Slakken bestrijden

Slakken zijn vaak ongewenste bezoekers in de tuin. Deze beestjes eten graag de bladeren van voornamelijk mooie bladplanten, zoals de Hosta. Slakken eten gaten in de bladeren en kunnen de planten daarmee grote schade toebrengen.

Slakken bestrijden

Wat zijn slakken?

Zowel huisjesslakken als naaktslakken kunnen je planten aanvreten. Naaktslakken zijn echter de grootste plaag in de tuin en kun je maar beter bestrijden. De weersomstandigheden bepalen de hoeveelheid slakken die te voorschijn komen. Bij een warme vochtige zomer is de kans op slakken groter dan in een droge periode.

Slakken bestrijden

Er is helaas geen manier om volledig van slakken af te komen. Er zijn wel enkele manieren om zo min mogelijk slakken op je planten te krijgen. Hieronder beschrijven we drie manieren die helpen om slakken te bestrijden op een milieuvriendelijke manier.

Slakken voorkomen

Voorkomen is altijd beter. Je kunt slakken in je tuin voorkomen door vooral planten te plaatsten die ze niet lusten. Wil je toch vraatgevoelige planten in je tuin, zet ze dan naast planten waar de slakken niet van houden. Veel geurende planten, zoals bieslook, houden slakken op een afstand.

Zorg dat je tuin netjes is, zodat de slakken weinig plekken hebben om te schuilen. Ook kan een goede lenteschoonmaak helpen, omdat door het bewerken van de grond de slakken en eitjes dood kunnen gaan.

Slakken verplaatsen

De meest voor de hand liggende manier is het verplaatsen van de slakken. Het is zeer effectief om zo van de beestjes af te komen, maar het kost wel wat meer tijd. Je kunt de slakken oppakken om ze op een andere plek in de natuur weer uit te zetten. Het is verstandig om zodra je een slak ziet, deze te verplaatsen. Zo houd je je tuin redelijk vrij van deze plaag. Als je de slakken liever niet met de hand oppakt, dan kun je daarvoor ook een slakkentang gebruiken.

Afschrikken

Een ander manier van slakken bestrijden is om producten waar slakken niet van houden rondom de vraatgevoelige planten te leggen. Slakken schijnen een hekel te hebben aan koffiedik en fijngemalen eierschalen of schelpen. Ook houden ze niet van droge grondsoorten zoals grind. Dit rondom de planten leggen kan dus helpen de slakken op afstand te houden.

Koperringen

Een andere manier is het gebruik van koperringen. Slakken hebben een hekel aan koper, omdat dit ze een kleine schok geeft bij aanraking. De ringen kan je rondom je planten plaatsen, waardoor de slak niet meer in de buurt kan komen. Ook zijn er speciale koperbanden die je rondom potten kunt bevestigen.

Natuurlijke vijanden

Slakken hebben door hun beschermende slijmlaag niet veel natuurlijke vijanden. Vogels, egels, spitsmuizen en loopkevers eten wel heel graag slakken. Dus zorg ervoor dat je deze dieren meer in je tuin krijgt, bijvoorbeeld door vogelhuisjes te plaatsen. Ook houden vogels van beschutte planten zoals een haag of struikgewas. Lees meer in het artikel over vogels in de tuin.

Vogelhuisjes zorgen voor meer vogels in de tuin die slakken opeten. Bestel daarom nu vogelhuisjes in onze shop.

Wanneer slakken bestrijden?

Het is verstandig om slakken direct van de planten te verwijderen zodra je schade aantreft. Als je preventief slakken wilt verwijderen uit de tuin, doe dit dan na een regenbui. Dan komen de slakken namelijk te voorschijn.

nog meer: tuinieren