieren