Waterdicht plan: zo fiks je een stopcontact buiten

Buiten stopcontact aanleggen Beeld Pixabay
Beeld Pixabay

Niet alleen voor het lichtsnoer, maar ook als je regelmatig machines in de tuin gebruikt of nodig de auto moet uitzuigen is een stopcontact buiten ideaal. Zo heb je altijd elektriciteit binnen handbereik en hoef je niet te goochelen met verlengsnoeren. Of je nu zelf aan de slag gaat of de elektra liever laat aanleggen, er zijn een aantal zaken handig om te weten.

Lees verder onder de advertentie

Wat is er anders aan een buitenstopcontact?

Elektriciteit en water zijn twee zaken die je graag gescheiden houdt, een buitenstopcontact moet dus spat- en waterdicht zijn. Of dat het geval is zie je aan de IP-waarde, deze laat zien hoe goed de stekkerdoos bestand is tegen vaste stoffen en vloeistoffen. Kies minimaal voor een IP44 stopcontact, daarmee is het stopcontact beschermd tegen vocht vanuit alle windrichtingen.

Verder heb je net als bij gewone wandcontactdozen keus uit één of meerdere stopcontacten, verschillende materialen en kleuren en is ook de combinatie met een schakelaar mogelijk. Op die manier kun je op jouw manier genieten van je tuin, terras of balkon.

Beste plek voor het stopcontact buiten

Bij het bepalen van de handigste plek voor het buitenstopcontact moet je rekening houden met twee dingen:

Lees verder onder de advertentie
  1. Waar heb je meestal de stroom nodig?
  2. Waar kun je het makkelijkste de stroom laten aftakken?

Het handigste is om uit te gaan van de plek van een wandcontactdoos grenzend aan een buitengevel. Deze trek je redelijk makkelijk door naar buiten en wanneer je deze er net boven of onder monteert, ben je het snelst klaar. Let er wel op dat het buitenstopcontact altijd 30 centimeter van de grond begint, in verband met opspattend water.

Is de plek dicht bij huis niet de gewenste plek, dan zul je een grondkabel nodig hebben met een stalen omhulsel die op minimaal 50 centimeter in de grond wordt ingegraven. Hieronder kun je lezen hoe je een buitenstopcontact met grondkabel aanlegt.

Lees verder onder de advertentie

Stopcontact laten aanleggen

Ben je niet zo’n klusser, dan is het aan te raden om niet zelf in de weer te gaan met de aanleg van elektriciteit. Huur voor de zekerheid een professional in.

De kosten voor het laten aanleggen van een elektrapunt buiten begint rond de 250 euro, maar dit bedrag zal hoger worden indien er gegraven moet worden naar een punt verder in de tuin. Vraag dit daarom goed na, want de prijzen kunnen oplopen tot de 500 euro.

Wil je geld besparen? Dan kun je het graafwerk voor eigen rekening nemen. Je kunt er ook voor kiezen te klus te laten klaren door een reguliere klusjesman in plaats van een elektricien. Zij hanteren vaak een lager uurtarief.

Lees verder onder de advertentie

Zelf een stopcontact buiten maken

Ga je zelf aan de slag met een elektrapunt buiten, houd dan dit boodschappenlijstje bij de hand voor een buitenstopcontact op tien meter:

  • dubbele, waterdichte wandcontactdoos
  • 20 m grondkabel met aardscherm*
  • 3 m elektriciteitskabel
  • boor die door steen kan boren
  • verdeeldoos / kabeldoos

*Een grondkabel met aardscherm herken je aan de afkorting ‘as’. Als je een buitenkabel, ‘ymvk’ of ‘xmvk’-kabel, gebruikt en deze raakt met een schop, beschadig je hem en kun je onder spanning komen te staan. Bij een grondkabel met aardscherm slaan alleen de stoppen door.

Lees verder onder de advertentie

Stappenplan

  1. Schakel de stroom uit.
  2. Boor een gat van binnen naar buiten en trek een stroomdraad vanuit een elektrapunt naar buiten.
  3. Plaats een centrale lasdoos, van waaruit je de elektra verder uitrolt.
  4. Sluit de stroomkabel aan op de lasdoos.
  5. Leg vanaf de lasdoos een XMvK -as kabel naar het buitenstopcontact. Strip de draden en sluit ze aan op de polen. De bruine draad waar altijd spanning op staat sluit je aan op de ‘L’ in de schakelaar. De zwarte schakeldraad sluit je aan op een zijde van de schakelaar.
  6. Werk de stroomkabel onder de grond weg in een geul van minimaal 50 centimeter diep.
  7. Leg de grondkabel met stalen buitenmantel in het gat en bedek het met aarde.
  8. Sluit het elektrapunt op een sokkel aan.
  9. Schakel de hoofdschakelaar weer in en check of het stopcontact werkt.

Tuinverlichting shoppen...

Tip: kijk ook eens naar hoe je een lichtplan maakt, hoe je tuinverlichting aanlegt en welke soorten tuinverlichting er zijn.

Lees verder onder de advertentie