Loungesets

Om heerlijk te kunnen relaxen in de tuin is een loungeset een perfect idee. Een loungeset is de ideale plek om gezellig en ontspannen te zitten met familie of vrienden. Vaak is het een combinatie van stoelen, banken en een tafel, die als set wordt aangeboden. De meeste loungesets zijn gemaakt van Wicker, maar ze bestaan ook van andere materialen. Vaak worden de kussens bij de set geleverd. Kussens voor een loungeset zijn vaak gemaakt van weerbestendig materiaal, lees daar meer over in ons artikel over tuinkussens.

Materialen

Veel loungesets zijn gemaakt van Wicker, maar ze worden ook van materialen zoals hout en combinaties met RVS of aluminium gemaakt. Het nieuwste materiaal is Textileen, een zeer luxe en duurzaam materiaal dat eruit ziet als textiel.

Wicker loungesets

Wicker of kunststof vlechtwerk is het meest gebruikte materiaal voor loungesets. Het materiaal ziet eruit als riet, maar heeft alle voordelen van kunststof. Wicker gaat zeer lang mee en behoeft weinig onderhoud. Het is gemakkelijk schoon te houden en kan het hele jaar buiten blijven staan. Ga er alleen niet op zitten tijdens vorst, want dan zijn de meubelen kwetsbaarder. Let bij de aanschaf op de kwaliteit. Hoge kwaliteit Wicker is vaak door en door gekleurd, waardoor het bij beschadiging niet wit wordt. Vaak heeft een Wicker loungeset een aluminium of RVS frame, deze materialen zijn zeer stevig en roesten niet.

 • Veel kwaliteitsverschil
 • Lichtgewicht
 • Vocht- en vorstbestendig
 • Weinig onderhoud
 • Kwetsbaar tijdens vorst

Houten loungesets

Er bestaan ook tuinsets van hout, vaak in combinatie met een aluminium of RVS frame. De meest gebruikte houtsoorten voor tuinmeubelen zijn teakhout en hardhout. Teakhout heeft nauwelijks onderhoud nodig en kan niet gaan rotten. Het kan wél vergrijzen. Als je de kleur wilt behouden,  behandel de loungeset dan met een speciale olie. Hardhout heeft meer onderhoud nodig. Deze houtsoort moet twee keer per jaar worden schoongemaakt en behandeld met olie. Indien je dit niet doet kan het hout gaan verkleuren, schimmelen of rotten. Bij goed onderhoud kan een houten loungeset jaren lang mee gaan. Let bij de aanschaf wel altijd op het FSC-keurmerk, dat geeft aan dat het hout op een duurzame manier is gekapt. Een voorbeeld van een teakhouten loungeset is de Pacific Living Set van 4-seasons, of kijk eens bij De Teak Specialist. Hardhouten loungesets kunnen gekocht worden bij Sitting Image.

 • Natuurlijke uitstraling
 • Vergt onderhoud
 • Duurzaam
 • Makkelijk te repareren
 • Let op het FSC-keurmerk

Outdoor-textiel tuinstoelen

Outdoor-textiel (ook wel textileen, outdoor lounge of texfiber) is een materiaal dat er uitziet als echt textiel. Een loungeset van dit materiaal lijkt dus op banken en stoelen die je ook binnen zou kunnen zetten. Het materiaal is ontwikkeld in 2011 en is de nieuwste trend. Het is  vrij prijzig materiaal met een luxe uitstraling. Outdoor-textiel is een zeer sterk materiaal en kan alle weersomstandigheden aan. Het heeft geen onderhoud nodig en verweert niet. Daarnaast zitten deze meubelen ook zonder tuinkussens erg comfortabel. De merken Borek en Gloster hebben loungsets ontworpen van dit materiaal.

 • Hogere prijsklasse
 • Geen kussen nodig
 • Verweert niet
 • UV-, vorst- en waterbestendig

Merken

Garden Impressions

Het merk Garden Impressions maakt loungesets in  veel verschillende stijlen en prijscategorien. Bij Garden Impressions vind je mooie, kwalitatieve loungesets tegen een goede prijs. De loungesets van dit merk zijn bij veel tuincentra te krijgen. Op de website van Garden Impressions zijn alle sets en verkoopadresssen te bekijken.

Hartman loungesets

Een bekend tuinmeubelmerk is Hartman. De loungesets van dit merk zijn vooral gemaakt van Wicker en Outdoor textiel. Ook hebben ze een set van teakhout. De loungesets van Hartman zijn bij veel tuincentra in Nederland te verkrijgen. Ook zijn ze te bestellen via de Hartman webshop of via Bogaart Tuinmeubelen en Van der Garde.

4-Seasonsloungesets

Loungesets van 4-Seasons hebben een goede kwaliteit. Dit merk heeft een grote keuze aan Wicker loungesets. Ze hebben zowel rechthoekige designs als loungesets met een ronde vorm. De sets van 4-Seasons zijn bij veel tuincentra te krijgen, maar ook online te bestellen bij Bogaart Tuinmeubelen en De Wit.

Borek loungesets

Het merk Borek maakt loungesets van hoge kwaliteit in het hogere prijssegment. Ze werken veel met bekende designers en hebben daarom mooi vormgegeven designs. De loungesets van Borek zijn gemaakt van Wicker of van Outdoor textiel. De loungesets zijn in geselecteerde winkels te verkrijgen, waaronder bij tuincentrum Overvecht. Voor alle adressen kun je op de site van Borek kijken. Ook zijn ze online te bestellen bij Bogaart Tuinmeubelen.

Gloster loungesets

Gloster is een merk dat staat voor bijzondere en innovatieve designs van hoge kwaliteit. Een van hun meest innovatieve loungeseries is de Cloud collectie. Dit is een loungeset van Outdoor textiel met een RVS frame. De Cloud collectie is strak vormgegeven en geeft je tuin een moderne look. Gloster maakt tuinmeubelen in een hogere prijsklasse. Ze maken ook mooie loungesets van Wicker. De verkooppunten zijn op de website van Gloster te vinden, de Cloud collectie kan je aanschaffen bij Roijers.

Summer Garden loungeset

De loungesets van Summer Garden zijn allemaal van Wicker gemaakt. Het merk heeft een goede prijs- kwaliteitverhouding. Er zijn loungesets in verschillende stijlen beschikbaar met een ruime keuze aan verschillende bijpassende tuinkussens. Deze loungesets zijn onder andere te koop via Bogaart Tuinmeubelen.

Bekijk het aanbod tuinmeubels in de vtwonen shop.

Bron: 1. De Outdoor Furniture Applebee Wave loungeset, te koop bij diverse tuincentra | 2. Hartman Modern Soul Loungeset, te koop bij de Hartman webshop

nog meer: tuinieren