Vivian en Mark: ‘Wij plukken fruit nét voordat het rijp is’

De tijd van het oogsten is aangebroken. Vivian en Mark plukken het fruit dat in hun tuin groeit en verwerken het tot sap of moes. Dit is een kwestie van goed timen. Ben je benieuwd wanneer zij oogsten en hoe ze het verwerken? Lees dan even mee!

kind met appel
appels

Fruit oogsten

‘Het is september. Bij ons beter bekend als: de oogstmaand. Vanaf juni snoepen wij (tegenwoordig vooral onze meiden) al van onze frambozen, Japanse wijnbes, bramen, pruimen en blauwe bes.  Deze maand zijn ook onze appels en peren rijp en omdat wij aardig wat fruitbomen hebben, brengt dit vaak een mooie oogst op. Ontdekken wat we het best met al dit fruit konden doen, heeft even gekost. Fruit is namelijk zó weer overrijp!’

Het perfecte moment om fruit te plukken

‘Maar hoe bepaal je of fruit rijp is? Wij plukken de appels en peren altijd nét voordat ze rijp zijn, anders valt er veel fruit op de grond. Bij appels en peren verschilt het per soort wanneer je het best kunt plukken. Bij de appels kijken we vooral naar de kleur. Als er een mooie rode blos op komt probeer ik of het steeltje van de appel gemakkelijk loslaat van de tak als ik de appel kantel. Bij handperen is het wat lastiger, deze plukken wij als ze bijna rijp zijn. Dit kun je proeven, de peer is nog wat hard maar wordt wel zoet. Wij plukken het meeste fruit vaak in één keer en bewaren dit in onze schuur. We laten altijd wat hangen voor de vogels die hier dankbaar van eten aan het begin van de winter.’

peren in een fruitschaal

“Als de oogst binnen is, zijn wij

klaar voor de herfst!”

Hoe verwerk je al het fruit?

‘Een paar dagen na het plukken verwerken wij het grootste deel van het fruit in sap of moes. Wij houden altijd wat fruit in onze koelkast om op te eten of om een lekkere taart, cake of crumble mee te maken. Vooral in een 0 graden la kun je fruit weken later nog eten. Voor onze sap gebruiken we een sapcentrifuge waar de het fruit met schil en al in doen. Je kunt peren- en appelsap apart maken, maar wij vinden het het lekkerst om alles te mixen. Om het sap langer te kunnen bewaren (niet dat dat ooit nodig is) brengen wij het een aantal minuten in een grote pan naar 80 graden. Het schuim dat bovenop de vloeistof ontstaat kun je verwijderen. Hierna gieten we het heten in schone flessen die we goed afsluiten. Als ze afkoelen trekken ze vanzelf vacuüm en zijn ze een aantal maanden houdbaar, mits je ze koel en donker bewaart. Deze drank is echt heerlijk. Bij ons is het altijd gauw op, ook omdat we het graag aan familie en vrienden cadeau doen.’

pot met pitten
Fruitmand

Tomaten en pompoenen

‘We plukken rond deze tijd ook de laatste tomaten die Vivian in potten op het terras kweekt. Hier maakt ze een voorraad tomatensaus van waar onze meiden gek op zijn. Ook de pompoenen kunnen geoogst worden. Deze kun je prima wat langer bewaren. Wat wij er graag mee doen? Puree of soep van maken. Heerlijk tijdens de kouder wordende maanden. Oh en vergeet de pitten niet, deze kun je roosteren in de oven en zijn heerlijk door een salade. Bewaar er ook (ongeroosterd) wat om volgend jaar te zaaien!’

LEES OOK
Meer tips over zaaien geven Vivian en Mark in dit blog

voorstellen nieuwe tuinbloggers vivian en mark | portret van mark en vivian in de tuin

Vivian & Mark

Mark ( 37) en Vivian ( 35 ) wonen samen met hun 2 dochters in Oude Niedorp. 

Mark heeft de liefde voor planten en tuinieren van zijn vader overgenomen en wilde vroeger boswachter worden. Vivian groeide op in een grote groene tuin waar alles kon, van alles te beleven viel en zij op jonge leeftijd haar eerste kruidentuintje maakte. Samen maken ze tuin- en beplantingsontwerpen en gaan ze op tuinbezoeken voor brainstormsessies en advies. 

Ze delen op vtwonen om de week updates over hun tuinverbouwing, tips voor het creëren van een wilde tuin, dingen die hen inspireert in de tuin en nog veel meer.

Volg Mark en Vivian via @binnenenbuitenniedorp

nog meer: tuinieren