Hortensia kleuren

De hortensia, wie kent hem niet. Deze plant is er in verschillende kleuren, maar hoe behoudt hij zijn kleur en kun je die hortensia kleuren beïnvloeden?

Hortensia kleuren

Hortensia kleuren

Hoe behoudt de hortensia zijn kleur? In deze video vertelt tuinman Jurgen Smit alles over hortensia kleuren en hoe je deze kunt beïnvloeden.

De hortensia

De hortensia is een prachtige plant en komt in vrijwel alle tuinen terug. Je hebt hem in verschillende kleuren, zoals wit, lichtroze, rood en heel diep blauw. Over de kleur gaan echt de wildste verhalen, van spijkers in de grond tot roestwater, tot ander oud ijzer in de tuin ingraven, noem maar op. Maar hoe zit het nu precies met de kleur van de hortensia?

Kleur beïnvloeden

De kleur van de hortensia wordt beïnvloed door de zuurgraad van de grond. Onder neutrale omstandigheden (pH-waarde tussen 5,5 en 6,5) en zonder te veel aluminium in de bodem, neemt de hortensia zijn normale kleur aan. Met meer kalk in de grond wordt de kleur roze. Zuurdere grond met aluminiumsulfaat zorgt voor een verkleuring naar blauw. Maar vergeet niet: een lichtroze hortensia zal nooit donkerblauw worden. Die zal altijd verkleuren naar lichtblauw.

Blauwe hortensia

Elke hortensia heeft zijn eigen voorkeurskleur, maar stel dat je een roze hortensia hebt en je hem naar blauw wilt laten verkleuren. Twee factoren zijn dan van belang. Ten eerste heb je zure grond nodig, bijvoorbeeld door toevoeging van tuinturf, dan krijg je een lage pH-waarde. Ten tweede moeten er metaalionen in de grond zitten. Dat doe je door aluin, aluminiumsulfaat of zelfs je oude spijkers erbij te gooien. Wat er dan gebeurt: de roze kleur verkleurt langzaam naar blauw.

Roze hortensia

Mocht je de blauwe hortensia weer willen terug laten kleuren naar roze dan moet je juist kalk bij je hortensia strooien. Dan wordt de zuurgraad van de grond minder en zul je zien dat die blauwe kleur langzaam weer verdwijnt, soms via paars wordt hij weer roze.

Grondsoort

Hoe weet je welke grond jij in de tuin hebt en hoe zuur deze is? Heel simpel. Er zijn speciale testsetjes in het tuincentrum te koop of je vraagt de vakman om het voor jou na te gaan. Je leest hier meer over bij bodemsoorten.

Meer over hortensia kleuren lees je in de blog vinger in de kleurenpap.

Voor meer informatie: Forever&Ever

nog meer: tuinieren