Komkommer zaaien
Om te ontkiemen heeft een komkommer warmte nodig. Zaai de komkommerzaden in potjes en zet deze in een warme kas of op een zonnige vensterbank in april. Zodra de planten vier tot zes bladeren hebben, mogen ze buiten uitgeplant worden als er een aangename lentetemperatuur is (half mei/begin juni). Steun de komkommerplanten met een plantensteun, of een stevige stok. Lees meer over tuinkassen.
Dieven en toppen
Komkommers maken slappe ranken. Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven. De plant mag nu uitgroeien.
Net als bij tomatenplanten ontstaan er in de bladoksels vaak nieuwe scheuten. Okselscheuten tot de plant één meter hoog is breek je weg, dieven wordt dit genoemd.
Komkommer kweken
Gaan de komkommerplanten flink de hoogte in? Span dan verticale draden en draai de lange ranken hier omheen. Zo krijgen de planten overal voldoende zon en kun je later makkelijker oogsten. Vanaf juli zie je de eerste grote gele bloemen verschijnen. Top de komkommerplant als die op reikhoogte is.
Om lekker sappige komkommers te maken heeft een plant veel water nodig. Op een zonnige dag verdampt een komkommerplant wel 3 liter water. Geef 's morgens water en probeer hierbij de bladeren niet te raken. Waterdruppels werken als een vergrootglas op het zachte blad, met bruine vlekken tot gevolg. Let er ook op dat het water niet blijft staan aan de voet van de plant.
Komkommer als klimplant tegen een hek of schutting
Je kunt komkommers, maar ook andere groentesoorten, als klimplant laten groeien tegen een hek of schutting. Tegen een schutting van kokos, bijvoorbeeld. Tuin- en landschapsarchitect Sjors de Kroon: 'Dit is een leuke manier om niet alleen een groene wand te creëren, maar ook groenten te kunnen verbouwen. Zo kun je ieder jaar weer kiezen wat je wilt laten groeien.'
Tip van tuinexpert Sjors: wist je dat de bloemen van de komkommer heerlijk zijn om mee te koken? 'In Italië worden ze veel gebruikt in verschillende gerechten. Haal dan wel de stamper uit de bloem voordat je het gaat bereiden, die is namelijk best bitter. Wil je een komkommersmaak, maar heb je geen zin om te wachten totdat er komkommers groeien? Plant dan komkommerkruid. Deze plant geeft geen komkommers, maar de hele plant is wel eetbaar en smaakt naar komkommer. Gebruik de bloemen en blaadjes bijvoorbeeld door een frisse salade.'
Komkommer oogsten
Na ongeveer 12 weken is het tijd om de komkommers te oogsten. Dit is meestal vanaf juli tot en met oktober. Doe dit als de komkommer 20 tot 25 centimeter lang is. Laat een komkommer niet te groot worden, want de smaak gaat dan achteruit en de ranken kunnen bovendien bezwijken onder het gewicht. Oogst de komkommers in de ochtend als het nog een beetje koel is en snijd de vrucht met een scherp mes of een snoeischaar af.
In de moestuin zaaikalender kun je zien wat je nog meer kunt kweken in de moestuin.