Welke wilg?
Er bestaan wel vierhonderd soorten wilgen, maar er is er maar een aantal geschikt voor het vlechten. Eenjarige twijgen van de katwilg (Salix viminalis) kun je gebruiken voor manden, maar voor wat steviger constructies zoals schuttingen heb je de takken van de grauwe wilg (Salix cinerea) en de bittere wilg (Salix purpurea) nodig.
Zo kom je aan wilgentenen
Heb je zelf een geschikte wilg in de tuin staan? Dan hoef je deze niet elk jaar te knotten, meestal volstaat elke drie tot vijf jaar. Je kunt een wilg op twee verschillende manieren snoeien, in deze video is te zien hoe je een knotwilg snoeit.
Dikke kans natuurlijk dat je van die ene wilg niet genoeg takken hebt voor een flink vlechtproject. Dan zit er niets anders op dan op zoek te gaan naar extra wilgentenen. Er is in Nederland een aantal wilgenkwekerijen waar speciaal voor het vlechten wordt gekweekt. Maar je ziet in het najaar ook vaak advertenties op Marktplaats van mensen die hun wilg hebben gesnoeid en niets doen met de takken. Met een beetje geluk pik je deze gratis of tegen een kleine vergoeding op.
Wilgentenen bewaren
Wacht na het snoeien of aanschaffen van de wilgentenen niet te lang met het vlechten. Anders drogen de tenen uit en worden ze minder buigzaam. De beste periode voor het vlechten is van november tot mei. Wil je wilgentenen toch even bewaren voordat je aan de slag gaat? Bewaar ze dan op een vochtige en koele plek. Je kunt de tenen ook een tijdje in een grote waterbak leggen, zo worden ze weer soepeler.
Inspiratie voor het betere vlechtwerk
Zin om aan de slag te gaan? Kijk dan de kunst af bij 'meestervlechter' Piet-Hein Spierings. Hij draait zijn hand niet om voor bijzondere objecten, zo heeft hij ooit een reuzennest gevlochten op tien meter hoogte.
In het tweede nummer van de vtwonen tuinspecial vind je een interview met Piet-Hein of bekijk hier een aantal van zijn projecten met wilgentakken.
Shop de stijl…
Bron: vtwonen tuin special 2 2020 | fotografie Ernie Enkelaar | vlechtwerk Piet-Hein Spieringhs (vlechterij.nl)